FOLLOW US: facebook twitter

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου σε εκπαιδευτικές επισκέψεις

Ημερομηνία: 23-11-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Εκπαίδευση, Νέα

Εκπαιδευτές κι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου, μαζί με τον κ. Κων. Παναγιωτόπουλο, συζήτησαν στα γραφεία της επιχείρησης για τον τρόπο λειτουργίας της και για θέματα οργάνωσης, διοίκησης, παραγωγής, πωλήσεων κτλ.

Την Δευτέρα 20/11/2017 εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις  της  κεραμοτουβλοποιίας Παναγιωτόπουλος ΑΕΒΒΕ  στο 12ο Km Πύργου – Πατρών στα Δουναίικα Ηλείας. Στην υποδοχή ήταν ο εκ των ιδιοκτητών της επιχείρησης, κ. Κων. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος έκανε και την ξενάγηση στους χώρους της επιχείρησης, αναλύοντας κάθε στάδιο της γραμμής παραγωγής. Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανάφερε ότι η κεραμοτουβλοποιία κατασκευάζει Γαλλικό, Ρωμαϊκό και Ολλανδικό τύπο κεραμιδιού και τόνισε  ότι η κεραμοτουβλοποιία Παναγιωτόπουλος ΑΕΒΒΕ είναι μια από τις δύο που απέμειναν στην Πελοπόννησο μετά την κρίση.

Ο άργιλος (χώμα) έχει πλυθεί, πρεσαριστεί και κοπεί σε μια ζεστή εύπλαστη ορθογώνια πλάκα. Οι εκπαιδευόμενοι ψηλαφούν την πλάκα για να ανακαλύψουν τα χαρακτηριστικά της. 

Η ξενάγηση άρχισε από το σημείο που η πρώτη ύλη (χώμα – γλίνα – άργιλος) ρίχνεται στην μηχανή και γίνεται η απαιτούμενη επεξεργασία της έτσι ώστε, κατά την έξοδό της από αυτή, το κεραμίδι ή το τούβλο, έχοντας μαλακή μορφή που θυμίζει πλαστελίνη, να έχει το αρχικό ορθογώνιο – παραλληλόγραμμο σχήμα. Στην συνέχεια μέσο ταινιόδρομου οδηγείται στην πρέσα όπου παίρνει το τελικό του σχήμα, μετά οδηγείται στο ξηραντήριο και στην συνέχεια με την βοήθεια βαγονέτων στον φούρνο για ψήσιμο σε θερμοκρασία που φτάνει τους 1.000 oC. Η όλη διαδικασία που χρειάζεται 30 – 35  ώρες. Τα τελικά προϊόντα οδηγούνται στο συσκευαστήριο για να συσκευαστούν σε παλέτες και να διανεμηθούν στην αγορά.

Φούρνοι ψησίματος. Ένα πλήθος από αισθητήρες, γραμμές παροχής ενέργειας, αγωγούς και μικρομηχανισμούς τους σκεπάζουν, ενώ η μόνωση των φούρνων ξεπερνά τα 70 εκ. πάχος.

Κατά την διάρκεια της ξενάγησης οι εκπαιδευόμενοι παρατήρησαν την γραμμή παραγωγής με τα σύγχρονα ρομποτικά συστήματα, τους ηλεκτρομηχανικούς αυτοματισμούς που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κεραμιδιών και τούβλων, τον μεγάλων διαστάσεων και ισχύος φούρνο και τις μονάδες ηλεκτρικής ισχύος που τροφοδοτούν την μονάδα παραγωγής. Ο κ. Παναγιωτόπουλος επίσης μας ξενάγησε στο κέντρο ελέγχου του φούρνου και των παρελκόμενων αυτοματισμών της κεραμοτουβλοποιίας.

Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στα γραφεία – λογιστήριο όπου ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε για το πώς ξεκίνησε την καριέρα του στον χώρο της κεραμοτουβλοποιίας και τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν τα παιδικά του χρόνια όπου εργαζόταν στην κεραμοτουβλοποιία του πατέρα του, μαθαίνοντας τα μυστικά της δουλειάς. Επεσήμανε το ρόλο που είχε η βασική εκπαίδευση του, ως μαθητής, στην Φυσική – Ηλεκτρισμό και στα Μαθηματικά και το πώς χρησιμοποιεί αυτήν την γνώση για υπολογισμούς που απαιτούνται στον χώρο εργασίας του.

Ο Μιχάλης Σιγούρος παρουσιάζει την κίνηση του πιονιού, ενώ οι εκπαιδευόμενοι παρακολουθούν

Αναφέρθηκε στο πώς ήταν η κεραμοτουβλοποιία στα πρώτα χρόνια ίδρυσής της, το 1974, με την έλλειψη φούρνου που επηρέαζε την παραγωγή συγκριτικά με σήμερα.   Κλείνοντας σχολίασε ότι η συνέπεια στον πελάτη και η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος  είναι πρωταρχικός σκοπός της επιχείρησης, γεγονός το οποίο αποδεικνύεται και από τις παραγγελίες που δέχεται από περιοχές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό σε μικρότερες ποσότητες.

Στο δεύτερο τμήμα της ημέρας, 7:00 με 9:00μμ. η ομάδα του Σ.Δ.Ε. Πύργου κατευθύνθηκε στη Σκακιστική Ακαδημία Πύργου. Σκοπός αυτής της εκπαιδευτικής επίσκεψης ήταν η γνωριμία με το άθλημα του ζατρικίου και τους κανόνες του (καθώς οι περισσότεροι δεν το γνώριζαν) αλλά και το παίξιμο της πρώτης παρτίδας σκάκι.

Τα κομμάτια είναι στημένα. Ενώ ο δάσκαλος διδάσκει, οι μαθητές ανυπομονούν να παίξουν! 

Οι εκπαιδευόμενοι κάθισαν μπροστά από τις στρωμένες σκακιέρες και ο οικοδεσπότης της Ακαδημίας κ. Μιχάλης Σιγούρος τους καλωσόρισε και έκανε τις απαραίτητες συστάσεις.

Μετά απ΄αυτό οι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. “έπαιξαν” την πρώτη παρτίδα τους. Η εμπειρία λίγο παράξενη αλλά γόνιμη. Μέχρι να μάθεις τις κινήσεις των κομματιών, χρειάζεσαι λίγο χρόνο! Η επόμενη παρτίδα δεν περιείχε όλα τα κομμάτια: ήταν πιονο-μαχία, συμμετείχαν μόνο τα πιόνια. Εκεί οι συμμετέχοντες το ‘φχαριστήθηκαν. Ο κ. Σιγούρος έδωσε στους εκπαιδευόμενους μερικούς σκακιστικούς σελιδοδείκτες και άφησε ανοιχτό ραντεβού για τις επόμενες παρτίδες σκάκι. Από την επίσκεψη αυτή επιτεύχθηκε η γνωριμία με τα κομμάτια του σκακιού, τις κινήσεις και του κανόνες του παιχνιδιού και η αρχική απομυθοποίηση του παιχνιδιού.

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia