FOLLOW US: facebook twitter

Το τίμημα της ανάγκης

Ημερομηνία: 19-10-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”73709″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε χθες ότι έκανε δεκτή την παραίτηση του Ν. Κοτζιά «με πόνο καρδιάς». Δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητήσουμε τα αισθήματά του για τον τέως υπουργό Εξωτερικών. Ηταν μαζί από το ξεκίνημα αυτής της κυβέρνησης και συνδέονται με την ευθύνη της εξωτερικής πολιτικής της χώρας όλα αυτά τα χρόνια.

Σχεδίασαν και υπέγραψαν τη Συμφωνία των Πρεσπών, τη μόνη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη γείτονα χώρα από τότε που ξεκίνησε το Μακεδονικό στη νέα του φάση. Σημαντικό σε αυτή την υπόθεση δεν είναι μόνο τι αισθάνεται ο πρωθυπουργός έπειτα από αυτή την κρίση στην κυβέρνησή του, αλλά πώς μπορούσε να αποφευχθεί, τι θα μπορούσε να γίνει για να αποφευχθεί.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν θα ανεχτεί «από εδώ και στο εξής καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε και καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας». Θα μπορούσε να πει κανείς «κάλλιο αργά παρά ποτέ». Αν είχε γίνει αυτή η δήλωση λίγες ημέρες νωρίτερα, ως απάντηση στα όσα έπραξε ο υπουργός Αμυνας στις ΗΠΑ, ίσως να είχαν αποφευχθεί οι τελευταίες εξελίξεις. Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, λέει ο λαός.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποχρεώθηκε να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών για να περιβάλει με το κύρος του τη Συμφωνία των Πρεσπών και να υπογραμμίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει για την κυβέρνηση σε αυτό το ζήτημα. Ενδεχομένως θέλησε να στείλει και ένα μήνυμα προς τον κυβερνητικό εταίρο του ότι στο εξής οποιαδήποτε αμφισβήτηση της συμφωνίας σημαίνει αμφισβήτηση του ίδιου του πρωθυπουργού.

Εχουμε την εντύπωση ότι αυτό που θέλησε να σηματοδοτήσει χθες ο πρωθυπουργός, αντικαθιστώντας ο ίδιος τον Νίκο Κοτζιά, μπορούσε να είχε σηματοδοτηθεί με πολλούς τρόπους και χωρίς να συμβούν όσα συνέβησαν.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά για την κυβέρνηση από ό,τι δέκα ημέρες πριν. Και αυτός που προκάλεσε τη θύελλα δεν είναι ο παραιτηθείς υπουργός, αλλά ο υπουργός Αμυνας. Είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός τον έχει ανάγκη. Αλλά είναι ακόμη πιο βέβαιο πως το τίμημα αυτής της ανάγκης αποδεικνύεται, πλέον, πολύ βαρύ.

Από την εφσυν[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot