Το Ποτόκι . . . φύτρωσε
Αναπτύσσεται βλάστηση πάνω στα σκουπιδο-δέματα
Μπορεί να έχει σταματήσει η εναπόθεση των σκουπιδο-δεμάτων εδώ και πέντε χρόνια, όμως το Ποτόκι συνεχίζει να απασχολεί περιβαλλοντικά. Η εικόνα που παρουσιάζει τελευταία και που αποτυπώσαμε με Drone είναι αυτή που σας παραθέτουμε σήμερα. Οι μπάλες από τα σκουπίδια πλέον έχουν αποκτήσει πρασινάδα, έως και … δέντρα. Και η φύση φαίνεται να δείχνει το δρόμο της αποκατάστασης σε αυτή τη σύγχρονη «πληγή του Φαραώ» για την Ηλεία.
Ας δούμε όμως τα πράγματα πιο σοβαρά. Η αποκατάσταση της έκτασης με τα χιλιάδες σκουπιδο-δέματα στο Ποτόκι αποτελεί ένα αγκάθι όχι μόνο για το δήμο Πύργου, αλλά και για άλλους φορείς όπως η Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς αποτελεί τον υπ’ αριθμό ένα κίνδυνο σε περίπτωση πυρκαγιάς. Στο δήμο Πύργου αναζητούν τρόπους για να μπει ένα τέλος σε όλο αυτό που λέγεται «Ποτόκι» περιβαλλοντικά. Εξετάζονται περιπτώσεις πιθανής ένταξης σε ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και οι προτάσεις εταιριών που υποστηρίζουν πως μπορούν αξιόπιστες οικονομικές λύσεις στο πρόβλημα. Το κόστος για την απομάκρυνση των δεμάτων των σκουπιδιών είναι πραγματικά απλησίαστο στα 18 εκατ. ευρώ και όποιος αποφασίσει να τολμήσει κάτι τέτοιο θα πετάξει πραγματικά τα χρήματά του στα σκουπίδια… Σύμφωνα με πληροφορίες επίσημη μελέτη από την Πολιτεία για την αξιοποίηση των δεμάτων αυτών με οποιονδήποτε τρόπο επεξεργασίας δεν υπάρχει. Εξάλλου, ιδιώτες σύμφωνα με τις ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως έχουν εκπονήσει μελέτες που μπορούν να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα.
Ωστόσο η σημερινή εικόνα που παρουσιάζει το «Ποτόκι» με την αναπτυγμένη βλάστηση πάνω στα δέματα και ανάμεσα σε αυτά, η οποία επεκτείνεται σταδιακά σε όλη την έκταση, είναι σαν μια πρόταση από την ίδια τη φύση. Ευκάλυπτοι που ξεπετάγονται ανάμεσα στις «μπάλες» και θάμνοι που «στολίζουν» τα σκουπίδια, αποτελούν το σκηνικό σήμερα. Φυσικά πέρα από τα όποια ανακυκλώσιμα υπάρχουν μέσα στα δέματα, όπως πλαστικά, γυαλί και αλουμίνιο, όλα τα υπόλοιπα μαζί με τα οργανικά, σήμερα έχουν γίνει φουσκί… λίπασμα για να αναπτυχθεί αυτή η βλάστηση.
Μια από τις προτάσεις που εξετάζει σήμερα η δημοτική αρχή του Πύργου είναι η απαλλοτρίωση του χώρου σε λογικό κόστος και η ταφή των δεμάτων με αργιλική μάζα, ώστε στη συνέχεια να γίνει αποκατάσταση με φυτά και δέντρα, ώστε να δημιουργηθεί εκεί ένα πάρκο, συνέχεια του φυσικού που υπάρχει εκεί δίπλα στις όχθες του ποταμού Αλφειού. Αν δεν υπάρξει κάποια άλλη συγκλονιστική εξέλιξη που θα αφορά στην απομάκρυνση των δεμάτων με μικρό ή μηδενικό κόστος, η λύση της ταφής και της αποκατάστασης φαίνεται πως θα πάρει το δρόμο της υλοποίησης…