FOLLOW US: facebook twitter

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου στην Αρχαία Ολυμπία

Ημερομηνία: 15-07-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Εκπαίδευση, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου, μπροστά από τη μακέτα του Αρχαιολογικού χώρου. Η κ. Καρατζά (δεξιά), παρουσιάζει τα κτίρια, τους ναούς και το στάδιο, ενώ εξηγεί πως τα χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας.

 

Ξεναγήθηκαν στο Μουσείο και τον Αρχαιολογικό χώρο

Την προγραμματισμένη από καιρό επίσκεψη τους στην Αρχαία Ολυμπία πραγματοποιήσαν εκπαιδευτές κι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου, με ξεναγό τους τη φιλόλογο κ. Βασιλική Καρατζά. Πρώτος χώρος ξενάγησης, για τους διψώντες για μάθηση ενηλίκους, το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Στην είσοδο του Μουσείου οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν αναλυτική παρουσίαση της μακέτας του Αρχαιολογικού χώρου με την αναπαράσταση της «Ιεράς Άλτεως»από την κ. Καρατζά.  Ακολούθως επισκέφθηκαν την αίθουσα με τα (δύο) μεγάλα Αετώματα του Ναού του Δία και τις Μετώπες από το ναό, όπου αναπαριστώνται οι άθλοι του Ηρακλή.

Στην επόμενη αίθουσα οι εκπαιδευόμενοι θαύμασαν την Άπτερο Νίκη και στη συνέχεια, το κράνος του Μιλτιάδη και διάφορα εκθέματα που βρέθηκαν στο χώρο.

Η φιλόλογος κ. Καρατζά, υπεύθυνη για την ξενάγηση εκπαιδευτών κι εκπαιδευομένων του Σ.Δ.Ε. Πύργου, παρουσιάζει εκθέματα του Μουσείου Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ οι εκπαιδευόμενοι παρακολουθούν και αποθανατίζουν.

Στη συνέχεια πέρασαν στην αίθουσα με το Άγαλμα του Ερμή (του Πραξιτέλη), όπου οι εκπαιδευόμενοι έμαθαν για την ιστορία του, την αναστήλωσή του και τον τρόπο προστασίας του από ενδεχόμενο σεισμό. Ακολούθησε ξενάγηση στην αίθουσα των Ρωμαϊκών εκθεμάτων από την κ. Καρατζά, και στη συνέχεια οι εκπαιδευτές κι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου πήραν το δρόμο για τον Αρχαιολογικό χώρο.

Το πρώτο που αντίκρισαν στον Αρχαιολογικό χώρο ήταν το Γυμνάσιο, που εξυπηρετούσε τις προπονήσεις των αθλητών στα αγωνίσματα καιτο οποίο έχει αναστηλωθεί πρόσφατα. Ξεναγήθηκαν στην Παλαίστρα –που χρησίμευε για την προπόνηση των αθλητών στην πυγμή, στην πάλη και στο άλμα, στο Λεωνιδαίο– μεγάλο πολυτελή ξενώνα που βρισκόταν στη νοτιοδυτική γωνία του ιερού, στο Φιλιππείο-το μοναδικό κυκλικό οικοδόμημα της Άλτεως. Η κ. Καρατζά έκανε ιδιαίτερα αναλυτική ξενάγηση στο Ναό της Ήρας απ΄όπου γίνεται η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας κάθε τέσσερα (4) χρόνια.

Στον Αρχαιολογικό χώρο δεν ξέρει που να πρωτοκοιτάξει κανείς και τι να πρωτοθαυμάσει!

Στη συνέχεια έγινε ξενάγηση στο Ναό του Δία -όπου ήταν τοποθετημένο το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου,  στο Υδραγωγείο του Ηρώδου του Αττικού (γνωστό και ως Νυμφαίο) και μέσω της Κρύπτης οδηγήθηκαν στο Αρχαίο Στάδιο.

Οι «εκδρομείς» περνάνε κάτω από την Κρύπτη προκειμένου να οδηγηθούν στο Αρχαίο Στάδιο.

Έγινε αναφορά στους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, με κυρίαρχο αγώνισμα το Στάδιο (192 μ.). Εκτός από το Στάδιο υπήρχαν και τα αγωνίσματα του Δίαυλου (δύο Στάδια, 384 μ.) και ο Δόλιχος (12 Δίαυλοι).

Αναμνηστική φωτογραφία με εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους του Σ.Δ.Ε. Πύργου, από την εκπαιδευτική επίσκεψη τους στην Αρχαία Ολυμπία.

Ο Γιώργος και ο Ζαφείρης,εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου, δοκίμασαν τις δυνάμεις τους σε αγώνα Σταδίου δρόμου, με νικητή το Ζαφείρη.Έγινε σύγκριση με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, αναφέρθηκαν τα ιστορικά στοιχεία για την ανασύστασή τους και τη σημαντική προσφορά του Κουμπερτέν, προς τιμήν του οποίου υπάρχει στήλη με εγκιβωτισμένη την καρδιά του.[/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1500087331334-78b1be92-0f9f-10″ include=”33076,33077,33078″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia