Χωρίς… ασπίδα οι κακοπληρωτές: Αλλαγές στον νόμο Κατσέλη
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”46020″ img_size=”full”][vc_column_text]«Φραγή» στους στρατηγικούς κακοπληρωτές που επιχειρήθηκε να χρησιμοποιηθούν, από κάποιους, ως άλλοθι για να ξηλωθεί ο νόμος Κατσέλη/Σταθάκη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά μπήκε και επισήμως με την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας.
Οι βασικές αλλαγές θα αφήσουν στην προστασία του νόμου μόνο εκείνους που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία και περιμένουν μήνες, ακόμα και χρόνια, για να οριστεί δικάσιμος καθώς σήμερα εκτιμάται ότι εκκρεμούν περί τις 150.000 υποθέσεις.
Με το «φιλτράρισμα» των υποθέσεων υπολογίζεται ότι θα μειωθεί σημαντικά το χρονικό διάστημα μεταξύ της αίτησης και της έκδοσης της δικαστικής απόφασης
Η βασικότερη αλλαγή λοιπόν αφορά τον προληπτικό έλεγχο των αιτήσεων που θα γίνεται στη φάση της κατάθεσης του φακέλου, ώστε να διαπιστώνεται αν όντως πληρούνται τα κριτήρια του νόμου. Μέχρι σήμερα όλες οι αιτήσεις γίνονται δεκτές και απορρίπτονται –αν δεν πληρούνται τα κριτήρια– τη μέρα τη δίκης. Στο μεσοδιάστημα λοιπόν ο «στρατηγικός κακοπληρωτής» απολάμβανε την προστασία του νόμου χωρίς στην πραγματικότητα να τη δικαιούται.
Ετσι, όλες οι νέες αιτήσεις και στη συνέχεια και όσες εκκρεμούν θα περάσουν από το μικροσκόπιο ειδικής επιτροπής δικαστών που θα συσταθεί για τον λόγο αυτό.
Από εξονυχιστικό έλεγχο θα περνάνε και όσοι ζητούν αναβολές εκδίκασης καθώς θα πρέπει να συναινέσουν στην άρση του τραπεζικού και φορολογικού τους απορρήτου ώστε να διαπιστωθεί αν συντρέχουν εύλογοι λόγοι αναβολής ή αν αποκρύπτουν την πραγματική οικονομική τους κατάσταση ή αν έχουν προχωρήσει σε δόλια μεταβίβαση περιουσίας. Στην περίπτωση που οι λόγοι αναβολής είναι αντικειμενικοί, ο δανειολήπτης οφείλει να ζητήσει νέα ακρόαση εντός 30 ημερών.
Σε ό,τι αφορά τους δανειολήπτες που δεν τηρούν την απόφαση του δικαστηρίου (δεν καταβάλλουν τη δόση που έχει οριστεί) μπορούν να υποβάλουν νέα αίτηση μόνο στην περίπτωση που η οικονομική τους κατάσταση έχει χειροτερέψει.
«Παράθυρο» για τη μακροχρόνια προστασία της πρώτης κατοικίας αποτελεί ο όρος που προβλέπει ότι η ρύθμιση που έχει πετύχει ο δανειολήπτης δεν κληροδοτείται, ωστόσο αν το ακίνητο αποτελεί πρώτη κατοικία και για τον/τους κληρονόμο/ους τότε έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης ακόμα και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2018, οπότε και λήγει το δικαίωμα ένταξης στον νόμο Κατσέλη/Σταθάκη.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]