Το πρόγραμμα Erasmus+ του 2ου Γυμνασίου Πύργου στο Δημοτικό σχολείο Αγ. Φιλοθέης
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”56221″ img_size=”full”][vc_column_text]Σήμερα, Τρίτη 27 Μαρτίου 2018, δύο καθηγήτριες της παιδαγωγικής ομάδας, οι κ. Π. Ανδρουτσοπούλου και Χ. Παπαδοπούλου, καθώς και μαθητές-τριες του 2ου Γυμνασίου Πύργου, επισκέφθηκαν το Δημοτικό σχολείο Αγ. Φιλοθέης Πύργου, όπου εκεί οι μαθητές-τριες είναι ρομά. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, με τίτλο: «Something old, something new, something borrowed, something blue», με κύριο αντικείμενο τις παραδοσιακές κοινές ευρωπαϊκές πολιτισμικές ρίζες. Οι χώρες που συμμετέχουν είναι η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πολωνία και η Σλοβακία. Το 2ο Γυμνάσιο είναι συντονιστικό σχολείο.
Το Νοέμβριο πραγματοποιήθηκε στον Πύργο, με ιδιαίτερη επιτυχία η 1η Διεθνής Συνάντηση εκπαιδευτικών και το Φεβρουάριο η 1η Εκπαιδευτική Συνάντηση εκπαιδευτικών και μαθητών, όπου οι εταίροι είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να συμμετάσχουν σε κοινές δραστηριότητες μάθησης και έκφρασης, ώστε να θέσουν τα θεμέλια για να δημιουργηθούν στενοί δεσμοί συνεργασίας και φιλίας, με κοινό όραμα μια Διεθνή Εκπαιδευτική κοινότητα με εκατοντάδες μέλη σε 5 Ευρωπαϊκές χώρες.
Τη γιορτή, που ακολούθησε της επισκέψεως, άνοιξε ο Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου κ. Γιώργος Κομιώτης, ο οποίος μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε στο ότι: «για να αλλάξει η κατάσταση είναι σηµαντικό να καταλάβουμε, ότι όλοι οι άνθρωποι δεν είµαστε ίδιοι µεταξύ µας. Είμαστε όμως ισότιμοι και ισάξιοι. Ακόµη και άνθρωποι που φαίνονται ίδιοι µε µας, πολύ συχνά έχουν διαφορετικές συνήθειες και παραδόσεις από τις δικές µας. Ο τσιγγάνικος πολιτισμός είναι ένα ιδιαίτερο σύνολο αξιών, πεποιθήσεων, κανόνων συμπεριφοράς, ηθών και εθίμων που προσπαθεί, με βοήθεια, να εγκλιματιστεί στο ελληνικό γίγνεσθαι.»
Στη συνέχεια η συντονίστρια του προγράμματος κ. Παρασκευή Ανδρουτσοπούλου, μεταξύ των άλλων εξήρε και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ένα ανοιχτό σχολείο στην κοινωνία.
“Έναν κεντρικό άξονα του ευρωπαϊκού προγράμματος, αποτελεί η κοινωνική ένταξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, συνήθως αποκλεισμένων από το σχολείο και τους υπόλοιπους ανθρώπους. Είναι γεγονός ότι ακόµη και σήµερα εκατομμύρια Ροµά σε όλο τον κόσµο συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή διακρίσεις, απόρριψη, αποκλεισµό και παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους σε σημαντικούς τοµείς της ζωής τους.
Η Φοιτητική και Μαθητική Εστία Πύργου: “Η ΑΓΙΑ ΦΙΛΟΘΕΗ” φιλοξενεί ετησίως περί τις 35 φοιτήτριες και 50 μαθήτριες. Προσφέρει στέγη και φροντιστηριακά μαθήματα στις μαθήτριες που φιλοξενεί.
Στον χώρο της Φοιτητικής Εστίας λειτουργεί και Δημοτικό Σχολείο που εξυπηρετεί κυρίως αθίγγανους μαθητές και μαθήτριες, για τους οποίους το Ίδρυμα προσφέρει δωρεάν φαγητό.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα κοινωνικής παρέμβασης και προσφοράς της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, που αφορά παιδιά Ρομά Δημοτικού, για την ένταξή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία’’.
Και κατέληξε η κ. Ανδρουτσοπούλου:
“Σήμερα λοιπόν, ήρθαμε στο δημοτικό σχολείο της Αγίας Φιλοθέης για να γνωρίσουμε τα παιδιά που φιλοξενούνται εδώ, να χορέψουμε παραδοσιακούς χορούς και να ανακαλύψουμε κοινά ήθη και έθιμα που μας ενώνουν ώστε να µπορέσουµε να ζήσουµε ειρηνικά και αρµονικά µαζί.’’
Ακολούθως οι μαθητές-τριες του προγράμματος Erasmus+ και οι μαθητές –τριες του Δημοτικού χόρεψαν μαζί παραδοσιακά τραγούδια, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής κ. Χαρίκλειας Παπαδοπούλου.
Οι γονείς των μαθητών –τριων του προγράμματος προσέφεραν παραδοσιακά εδέσματα στους μαθητές-τριες καθώς και στο εκπαιδευτικό προσωπικό του Δημοτικού, όπου είχαν τη χαρά να τα γευτούν στη τραπεζαρία της Εστίας.
Παρόντες ήσαν η Δντρια της Εστίας κ. Ανδριάνα Δάνισκα-Μαυρομιχάλη, η Προϊσταμένη του Δημοτικού σχολείου κ. Ελένη Γκαραγκούνη, ο δάσκαλος Άγγελος Μπαντούνας, ο δάσκαλος του τμήματος ένταξης Βαγγέλης Δρούλιας, ο καθηγητής Πληροφορικής Γιάννης Γεωργίου και ο π. Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας, ο οποίος χόρεψε και συμμετείχε στους παραδοσιακούς χορούς των μαθητών.
Μέσα από αυτή τη συνάντηση φιλίας, βγήκε η υπόσχεση των του προγράμματος Erasmus+, ότι οι μαθητές-τριες του Δημοτικού σχολείου Αγ. Φιλοθέης θα είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στις εκδηλώσεις του 2ου Γυμνασίου!
Την παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος Erasmus+ συναποτελούν οι:
Γεώργιος Κομιώτης Δντης, Παρασκευή Ανδρουτσοπούλου συντονίστρια, Αικατερίνη Ζούνη, Νίκη Θεοδωροπούλου, Αθηνά Παναγούλια, Άγγελος Λαμπρόπουλος, Παναγιώτα Τσαγκαρουσιάνου, Δέσποινα Ηλιοπούλου, Χαρίκλεια Παπαδοπούλου, Φωτεινή Δανιελιάν, Κωνσταντίνα Σωτηροπούλου και Μαρία Μανδηλαρά.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]