Το «plan A» του Μαξίμου για συντάξεις και αντίμετρα
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”66415″ img_size=”full”][vc_column_text]Το δεύτερο, καθοριστικό βήμα προς την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων έκανε χθες η κυβέρνηση με την κατάθεση στην Κομισιόν του προσχεδίου προϋπολογισμού – ένα βήμα, που έρχεται εν μέσω τεταμένης μεν συγκυρίας στην Ευρώπη, αλλά πολιτικά ευνοϊκής για την Αθήνα.
Το προσχέδιο που κατέθεσε η Ελλάδα είναι, κατά πληροφορίες, πιο προωθημένο ως προς την πρόθεση της κυβέρνησης να μην μειώσει τις συντάξεις σε σχέση με εκείνο που είχε κατατεθεί στις αρχές του μήνα στην Βουλή.
Το εν λόγω πλαίσιο προβλέπει ότι το προσχέδιο το οποίο θα κληθεί να εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα περιλαμβάνει μεν τις εναλλακτικές εκδοχές, η έμφαση όμως θα δίνεται στο σενάριο της μη περικοπής των συντάξεων και στα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η μη εφαρμογή του μέτρου δεν θα έχει δημοσιονομική επίπτωση και δεν επηρρεάζει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.
Η μη περικοπή των συντάξεων σημαίνει βεβαίως και την μη εφαρμογή των ισόποσων δημοσιονομικά θετικών αντίμετρων που προέβλεπε το αρχικό, προνομοθετημένο πακέτο. Στην πράξη, τα «αντίμετρα» που θα εφαρμοστούν πλέον είναι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ οι οποίες ήδη έχουν κοστολογηθεί με βάση τον δημοσιονομικό χώρο που αφήνει το υπερπλεόνασμα.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις εξαγγελίες που εστιάζουν κυρίως στις φορολογικές ελαφρύνσεις και αφορούν την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, την σταδιακή μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από 29% σε 25% με ετήσια μείωση 1% που θα αρχίσει από το 2019, την μείωση της φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών, την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών, την επιδότηση ενοικίου με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια και την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».
Δεδομένη επίσης θεωρείται η διανομή, κι εφέτος, κοινωνικού μερίσματος από το υπερπλεόνασμα του 2018, η τελική του όμως μορφή καθώς και οι δικαιούχοι δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.
Σε πολιτικό επίπεδο, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να φέρει όλα αυτά τα θετικά μέτρα στην Βουλή σταδιακά έως το τέλος του χρόνου, με διαφορετικές νομοθετικές ρυθμίσεις και με ονομαστικές ψηφοφορίες οι οποίες θα έχουν ως προφανή στόχο να πιέσουν και να εκθέσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο κύκλος των ψηφοφοριών αυτών θα κλείσει, κατά τον ίδιο σχεδιασμό, με την κατάθεση του νόμου για τις συντάξεις που θα ακυρώνει τον προηγούμενο νόμο – εκείνον που προβλέπει την μείωσή τους από 1η Ιανουαρίου του 2019. Τούτο αναμένεται να γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου, καθώς η τελική πολιτική συμφωνία στο Eurogroup εκτιμάται, από κυβερνητικές και κοινοτικές πηγές, πως θα έρθει έως τα τέλη Νοεμβρίου.
Πρόκειται για μια πολιτική συμφωνία που, ήδη, φαίνεται να διασφαλίζει και την σιωπηλή ανοχή του ΔΝΤ, όπως έδειξαν οι δύο τελευταίες εκθέσεις του Ταμείου για ανάπτυξη και πλεονάσματα αλλά και τα μηνύματα από τις συναντήσεις που είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πολ Τόμσεν στο Μπαλί.
Την δε προοπτική συναίνεσης όλων των δανειστών και εταίρων στηρίζει πλέον και το πολιτικό και οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη. Εκεί, όπως αναγνωρίζουν και κοινοτικοί παράγοντες, η δημοσιονομική σύγκρουση Ιταλίας – Βρυξελλών, η πολιτική ρευστότητα στην Γερμανία και η απειλή της ανόδου της ακροδεξιάς εν όψει ευρωεκλογών καθιστούν κοινή πλέον την πρόθεση να μην υπάρξει υποτροπή και νέες αναταράξεις περί το ελληνικό ζήτημα.
Ενδεικτική αυτού του κλίματος μάλλον είναι και η όψιμη «φιλοελληνική» στροφή του πρώην επικεφαλής του EurogroupΓερούνΝτάισελμπλουμ ο οποίος με χθεσινή του παρέμβαση συντάχθηκε με την θέση της Αθήνας για μη περικοπή των συντάξεων, καλώντας μάλιστα το Eurogroup «αντί να συζητά το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας να ασχοληθεί περισσότερο με το συνταξιοδοτικό σύστημα της Γερμανίας»…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]