FOLLOW US: facebook twitter

Υπέρ της κατεδάφιση της καμινάδας το ΚΑΣ στο Πάρκο Ξυστρή

Ημερομηνία: 14-07-2017 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”32942″ img_size=”full”][vc_column_text]Υπέρ της κατεδάφισης, τόσο της ιστορικής καμινάδας ύψους 32 μέτρων (κατασκευάστηκε το 1932) όσο και κάποιων παλαιών κτισμάτων, τάχθηκε με απόφαση του το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, συντασσόμενο ουσιαστικά με την σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου (10/2016).

Η απόφαση του ΚΑΣ ελήφθη κατά πλειοψηφία και κρίνει θετικά τη διατήρηση των κτισμάτων της γραμμής παραγωγής, του παλαιού χημείου και το ξηραντηρίου και την κατεδάφιση της αποθήκης με το αιτιολογικό ότι εμποδίζει την πρόσβαση στο νέο κτίριο που έχει κατασκευαστεί. Επίσης, τάχθηκε υπέρ της κατεδάφισης της μεγάλης ιστορικής καπνοδόχου της παλιάς ελαιουργίας με το σκεπτικό ότι τα υλικά με τα οποία κατασκευάστηκε έχουν αποσαθρωθεί και οποιαδήποτε επέμβαση θα αλλοίωνε το χαρακτήρα και την αρχική μορφή της.

Με την τελική απόφαση, να ανήκει στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου, υπενθυμίζουμε ότι η πρόταση της δημοτικής αρχής για την κατεδάφιση μέρους των παλαιών κτιρίων που κρίθηκαν ακατάλληλα και επικίνδυνα, είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία που μιλούσαν για «γκρέμισμα της ιστορίας της πόλης».

Η πρόταση ωστόσο της Τεχνικής Υπηρεσίας για την κατεδάφιση των αποθηκών και της καπνοδόχου, που όπως είχε τονιστεί ήταν προαπαιτούμενο από τη διαχειριστική αρχή για να μην απενταχθεί το έργο, είχε προκαλέσει μεγάλο δίλλημα στο Δημοτικό Συμβούλιο που μετά από διαλογική συζήτηση ψήφισε το θέμα κατά πλειοψηφία.

Η πρόταση λοιπόν που εγκρίθηκε αφορά:

-Διατήρηση των μεταλλικών δεξαμενών που είναι κατασκευασμένες σε συστοιχίες καθώς είναι κατασκευές που μπορούν και να επισκευαστούν, δεν έχουν επικινδυνότητα  και ταυτόχρονα προσδίδουν και βιομηχανικό χαρακτήρα στο χώρο.
-Κατεδάφιση της καμινάδας  ως το σημείο βασικής έδρας  και στη θέση της να κατασκευαστεί ένα μεταλλικό στοιχείο που θα παραπέμπει σε καμινάδα και θα δένει με το σύνολο της ανάπλασης του χώρου
-Κατεδάφιση των αποθηκών, των γραφείων και του χημείου μαζί και όλων των στεγάστρων που έχουν σοβαρές βλάβες και δεν επισκευάζονται και αντικατάστασής τους σε δεύτερη φάση με νέα κτίρια. Τα νέα κτίρια θα έχουν αρχιτεκτονικό χαρακτήρα βιομηχανικού κτιρίου και το κόστος της κατασκευής θα είναι μικρότερο από την επισκευή των υπαρχόντων κτιρίων.

Το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη περιλαμβάνει τις εξής κατασκευές που έχουν ολοκληρωθεί σε βαθμό 80-90% αλλά και άλλες  που προτείνονται να ενταχθούν στις ΟΧΕ και που συνολικά θα περιλαμβάνουν:  Διαμόρφωση χώρου λαϊκής αγοράς με άσφαλτο και μεταλλικά στέγαστρα, διαμόρφωση χώρου στάθμευσης, κατασκευή νέου κτιρίου εκθεσιακού χώρου, διαμόρφωση χώρου παιδικής χαράς, κατασκευή υπαίθριου θεάτρου και φύτευση- διαμόρφωση πρασίνου και λοιπών χώρων- πεζόδρομοι και λιθόστρωτοι δρόμοι κ.α.

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι και η πρόταση της Ν.Ε. Ηλείας του ΤΕΕ συμφωνούσε εν μέρει με την πρόταση της Τεχνικής Υπηρεσίας τονίζοντας ότι σε αυτοψία που είχε γίνει πράγματι υπάρχει σοβαρός βαθμός επικινδυνότητας στο να παραμείνουν ως έχουν συγκεκριμένα τμήματα κτιρίων.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot