FOLLOW US: facebook twitter

Χρήστος Κωνσταντόπουλος: «Ο ΑΣΟ θα είναι ανοιχτός για ΟΛΗ την πόλη, για ΟΛΟΥΣ τους πολίτες, ΟΛΟ το χρόνο!»

Ημερομηνία: 26-02-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”53387″ img_size=”full”][vc_column_text]

Συνέντευξη στην Ελένη Παπαδοπούλου

Για την επόμενη μέρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους μετά την υπογραφή της τριετούς σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια, όπως και την χρηματοδότηση με 8 εκ. ευρώ για την ανακαίνιση των αποθηκών του ΑΣΟ στο οποίο θα εγκατασταθεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Οπτικοακουστικής δημιουργίας, μιλά σήμερα στην πρωινή ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου  Ολυμπίας Χρήστος Κωνσταντόπουλος. Ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρεται στα επόμενα σχέδια τους, στις δραστηριότητες που θα στεγάσει ο ΑΣΟ,  στην διαρρύθμιση του χώρου, στις σχέσεις με τον δήμο Πύργου και τους φορείς, επισημαίνοντας ότι ο ΑΣΟ θα είναι για όλη την πόλη και όλους τους ανθρώπους χωρίς κανέναν αποκλεισμό.  Πεποίθηση των ανθρώπων του Φεστιβάλ, είναι ότι όλες αυτές οι δραστηριότητες σε ένα βάθος 8-10 χρόνων, θα  αλλάξουν  ριζικά τη φυσιογνωμία της πόλης του Πύργου.

-Το Φεστιβάλ Ολυμπίας μπαίνει στη τρίτη δεκαετία της ζωής του με το δεξί: εξασφάλισε τη λειτουργία του αλλά και 8 εκατ. ευρώ για ν’ αποκτήσει έδρα. Καλύτερα δεν θα μπορούσε.

Πράγματι, το 2018 φαίνεται ότι θα αποτελέσει έτος-ορόσημο για το Φεστιβάλ. Πρώτον διότι η προγραμματική  σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μας απαλλάσσει από την αγωνία της χρηματοδότησης –σας θυμίζω ότι τις περισσότερες φορές φτάναμε μέχρι το Νοέμβριο και δεν ξέραμε πόσα χρήματα έχουμε– και δεύτερον διότι η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της μετατροπής του ΑΣΟ σε έδρα του Φεστιβάλ διανοίγει πολύ μεγάλες προοπτικές για τον θεσμό αλλά και για ολόκληρη την πόλη.

-Η αλήθεια είναι ότι το θέμα του ΑΣΟ ήταν μια έκπληξη, κανείς δεν περίμενε κάτι τέτοιο…

Ο ΑΣΟ έρχεται ως κορύφωση μιας πολύμηνης διεργασίας που έφερε ένα θετικό momentum για το Φεστιβάλ. Θέλω να πω ότι πέρυσι, στην πορεία για το 20ο Φεστιβάλ, ενημερώσαμε μια σειρά κυβερνητικών στελεχών σε σχέση με τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζαμε για την ανάπτυξη του θεσμού, δυσκολίες που είχαν να κάνουν τόσο με το μοντέλο λειτουργίας, που εξαντλούσε πλέον τα όριά του, όσο και με την πανθομολογούμενη έλλειψη υποδομών. Έτσι την ώρα που φτάναμε στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, παραδίδαμε και μια ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση να καταστήσουμε τον Πύργο τόπο συνάντησης νέων ανθρώπων απ’ όλη την Ευρώπη.

 

-Εννοείτε με την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας.

Ακριβώς. Μια πρόταση που την είχαμε διατυπώσει από το 2009. Αλλά να θυμίσω ότι και για τον ΑΣΟ δεν μιλούσαμε για πρώτη φορά, μιλούσαμε από το 2005. Από τότε ζητούσαμε να μετατραπεί σε χώρο τέχνης και πολιτισμού, κρίνοντας ότι αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη λύση για να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρης της πόλης.

Αλλά προσέξτε, η πρότασή μας δεν εξαντλείται μόνο σ’ αυτά. Έχει και ένα δεύτερο σκέλος, το οποίο προσδιορίζουμε  σ’ ένα μεσο-μακροπρόθεσμο επίπεδο και το οποίο αφορά στον επανασχεδιασμό του χάρτη της δημόσιας εκπαίδευσης στην περιοχή με την ίδρυση ενός Καλλιτεχνικού Σχολείου και μιας Σχολής Ανώτατης Εκπαίδευσης που θα έχουν προσανατολισμό στα οπτικοακουστικά, δηλαδή Κινηματογράφο, Τηλεόραση, Νέα Μέσα κλπ. Διότι, όπως γνωρίζετε, όλα αυτά τα χρόνια θέτουμε επανειλημμένως το αίτημα να ενταχθεί η Κινηματογραφική Παιδεία στις δυο πρώτες εκπαιδευτικές βαθμίδες. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, κοιτάζουμε σ’ ένα βάθος 8-10 χρόνων και βλέπουμε τον Πύργο να εξελίσσεται σ’ ένα κέντρο κινηματογραφικής και οπτικοακουστικής παιδείας με διεθνή απήχηση και με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.

 

-Εξηγήστε μας τι ακριβώς θα είναι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας και πώς θα λειτουργεί;

Μιλάμε για ένα Κέντρο με δημόσιο και ανοιχτό χαρακτήρα, με δραστηριότητα που θα εκτείνεται σε όλη τη διάρκεια του έτους και με βασικό σκοπό να παρέχει τα μέσα και τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους από όλη την Ευρώπη –και όχι μόνο– να συναντώνται, να επικοινωνούν, να συνεργάζονται και να δημιουργούν. Θα λειτουργεί ως ερευνητικό και πειραματικό εργαστήριο, ενώ παράλληλα θα ενεργοποιεί φορείς και επαγγελματίες της κινηματογραφικής εκπαίδευσης και της οπτικοακουστικής βιομηχανίας και θα εκπαιδεύει νέους επαγγελματίες, φιλοδοξώντας να καταστεί «φυτώριο» νέων ταλέντων.

Επομένως, και με βάση μια σειρά συνεργασιών που θα αναπτύξουμε με πανεπιστημιακά ιδρύματα, θα έχουμε ένα φορέα που θα παίζει το ρόλο βασικού διαμεσολαβητή της ακαδημαϊκής γνώσης με την οπτικοακουστική βιομηχανία και άρα με την παραγωγική διαδικασία. Την ίδια στιγμή θα έχει τα μάτια και τ’ αυτιά του ανοιχτά στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής, δηλαδή θα διερευνά, θα σχεδιάζει και θα εφαρμόζει καινοτόμες μεθόδους για την κινηματογραφική εκπαίδευση μέσα από την διαρκώς εξελισσόμενη τεχνολογία των μέσων εγγραφής και αναπαραγωγής εικόνας και ήχου.

 

-Αυτή η πρόταση πού υποβλήθηκε; Ποιος την είδε και πώς έφτασε να γίνει η ανακοίνωση από τα χείλη του πρωθυπουργού;

Το κυβερνητικό κλιμάκιο που προετοίμαζε το Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μας εζήτησε ένα υπόμνημα με τις προτάσεις του Φεστιβάλ. Πράγματι, συντάξαμε ένα πολυσέλιδο και εμπεριστατωμένο κείμενο, το οποίο, εκτός από την ομάδα του κ. Χριστόφορου Βερναρδάκη, που ήταν επιφορτισμένη με την προετοιμασία του συνεδρίου, το δώσαμε στο Υπουργείο Πολιτισμού και το κοινοποιήσαμε προς βουλευτές και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες.

Εδώ θα ήθελα να σας πω ότι στο θετικό momentum, για το οποίο σας μίλησα νωρίτερα, ήταν σημαντικότατος ο ρόλος του Υπουργείου Πολιτισμού και ιδιαιτέρως της κυρίας Λυδίας Κονιόρδου, που από την αρχή είχε δείξει το ενδιαφέρον της για τη διασφάλιση του θεσμού, αλλά και οι Ηλείοι βουλευτές είχαν βάλει πλάτη. Θα έλεγα μάλιστα ότι με τους νυν κυβερνητικούς βουλευτές σταθήκαμε και τυχεροί γιατί ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης, η Έφη Γεωργοπούλου και ο Μάκης Μπαλαούρας γνώριζαν από πολύ κοντά τα επιτεύγματα του Φεστιβάλ και τα είχαν μεταφέρει «όπου δει». Ειδικά η Έφη το γνωρίζει «από μέσα» καθώς επί σειρά ετών υπήρξε εθελόντρια, έκανε εργαστήρια, εκθέσεις, η ίδια ήταν κομμάτι του Φεστιβάλ και το υποστηρίζει από τότε που ήταν βουλευτής της αντιπολίτευσης. Νομίζω ότι έχω υποχρέωση να τα αναφέρω αυτά, όπως και για τον Γιώργο Γεωργιόπουλο, για τον οποίο σας λέω πως στα πρώτα βήματα του περιφερειακού θεσμού, τότε που κάθε άλλο παρά δεδομένη ήταν η στήριξη των άλλων νομών της Περιφέρειας απέναντι σ’ έναν θεσμό που ήταν μακριά τους και δεν τον γνώριζαν, έδωσε μεγάλες μάχες για να πείσει τους συναδέλφους του να τον υποστηρίξουν.

Υπάρχει, λοιπόν, αυτό το momentum και λίγες μέρες μετά, μας τηλεφωνούν από το γραφείο του Πρωθυπουργού και μας καλούν να τους αναλύσουμε δια ζώσης την όλη ιδέα. Δεν μπορώ να σας πω ότι δεν ξαφνιαστήκαμε, κυρίως από το πόσο «ψηλά» προερχόταν αυτό το ενδιαφέρον. Ακολούθησαν διάφορες συναντήσεις και επαφές καθώς και εξαιρετικά συντονισμένες ενέργειες  μεταξύ των υπουργείων, των κυβερνητικών υπηρεσιών και της Περιφέρειας ώσπου φτάσαμε στο συνέδριο της Πάτρας, όπου ο κ. Χαρίτσης και η κυρία Κονιόρδου έκαναν τις πρώτες δηλώσεις και εν συνεχεία ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας το ανακοίνωσε κλείνοντας το συνέδριο, προτάσσοντάς το μάλιστα πρώτο ανάμεσα στα έργα της Περιφέρειας που χρηματοδοτεί η κυβέρνηση.

-Το ποσόν των 8 εκατ. ευρώ τι θα μπορέσει να καλύψει, μόνο  την μελέτη και τις υποδομές στον ΑΣΟ ή και τον εξοπλισμό και τι χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης βάζετε;

Έχω την εκτίμηση ότι το ποσόν αυτό αρκεί να καλύψει τις δαπάνες μέχρι και τον βασικό εξοπλισμό του συγκροτήματος. Ωστόσο, επειδή το κύριο μέρος του έργου αφορά στον κατασκευαστικό τομέα, μιλώ για εκτίμηση και όχι για γνώμη. Σας θυμίζω, πάντως, την δέσμευση της Περιφέρειας μέσω της γνωστής δήλωσης του κ. Γεωργιόπουλου ότι αν το ποσό αυτό δεν φτάσει για να παραδοθεί πλήρως εξοπλισμένο το έργο, θα το συμπληρώσει η Περιφέρεια.

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα, υποθέτω ότι θα πρέπει να υπάρξει πρώτα μια σύμβαση για το κτίριο ανάμεσα στην Περιφέρεια και στο Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να ακολουθήσουν η μελέτη, η δημοπράτηση, η κατασκευή κλπ.  Θα έλεγα ότι αν μπορέσουμε να το έχουμε στα χέρια μας σε μια τριετία, αυτός θα ήταν ένας καλός χρόνος, αλλά και πάλι σας λέω ότι δεν είμαι ειδικός και επομένως ας πούμε πως αυτό είναι μια ευχή…

 

-Πώς σκέφτεστε την διαμόρφωση του ΑΣΟ;

Όπως γνωρίζετε, το κτιριακό συγκρότημα του παλιού σταφιδεργοστασίου καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο και καλύπτει  περί τα 3.000 τ.μ., στεγασμένων χώρων, έχει δηλαδή τη δυνατότητα ώστε να καλύψει πολλές και διαφορετικές ανάγκες. Η διαμόρφωσή του είναι βεβαίως δουλειά των μελετητών, ωστόσο εμείς θα προσπαθήσουμε να τους περιγράψουμε όσο πιο πιστά μπορούμε τις ανάγκες του Φεστιβάλ. Ότι για παράδειγμα πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη αίθουσα τουλάχιστον 600 θέσεων, μια μικρότερη, κινηματογραφικό πλατό, στούντιο animation και ηχογραφήσεων, αίθουσες εκθέσεων, εργαστηρίων, συναντήσεων και άλλοι χώροι όπως ένα μπιστρό-μπαρ κλπ. Αν και είναι πρόωρο, θα πρόσθετα ότι σκεφτόμαστε και μια έκθεση-μουσείο για την ιστορία της σταφίδας και της πόλης, υπενθυμίζοντας έτσι και τον αρχικό χαρακτήρα του κτιρίου. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να σεβαστούμε την αρχιτεκτονική του, να διατηρήσουμε και να αξιοποιήσουμε αυτόν τον καταπληκτικό διάδρομο που διατρέχει το συγκρότημα από τη μια άκρη μέχρι την άλλη ως μια εσωτερική αυλή, που θα έχει ζωή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας…

 

-Αυτός όλος ο σχεδιασμός που είναι μεγαλόπνοος σημαίνει ότι θα υπάρχει και μια συνεχής ροή ανθρώπων στην πόλη του Πύργου από την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Φυσικά, αυτό επιδιώκουμε! Φανταστείτε μόνο να συνδεθούν με το  Φεστιβάλ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας οι σχολικές εκπαιδευτικές εκδρομές και, παράλληλα με την Ολυμπία, οι μαθητές να βλέπουν ταινίες ή να κάνουν εργαστήρια. Φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί όταν αξιοποιηθεί αυτό το μεγάλο δίκτυο που διαθέτουμε σήμερα σε όλη την Ευρώπη ή όταν νέοι καλλιτέχνες θα μπορούν να γυρίζουν εδώ τις ταινίες τους κ.ο.κ. Γι’ αυτό λέω ότι μπορεί να μεταβληθεί ο οικονομικός χαρακτήρας της περιοχής εάν το όλο εγχείρημα λάβει την αντίστοιχη προστιθέμενη αξία…

 

-Θα ήθελα να μου σχολιάσετε την ανακοίνωση- παρέμβαση του δήμου Πύργου γα τον ΑΣΟ και γενικότερα την σχέση σας με τον δήμο και τον δήμαρχο Γ. Λιατσή

Η σχέση μας με τον δήμαρχο είναι εξαιρετική, εγώ δε,  μιλώ συχνά μαζί του για κάθε ζήτημα κοινού ενδιαφέροντος, όπως και πρόσφατα μιλήσαμε για το συγκεκριμένο θέμα. Επί της ουσίας συμφωνούμε απολύτως ως προς τη χρήση του χώρου και θα ήθελα εδώ να επαναλάβω ότι ο ΑΣΟ, θα είναι ανοιχτός για ΟΛΗ την πόλη, για ΟΛΟΥΣ τους πολίτες, ΟΛΟ το χρόνο! Κανείς δεν θα αποκλειστεί. Κανείς καλλιτέχνης ή φορέας, που θέλει να παρουσιάσει τη δουλειά του, δεν θα βρει την πόρτα του κλειστή.

Τώρα, αναφορικά με το γεγονός ότι ο δήμος Πύργου αδικήθηκε από την παραχώρηση της περιουσίας του ΑΣΟ, κάτι που δεν συνέβη με άλλους δήμους, έχω να πω ότι κατανοώ πλήρως την πικρία του κ. Λιατσή. Κι εγώ αν ήμουν στη θέση του έτσι θα ένιωθα. Όμως αυτό αφορά σε μια υπόθεση που έχει λήξει εδώ και 17-18 χρόνια και τώρα πρέπει να δούμε το μέλλον και την πραγματικότητα. Και σ’ αυτό συμφωνήσαμε με τον δήμαρχο, ότι δηλαδή η πραγματικότητα λέει πως το κτίριο δεν μπορεί να …φύγει από την πόλη, η οποία αυτή τη στιγμή έχει την ευκαιρία να αποκτήσει μια υποδομή διεθνών προδιαγραφών. Επομένως πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση ώστε αυτό το σχέδιο, που τόσο όμορφα ακούστηκε πριν από λίγες μέρες και τόσο κόσμο ενθουσίασε, να ολοκληρωθεί όπως πρέπει.

Εν κατακλείδι σας λέω ότι δεν περισσεύει κανείς και επομένως δεν έχουμε την πολυτέλεια των συγκρούσεων ή, ακόμα χειρότερα, των διασπάσεων,τη στιγμή μάλιστα που ζούμε σε μια επαρχία καθηλωμένη, με πολλά προβλήματα στον αναπτυξιακό τομέα. Και τι νομίζετε πως έχει συμβάλλει σε αυτήν την κατάσταση; Οι άκαρπες αντιπαραθέσεις, οι δήθεν αντιθέσεις και αντιπαλότητες του Πύργου με την Αμαλιάδα, της Κρέστενας με τη Ζαχάρω κ.ο.κ., που εκτός από ανόητες είναι και πολλαπλά επιζήμιες για τον τόπο… Εμείς είμαστε –και παραμένουμε– πολύ μακριά απ’ όλα αυτά.

 

-Η σύμβαση είναι τριετής, σας αγχώνει τι θα γίνει μετά από την τριετία;

Όχι, καθόλου. Αν εννοείτε ότι είναι δυνατό να επηρεαστεί από τυχόν πολιτικές αλλαγές, σας λέω πάλι όχι. Το Φεστιβάλ είναι ένας εθνικός θεσμός και έχει βάλει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη των νεανικών κινηματογραφικών φεστιβάλ. Αυτό είναι μια κατάκτηση για τη χώρα. Αντιθέτως, θα σας έλεγα πως όταν τελειώσει όλη αυτή η ιστορία με τα μνημόνια θα είμαστε σε θέση να μιλάμε για ένα καλύτερο πλαίσιο λειτουργίας, που θα υπερβαίνει την προγραμματική σύμβαση, δηλαδή για ένα νομικό πρόσωπο κατά τα  πρότυπα άλλων θεσμών που εποπτεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia