FOLLOW US: facebook twitter

«Τρέχουν» τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων: Δέσμευση αν. Υπουργού Περιβάλλοντος χθες από την Ηλεία και για τη Μονάδα Ανακύκλωσης

Ημερομηνία: 14-08-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”68611″ img_size=”full”][vc_column_text]Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηλείας, Μονάδα Ανακύκλωσης, Ποτόκι, αλλά και θέματα διαχείρισης των υδάτινων πόρων, περιελάμβανε η ατζέντα της συζήτησης του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου που χθες επισκέφθηκε στο Λάτσειο το Δήμαρχο Πύργου Γαβρίλη Λιατσή.

Ο κ. Φάμελλος, υπενθύμισε τη δέσμευση του προ μηνών, ότι το καλοκαίρι θα επισκεφθεί εκ νέου την Ηλεία προκειμένου να ελέγξει την πορεία και την εξέλιξη όσων είχαν οργανώσει σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων του Νομού, επισημαίνοντας πως το πρώτο και κύριο θέμα που τους ενδιαφέρει, είναι η επιτάχυνση της σύμβασης για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Μάλιστα για το σκοπό αυτό, συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ, Δήμαρχο Ήλιδας Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, εξασφαλίζοντας ότι όλες οι διαδικασίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της προετοιμασίας της σύμβασης έχουν τελειώσει και η εγκατάσταση του εργολάβου θα είναι άμεση. «Αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες της Ηλείας είναι να έχουν μια σύγχρονη μονάδα με χαμηλό κόστος. Εμείς το 2018 είχαμε παρέμβει στη δημόσια και θεσμική συζήτηση για να κατεβάσουμε την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα. Αυτό ήταν αίτημα όλης της αυτοδιοίκησης γιατί η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα είναι το κατώφλι που πληρώνει ο πολίτης και ο δήμος, άρα έπρεπε να κατέβει γιατί θα ήταν πολύ μεγάλο το κόστος για τους πολίτες. Αυτό το εξασφαλίσαμε και έχουμε εξασφαλίσει από την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα να αφαιρείται η ανακύκλωση που θα πετυχαίνει ο κάτοικος της Ηλείας. Άρα πρώτο ζήτημα για μας είναι η γρήγορη κατασκευή τη μονάδας».

Ακολούθως, ο κ. Φάμελλος, τόνισε ότι, έχουν δεσμευθεί για την δημιουργία Μονάδας Ανακύκλωσης στο Νομό και μάλιστα έχουν ήδη προχωρήσει στη χωροθέτηση της, εξηγώντας πως η μεταφορά των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων σε άλλη περιοχή, ναι μεν περιβαλλοντικά είναι αναγκαία, αλλά είναι δύσκολη και έχει μεγάλο κόστος. «Θα χρηματοδοτήσουμε λοιπόν –μέχρι το τέλος του χρόνου- από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μια Μονάδα Ανακύκλωσης για την Ηλεία για να συνεχίσει η καλή προσπάθεια  η οποία έχει γίνει. Πρέπει να πω ότι ανεξαρτήτως των συνθηκών εμείς και ως διοίκηση και ως αυτοδιοίκηση πρέπει να διεκδικούμε όσο γίνεται μεγαλύτερο ποσοστό. Καταλαβαίνω τις δύσκολες συνθήκες, το κόστος μεταφοράς, τα αδιέξοδα που δημιουργούνται πολλές φορές με τα οχήματα αλλά θέλω να πω και στους πολίτες και στην αυτοδιοίκηση του Νομού να μην περιμένουν πότε θα γίνει η Μονάδα, να κρατάνε το δείκτη ανακύκλωσης υψηλό».

Επιπλέον, τόνισε πως θα προχωρήσουν και σε άλλα είδη διαχείρισης απορριμμάτων με ταυτόχρονα χρηματοδότηση του δήμου. Για απορριμματοφόρα και κάδους. «Συζητήσαμε για την πρωτοβουλία που θα πάρουμε ως κυβέρνηση μέχρι το τέλος 2018 να υπάρχει χρηματοδότηση για όλους τους δήμους και μέσα από τα ΠΕΠ για τους καφέ κάδους, τους κάδους των οργανικών και απορριμματοφόρα για αυτούς. Άρα επειδή υπάρχει και ανάγκη για εξοπλισμό στο δήμο, θα υπάρχει χρηματοδότηση για απορριμματοφόρα τύπου μύλου, περιστροφικά δηλαδή και για αντίστοιχους κάδους ώστε να μεταφέρονται χωριστά στη Μονάδα για κομποστοποιήση απευθείας για οργανικά λιπάσματα, και έτσι να μειώνεται το κόστος διαχείρισης».

Ποτόκι

Όσον αφορά την αποκατάσταση του χώρου στο Ποτόκι, ο κ. Φάμελλος, επισήμανε ότι αξιολογούν τις δυνατότητες που υπάρχουν, χρειάζονται όμως μια σοβαρή επιστημονική μελέτη την οποία να εμπιστεύεται η αυτοδιοίκηση και οι κάτοικοι. «Θα ξεκινήσουμε αυτή την κοινή πρωτοβουλία και θα δούμε τη μελέτη αποκατάστασης στο Ποτοκι» είπε.

Λίμνη Μουριάς

Ο κ. Φάμελλος, μίλησε και για προτάσεις που του έδωσε ο κ. Λιατσής, σχετικά με την Λίμνη Μουριάς. Όπως είπε, η διαχείριση των υδατικών πόρων είναι στη Γ.Γ. του Υπ. Περιβάλλοντος και θα εξετάσουν το θέμα σε συνεργασία με το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης. «Θα δούμε πως μπορούμε να εντάξουμε τη μελέτη αποκατάστασης στο πρόσφατα κυρωμένο σχέδιο διαχείρισης υδάτων της Δυτ. Ελλάδας, υπάρχει δυνατότητα. Πρέπει όμως να αξιολογήσουμε και τεχνικά το έργο καθώς έχουμε δυνατότητα χωρίς βλάβες για το οικοσύστημα να επιστρέψουμε στο προηγούμενο περιβάλλον.

Περιορισμός της απώλειας νερού

Το τελευταίο ζήτημα το οποίο συζήτησαν αφορούσε τη διαχείριση νερού μέσα στην πόλη, στο σύστημα ύδρευσης. «Πρέπει να σας πω ότι μέχρι τέλος χρόνου όλες οι ΔΕΥΑ της χώρας πρέπει να αναφέρουν όλες τις παραμέτρους διαχείρισης και ποσότητας και ποιότητας του νερού στη Γ.Γ. Υδάτων γιατί πλέον θα γίνεται ανάλυση της κοστολόγησης και της τιμολόγησης με βασικό σκοπό περιβαλλοντικό να μειώσουμε τις απώλειες. Δυστυχώς έχουμε απώλειες που ανέρχονται στο 40-50% του νερού και αυτό δεν είναι απλά ότι είναι νερό ατιμολόγητο, αλλά ένας μεγάλος πλούσιος φυσικός πόρος που τον χρειαζόμαστε. Εδώ με ένα νέο σύστημα που εμπεριέχει και τηλεχειρισμό και παρακολούθηση για να μετρούμε όλες τις ποσότητες νερού θα πρέπει να περιορίσουμε τις απώλειες, να δημοσιοποιούμε προς την κοινωνία τις παραμέτρους κόστους, να είναι γνωστό στο πολίτη τι νερό καταναλώνουμε και εξοικονομούμε. Μπορούμε με το δήμο να έχουμε κοινό βηματισμό, ενημερώθηκα και για τα έργα του νέου μοντέλου υδροδότησης».

Παράλληλα, τόνισε ότι στόχος τους είναι με βάση αυτή τη λειτουργία το κοινωνικό τιμολόγιο νερού αλλά ακόμα και το μηδενικό τιμολόγιο για όσους καταναλώνουν νερό όσο χρειάζονται, δηλαδή έχουν οικολογική στάση.  «Ήταν μια καλή ευκαιρία η συνάντηση αυτή, θα συνεχίσουμε τη συνεργασία γιατί υποχρέωση η δικιά μας από την πλευρά της κυβέρνησης είναι να στηρίζουμε την αυτοδιοίκηση χωρίς ταμπέλες».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia