FOLLOW US: facebook twitter

«Φιλί ζωής» για το Φράγμα Πηνειού

Ημερομηνία: 21-09-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”12040″ img_size=”full”][vc_column_text]Συμπληρωματική χρηματοδότηση 1,049.272 εκ. ευρώ ενέκρινε ο αν. Υπουργός Αλ. Χαρίτσης για την αποκατάσταση λειτουργίας του ηλεκτρομηχανολογικού του εξοπλισμού

-Έτοιμο για δημοπράτηση το σύνολο του έργου με συνολικό προϋπολογισμό 2,7 εκ. ευρώ

Μια νέα θετική εξέλιξη είχαμε χθες σε ότι αφορά το Φράγμα Πηνειού, ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα που έχουν γίνει ποτέ στην Ηλεία και που τα τελευταία χρόνια λειτουργεί στα όρια του, ασυντήρητο με μια τεχνολογία του 1960, καθώς ο αν. Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξης Χαρίτσης με την απόφαση που υπέγραψε εντάσσει το έργο ««Επισκευή – Αποκατάσταση λειτουργίας ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού φράγματος Πηνειού Π.Ε. Ηλείας», με Προϋπολογισμό 1.049.272 €, στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2017, στη ΣΑΕΠ 001!

Το έργο αυτό είναι συμπληρωματικό της προηγούμενης χρηματοδότησης του 1,7 εκ. ευρώ που ήδη έχει δεσμευτεί ώστε να υλοποιηθεί η σχετική μελέτη που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την επισκευή των διαλυμένων εγκαταστάσεών του φράγματος Πηνειού. Η μελέτη έχει ήδη ολοκληρωθεί για το σύνολο του έργου και υπολείπονταν το ποσόν του 1 εκ. ευρώ που εγκρίθηκε χθες για να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία και να δημοπρατηθεί το έργο.

Το έργο αποκατάστασης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του φράγματος, αποτελεί πάγιο αίτημα των φορέων της Αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της ΠΕ Ηλείας, του δήμου Ήλιδας αλλά και ολόκληρου του Κάμπου, όπως και του ΓΟΕΒ και όλα αυτά τα χρόνια έχει καταβληθεί πολύ μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους όλων των τοπικών φορέων για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση- που έγινε σε δύο διαφορετικά στάδια- με συνολικό πλέον προϋπολογισμό 2,7 εκ. ευρώ. Σημαντική ήταν και η συμβολή του περιφερειακού συμβούλου Μανώλη Αγιομυργιανάκη στην όλη θετική εξέλιξη της υπόθεσης του φράγματος.

Θυμίζουμε ότι στα τέλη του περασμένου Μάη, είχαν κάνει σχετικές ανακοινώσεις για το έργο ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας  Γιώργος Γεωργιόπουλος μαζί με τον δήμαρχο Ήλιδας κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, που είχαν μια ακόμα συνάντηση για το θέμα αυτό.

Ο κ. Γεωργιόπουλος είχε ανακοινώσει τότε ότι βρέθηκε η χρηματοδότηση του 1,1 εκ. ευρώ που θα συμπληρώσει το 1,7 εκ. ευρώ που ήδη έχει δεσμευτεί ώστε να υλοποιηθεί η σχετική μελέτη που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την επισκευή των εγκαταστάσεών του, όμως μέχρι τώρα δεν είχαμε επίσημη απόφαση.

Χθες, σε τηλεφωνική μας επικοινωνία, ο κ. Γεωργιόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έγκριση της χρηματοδότησης του 1 εκ. ευρώ από τον κ. Χαρίτση και τόνισε ότι πλέον η Δ.νση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας θα πρέπει να τρέξει τις διαδικασίες έτσι ώστε να δημοπρατηθεί άμεσα το έργο που θα βοηθήσει στη σωτηρία του φράγματος που τόσα προβλήματα βγάζει ειδικά το χειμώνα που υπερχειλίζει με ότι αυτό συνεπάγεται.

 

Ασυντήρητο 45 χρόνια!

Το έργο που θα εκτελεστεί στο φράγμα, αποτελεί μια πολύ ουσιαστική «ένεση» για την σωτηρία του, αφού είναι γνωστό ότι είναι ασυντήρητο εδώ και 45 χρόνια, το θυρόφραγμα του υπερχειλιστή δεν λειτουργεί και απλώς το φράγμα ξεχειλίζει. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους μιας και αφαιρεί επί της ουσίας τη δυνατότητα ελεγχόμενης και ασφαλούς ροής του νερού του φράγματος.

Η κεντρική θυρίδα που βρίσκεται κάτω από τον πύργο του φράγματος είναι αχρηστευμένη, απαιτείται συντήρηση και εκσυγχρονισμός συνολικά όλων των υδραυλικών, μηχανικών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του μια και λειτουργεί όπως προαναφέραμε με τεχνολογία του 1960. Επί της ουσίας βρίσκεται ένα βήμα πριν από την… κατάρρευσή του!

Να σημειώσουμε ακόμα, ότι το πρόβλημα στη λειτουργία του φράγματος εντοπίστηκε μετά τη σύνδεση του Διυλιστηρίου που κατασκευάστηκε για την ύδρευση της πεδινής Ηλείας από τεχνητή λίμνη του φράγματος Πηνειού. Μετά από αρχικό έλεγχο που πραγματοποίησε ομάδα δυτών, διαπιστώθηκαν βλάβες στις εγκαταστάσεις που απαιτούν παρεμβάσεις συντήρησης και εκσυγχρονισμού των θυροφραγμάτων, των υδραυλικών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, των οργάνων ελέγχου και λειτουργίας.

Η μελέτη που έχει συνταχθεί. καθορίζει επακριβώς τις απαραίτητες εργασίες που πρέπει να εκτελεστούν προκειμένου να απομακρυνθεί πιθανός κίνδυνος ανεξέλεγκτης ροής του φράγματος. Ταυτόχρονα υποδεικνύει και τις αναγκαίες παρεμβάσεις που θα επιτρέψουν τον έλεγχο πλημμυρικών φαινομένων και την ομαλή άρδευση της περιοχής κατά την αρδευτική περίοδο.

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia