FOLLOW US: facebook twitter

Το ΣτΕ απέρριψε το Π.Δ. για τον Κυπαρισσιακό κόλπο!

Ημερομηνία: 01-08-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

«Επιστρέφεται» στο Υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να ‘θεραπεύσει’ τα λάθη που έχουν προκύψει

Η πρώτη μεγάλη νίκη των δήμων Ηλείας- Τριφυλίας και Π.Ε Ηλείας

Μια σημαντική εξέλιξη που θεωρείται μεγάλη νίκη για τους δήμους του Κυπαρισσιακού κόλπου, της Ηλείας και της Τριφυλίας καθώς και της Π.Ε Ηλείας που είχαν συστρατευτεί γι αυτό το κορυφαίο για την περιοχή ζήτημα,  καταγράφεται όσον αφορά το μείζον θέμα με το Προεδρικό Διάταγμα για τον Κυπαρισσιακό κόλπο καθώς αυτό… επιστρέφεται στο αρμόδιο Υπουργείο. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που φαίνεται να έχει ληφθεί κατά πλειοψηφία και απομένει να καθαρογραφεί διαπιστώνει τα κενά του διατάγματος με βάση στοιχεία που δεν επαρκούν για την τεκμηρίωση των απαγορεύσεων στην περιοχή, υποδαυλίζοντας το μέλλον της περιοχής αποκτώντας ουσιαστικά  «μια ταφόπλακα για την δραστηριότητα στην περιοχή από την Ηλεία πάνω από την Ζαχάρω μέχρι και την Ελαία» όπως έχουν πει και οι εμπλεκόμενοι τοπικοί και θεσμικοί φορείς.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος σε δηλώσεις του για το θέμα αυτό εξήγησε πως έχει η κατάσταση καθώς επί της ουσίας οι εμπλεκόμενοι τοπικοί φορείς έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να περάσουν τις θέσεις τους προς όφελος του τόπου. Ειδικότερα ο κ. Γεωργιόπουλος δήλωσε :

« Σύμφωνα με πληροφορίες από νομικούς κύκλους, το ΣτΕ θεωρεί ότι υπάρχει έλλειψη νομιμότητας του π.δ  καθότι δεν έχει προϋπάρξει εγκεκριμένη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων- ΣΜΠΕ- και ανέβαλλε την απόφασή του ζητώντας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να  αιτιολογήσει την έλλειψη αυτή και να καλύψει την απουσία ουσιαστικών και διαδικαστικών προϋποθέσεων από την Περιβαλλοντική Μελέτη του 2012.  Θεωρώ περιορισμένη τη δυνατότητα του Υπουργείου να αιτιολογήσει επαρκώς την απουσία ΣΜΠΕ. Με λίγα λόγια σε αυτή τη φάση με το αναβλητικό αυτό πρακτικό του ΣτΕ έχει αναχαιτιστεί η εξέλιξη έγκρισης του Π.Δ. Το Υπουργείο θα πρέπει να ξεκινήσει τις διαδικασίες εκπόνησης μιας Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, διαβουλευόμενο με όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς, Περιφέρεια, δήμους κλπ. Είχαμε τονίσει εξαρχής ότι το Π.Δ που προωθήθηκε είτε από την προηγούμενη κυβέρνηση είτε με την παρούσα μορφή του, βασιζόταν σε λάθος στοιχεία και παραδοχές. Η σημερινή εξέλιξη δίνει την δυνατότητα διόρθωσης αυτών των λαθών προς όφελος της οικονομίας, την κοινωνίας και του πολιτισμού του τόπου μας και βεβαίως της προστασίας του περιβάλλοντος.»

Υπέρ της προστασίας της περιοχής αλλά και της ανθρώπινης δραστηριότητας

Ο δήμαρχος Ζαχάρως κ. Νίκος Φάμελος, σε δηλώσεις του για το θέμα, ανέφερε ότι για τον ίδιο ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο, καθώς από την αρχή ο δήμος Ζαχάρως και οι υπόλοιποι δήμαρχοι της Ηλείας, θωρούσαν ότι είχαν γίνει λάθη και ότι η μελέτη δεν συμβάδιζε με τα πραγματικά δεδομένα και για το λόγο αυτό είχαν κάνει και ένσταση.

«Θεωρώ θετική την εξέλιξη, είναι μια μικρή πρώτη νίκη στον αγώνα που έχουμε κάνει όλοι μαζί στην αυτοδιοίκηση για το θέμα του Κυπαρισσιακού κόλπου και περιμένουμε να καθαρογραφεί η απόφαση για να δούμε τι ακριβώς αναφέρει και μετά θα συναντηθούμε όλοι οι δήμαρχοι ξανά, να καθορίσουμε από την αρχή τη στάση μας και να ζητήσουμε συνάντηση με τον υπουργό να εκθέσουμε εκ νέους τις προτάσεις μας και τις θέσεις μας».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας- Κρεστένων κ. Σάκης Μπαλιούκος σχολιάζοντας την απόφαση τόνισε:

«Εμείς είχαμε ζητήσει να υπάρξει προστασία του περιβάλλοντος και της ευαίσθητης περιοχής, αλλά όχι να απαγορευτεί εντελώς η ανθρώπινη δραστηριότητα. Έτσι όπως είχε θέσει η Κυβέρνηση το Προεδρικό Διάταγμα, ήταν απαγορευτική η όποια δραστηριότητα. Εμείς είμαστε υπέρ της προστασίας της περιοχής και του περιβάλλοντος αλλά και της ανθρώπινης δραστηριότητας υπό όρους.»

Σχετικά με το θέμα ο Δήμαρχος Τριφυλίας Π. Κατσίβελας αμέσως μετά την ενημέρωση για την έκδοση απόφασης τόνισε χαρακτηριστικά τα ακόλουθα:

«Βγήκε η απόφαση του ΣτΕ για το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά τον Κυπαρισσιακό Κόλπο . Το ΣτΕ με την απόφαση του απορρίπτει το ΠΔ της Κυβέρνησης με πολύ σοβαρές παρατηρήσεις επί της ΣΜΠΕ πάνω στην οποία στηρίχθηκε το ΠΔ αλλά κ η ένσταση των Δήμων. Δώσαμε ένα αγώνα με όλη μας τη ψυχή που λίγοι πιστέψαμε και δικαιωθήκαμε . Η προσπάθεια συνεχίζεται» κατέληξε ο Δήμαρχος, ενώ οι Δήμοι της Ηλείας που προσέφυγαν εκφράζουν τη θέση ότι πλέον ο αγώνας θα συνεχιστεί στο ίδιο επίπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι το Προεδρικό Διάταγμα για το θέμα της προστασίας και της ανάπτυξης της περιοχής του Κυπαρισσιακού Κόλπου είχε τεθεί σε διαβούλευση στην Ηλεία παρουσία του τότε Υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη ο οποίος και είχε ενημερώσει ότι το ΠΔ κινείται στην κατεύθυνση της ισορροπίας ανάμεσα στην αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος και στην αειφόρα ανάπτυξης της περιοχής με μορφές συμβατές.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος