FOLLOW US: facebook twitter

Το σχέδιο αποζημιώσεων και στήριξης των πυρόπληκτων

Ημερομηνία: 25-07-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”66998″ img_size=”full”][vc_column_text]H άμεση οικονομική στήριξη και αποκατάσταση των πληγέντων από την φονική πυρκαγιά της ανατολικής Αττικής και η παράλληλη, ριζική ανασυγκρότηση των περιοχών που καταστράφηκαν τίθενται ως η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Τα βήματα που θα γίνουν, τόσο σε κεντρικό όσο και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, εξετάστηκαν σε ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με τους συναρμόδιους υπουργούς και αυτοδιοικητικά στελέχη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ως πρώτο μέτρο άμεσης στήριξης των πληγέντων σχεδιάζεται η καταβολή έκτακτου ποσού 5.000 ευρώ, ενώ μόλις ολοκληρωθεί η πλήρης αποτίμηση των καταστροφών θα ανακοινωθούν και τα πλήρη φορολογικά μέτρα καθώς και η διαδικασία αποζημιώσεων.

Αμεσα – ενδεχομένως και μέχρι αύριο – αναμένεται να ανακοινωθεί και ο αριθμός λογαριασμού του Ειδικού Ταμείου ενίσχυσης των πυρόπληκτων, αντίστοιχου με εκείνο που είχε συσταθεί μετά τις μεγάλες πυρκαγιές στην Ηλεία. Στο Ταμείο θα κατατεθούν 50 εκατομμύρια ευρώ από πόρους του δημοσίου καθώς και διεθνής οικονομική βοήθεια για την οποία ήδη εκδηλώνονται προσφορές.

Το Ταμείο εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρώσει έως και 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες την πολιτική του εποπτεία θα αναλάβουν ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος και ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Το Ταμείο θα λειτουργήσει με αυστηρούς όρους διαφάνειας και με τους τρεις υπουργούς να δεσμεύονται για τακτική ενημέρωση της κοινής γνώμης για το που διατίθενται οι πόροι του, ενώ ρόλο «συνδέσμων» στην διαχείρισή του θα αναλάβουν, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο αντιπεριφερειάρχης νοτίου τομέα Αττικής Χρήστος Καπάταης και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του διπλωματικού σώματος.

Αίτημα για οικονομική ευρωπαϊκή συνδρομή προς τους πυρόπληκτους έχει ήδη υποβληθεί και στην Κομισιόν, με επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση. Η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει σε κεφάλαια από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας, ταυτόχρονα όμως διεκδικεί πόρους και από το Ταμείο Συνοχής.

Για τα αιτήματα προς την Κομισιόν υπάρχει και συνεργασία Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες και του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ ήδη υπάρχει επαφή και με την κυβέρνηση της Πορτογαλίας για το μοντέλο που ακολουθήθηκε εκεί στην διαδικασία αποζημιώσεων και αποκατάστασης μετά τις περσινές επίσης φονικές πυρκαγιές. Για το θέμα έγινε ήδη σήμερα συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου με τον πορτογάλο πρέσβη.

Ξεχωριστό πακέτο μέτρων, για την στήριξη των παιδιών που έχασαν τους γονείς τους στην πυρκαγιά θα υπάρξει από την πλευρά της Βουλής, η οποία σε πρώτο χρόνο θα διαθέσει για τον σκοπό αυτό κονδύλι 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, τα μέτρα θα παρουσιαστούν αναλυτικά μόλις ολοκληρωθεί η αποτίμηση της υλικής καταστροφής και καταγραφούν οι πλήρεις ανάγκες.

Στην σύσκεψη στο Μαξίμου σήμερα το μεσημέρι μετείχαν οι υπουργοί Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Γιώργος Χουλιαράκης και Αλέξης Χαρίτσης, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, καθώς και οι δήμαρχοι Ραφήνας Βαγγέλης Μπουρνούς και Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης.

Πηγή: tvxs.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot