Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου σε Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα στα Κρέστενα
Προϊόντα της Ηλειακής γης
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Κρεστένων επισκέφθηκαν την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016, εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του Περιβαλλοντικού Προγράμματος με θέμα «Προϊόντα της Ηλειακής Γης». Το ραντεβού είχε κανονιστεί για τις 5:30 το απόγευμα, προκειμένου να συμφωνεί με το ωράριο εκπαίδευσης των ενήλικων μαθητών. Η υπεύθυνη του ΚΠΕ κα. Αγγελική Τσούρα (Φιλόλογος), μαζί την κα Μαρία Σχοινά (Αγγλικών) μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας, υποδέχθηκαν χαμογελαστές τους ενήλικους επισκέπτες.
Το Πρόγραμμα αποτελείτο από δύο σκέλη, μια Παρουσίαση-Συζήτηση με χρήση βιντεοπροβολέα και ένα Εργαστήριο με συμμετοχή εκπαιδευομένων. Η παρουσίαση αφορούσε α) στην ιστορία και τη λειτουργία του Κ.Π.Ε., β) στα Προγράμματα που υλοποιεί το ΚΠΕ και τα χαρακτηριστικά τους και γ) στο Πρόγραμμα «Προϊόντα της Ηλειακής Γης». Το Εργαστήριο ήταν συσχετισμένο με το θεματικό Πρόγραμμα και αφορούσε στην παραγωγή σαπουνιού με Παραδοσιακό τρόπο.
Εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου παρακολουθούν την παρουσίαση της κας Τσουρα..
Η υπεύθυνη του ΚΠΕ κα. Τσούρα ξεκίνησε την παρουσίαση με αναφορές στην ιστορία του κτιρίου και τις λειτουργίες και ακολούθησε η ανάλυση των Προγραμμάτων που υλοποιεί το ΚΠΕ.
Στο χώρο των Ηλειακών προϊόντων, έγινε καταρχάς αναδρομή στην ιστορία των προϊόντων και υπηρεσιών που παρήγαγε και πρόσφερε η Ηλεία, από αρχαιοτάτων χρόνων. Αρκετός χρόνος δαπανήθηκε στην ανάλυση για τη σταφίδα, την οικονομική και κοινωνική σημασία της για την Ηλεία και τη ζωή των κατοίκων της. Έγινε θεωρητική προσέγγιση των αειφόρων καλλιεργητικών πρακτικών του πρωτογενούς τομέα στην Ηλεία, με έμφαση στην ελιά και την ηλειακή σταφίδα, καθώς και τις διαδικασίες συντήρησης, μεταποίησής, τυποποίησης και προώθησής τους. Έγινε επίσης αναφορά σε πλήθος προϊόντων που παράγει η ηλειακή γή, αλλά και υπηρεσιών που συμμετέχουν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό στο εισόδημα των Ηλείων.
Η κα. Τσούρα εξηγεί στο Νίκο Καρατζά, ενώ εκπαιδευόμενες παρακολουθούν τη διαδικασία παραγωγής σαπουνιού.
Ακολούθησε το Εργαστήριο Παραγωγής Σαπουνιού με Παραδοσιακό τρόπο. Παρουσιάστηκαν ο θερμός και ο ψυχρός τρόπος και δόθηκε στους συμμετέχοντες ένα φύλλο χαρτιού με τα υλικά και τη συνταγή για την παραγωγή σαπουνιού με την ψυχρή μέθοδο. Δόθηκε σημασία στις προφυλάξεις που πρέπει να ληφθούν, καθώς το καυστικό νάτριο (ποτάσα) δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με το ανθρώπινο σώμα. Η κα Σχοινά, επεσήμανε τη σειρά με την οποία πρέπει να αναμειχθούν τα βασικά υλικά για την παραγωγή του σαπουνιού: νερό, ποτάσα και λάδι. Στη διαδικασία παραγωγής του σαπουνιού συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι εκπαιδευόμενοι του σχολείου. Κάποια σκεύη, ζυγαριά και γάντια, θεωρούνται απαραίτητα πριν ξεκινήσει η διαδικασία. Σε λιγότερο από 15 λεπτά η παχύρρευστη κρέμα που θα γίνει σαπούνι ήταν έτοιμη. Μετά, χύθηκε σε καλούπια-φορμάκια σιλικόνης, προκειμένου να πάρει το σχήμα που θέλουμε. Θα πρέπει να κρυώσει για να πάρει σχήμα και μετά από 30-40 μέρες είναι έτοιμο για χρήση. Οι ερωτήσεις των συμμετεχόντων ήταν αρκετές, αλλά η κα. Σχοινά δεν άφησε κανέναν ακάλυπτο.
Στο τέλος οι υπεύθυνες του ΚΠΕ πρόσφεραν σε κάθε εκπαιδευόμενο από ένα σαπουνάκι της επιλογής τους. Οι ίδιοι, το περιτύλιξαν με λινό ύφασμα σε συσκευασία δώρου και το πήραν σαν αναμνηστικό. Το μήνυμα που πέρασε σε όλους ήταν πολυδιάστατο και απλό: Με αγνά υλικά, που αλλιώς θα είχαν πεταχτεί σαν απορρίμματα, σε μικρό χρονικό διάστημα και χωρίς άλλα έξοδα, μπορούμε να φτιάξουμε χρήσιμα υλικά – από εμάς εξαρτάται!
Τα σαπουνάκια από την προηγούμενη παραγωγή του ΚΠΕ είναι έτοιμα σε σχήματα καρδούλες και αρκουδάκια. Η κα. Φωτεινή διαλέγει, ενώ οι εκπαιδευόμενοι παρακολουθούν.
Παραγωγή σαπουνιού με παραδοσιακό τρόπο: Η Μαρία Σχοινά εξηγεί και οι ενήλικοι επισκέπτες παρακολουθούν, με το κείμενο της συνταγής μπροστά τους.