FOLLOW US: facebook twitter

ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ – “Μουσική, Πολιτισμός & Περιφερειακή Ανάπτυξη: Η συμβολή των φεστιβάλ τέχνης στην οικονομική σύγκλιση”

Ημερομηνία: 01-08-2024 | Συντάκτης:

-Με αφορμή το  11ο Port Festival – 2, 3 & 4 Αυγούστου 2024, στο άλσος Κατακόλου

Η αφορμή. Η αφορμή συνιστά μία πολύ συχνή και ταυτόχρονα μία πολύ ιδιαίτερη διαδικασία στη ζωή. Διαρκώς στον ρου της ζωή μας συναντάμε αφορμές, οι οποίες, άλλοτε σε μικρότερο και άλλοτε σε μεγαλύτερο βαθμό, θα την καθορίσουν. Ιδιαίτερη, γιατί η αφορμή έχει κατεξοχήν δυναμικό χαρακτήρα. Ένα συγκεκριμένο γεγονός μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για κάτι καλό, ή για κάτι κακό. Το ίδιο ακριβώς που ισχύει για τους ανθρώπους, ως μονάδες, σε σχέση με τις ποικίλες αφορμές, ισχύει και για τις κοινωνίες. Άλλες αφορμές δρομολογούν αρνητικές εξελίξεις, και άλλες θετικές.

Τα τελευταία χρόνια η ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΕΝΑΟΝ έχει αφιερώσει πολύ χρόνο και φαιά ουσία στην καλώς εννοούμενη μεθόδευση τέτοιων αφορμών, οι οποίες ασφαλώς και αποσκοπούν στην πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου. Το πολύ επιτυχημένο και πλέον καθιερωμένο στη συνείδηση του κόσμου, Port Festival, που διοργανώνει με επιτυχία η ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΕΝΑΟΝ στο Άλσος Κατακολου βρίσκεται ήδη στην προεφηβεία, παραδόξως όμως γιορτάζει τα 11 χρόνια του με μία αίσθηση αυξανόμενης ωριμότητας και αυτοσυνείδησης.

Κι αυτό διότι δεν πρόκειται απλώς για ένα φεστιβάλ μουσικής και μόνο. Προφανώς οι καλλιτέχνες, οι οποίοι πλαισιώνουν το πρόγραμμά του, είναι και αυτή τη χρονιά εξαιρετικοί. Το ζήτημα ωστόσο για το οποίο μας προκαλούν φέτος οι διοργανωτές του Φεστιβάλ  είναι να πάμε ένα βήμα παραπέρα και να συνδυάσουμε το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Να διερευνήσουμε, με τη συνδρομή ανθρώπων της επιστήμης, των γραμμάτων και των τεχνών, τη συμβολή των φεστιβάλ τέχνης στην οικονομική σύγκλιση. Αν η μουσική συνιστά το τερπνόν, τότε η διαλεκτική την οποία φιλοδοξεί να πραγματώσει μέσω του συνεδρίου για μουσική, τον πολιτισμό και την περιφερειακή ανάπτυξη, είναι το ωφέλιμο.

Το κοινωνικό πρόσημο αυτού του εγχειρήματος επισφραγίζει η ελεύθερη είσοδος στο φεστιβάλ, καθώς και η συγκέντρωση τροφίμων μακράς διάρκειας και ειδών πρώτης ανάγκης για τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Και σε αυτή τη συγκυρία, η ψυχή του φεστιβάλ Ηρώ Ρήγα και οι συνεργάτες της, δε λησμονούν τους συνανθρώπους μας, οι οποίοι χρειάζονται βοήθεια και αξιοποιούν την αφορμή του φεστιβάλ για να την παράσχουμε.

Για την ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΕΝΑΟΝ η μουσική, όπως και η τέχνη εν συνόλω δεν είναι αυτοσκοπός. Δεν συνιστά μόνο μία δραστηριότητα που προκαλεί ευχαρίστηση και αισθητική απόλαυση. Είναι ο τρόπος για να κάνει στον βαθμό που μπορεί τον κόσμο λίγο καλύτερο. Και αυτή είναι μία συλλογική εκπαιδευτική διαδικασία μέσα από την οποία και εμείς μαθαίνουμε, και εμείς αναπτυσσόμαστε, και εμείς γινόμαστε κάθε χρόνο, λίγο καλύτεροι. Κάθε τι που οι άνθρωποι της ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΕΝΑΟΝ έχουν την χαρά και την τιμή να διοργανώνουν, αποτελεί μία αφορμή και για μας, ώστε λίγο ακόμα να ιδούμε, λίγο ακόμα να σηκωθούμε, λίγο ψηλότερα.

Ο εκδότης


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot