Το πλεόνασμα απομακρύνει το «ψαλίδι» από τις συντάξεις
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”69470″ img_size=”full”][vc_column_text]Με διαφορετική «γραμμή» ως προς το φλέγον θέμα της περικοπής των συντάξεων εμφανίστηκαν οι δανειστές στη χθεσινή συνάντηση που είχαν με τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Στη μία πλευρά βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία στηρίζοντας την ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να συζητά ακόμη και την ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις από το 2019 είτε την επιβολή μικρότερων περικοπών από αυτές που έχουν ήδη νομοθετηθεί.
Για την Ε.Ε. το μέτρο είναι δημοσιονομικό, συνεπώς αν επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το ψαλίδι στους συνταξιούχους είναι αχρείαστο.
Αντίθετα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) συντάσσονται με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), υποστηρίζοντας ότι οι μειώσεις πρέπει να εφαρμοστούν κανονικά, διότι αποτελούν μία διαρθρωτική μεταρρύθμιση.
Η διάσταση απόψεων στο εσωτερικό του κουαρτέτου αναμένεται να καταγραφεί και στο σημερινό πρώτο ραντεβού των επικεφαλής των πιστωτών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.
Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 10.00 το πρωί και θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης και όχι στο υπουργείο Οικονομικών όπως είχε αρχικά οριστεί.
Οι συζητήσεις με το κουαρτέτο των θεσμών θα έχουν χαρακτήρα ανταλλαγής πληροφοριών, όμοιο με εκείνων που έγιναν το καλοκαίρι με το ΔΝΤ (στο πλαίσιο του γνωστού άρθρου 4) και θα περιλαμβάνουν όλη την γκάμα των θεμάτων της ατζέντας των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων και του αναπτυξιακού προγράμματος.
Από την ατζέντα ξεχωρίζουν τα εξής θέματα: η πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, οι προβλέψεις για την επόμενη χρονιά ενόψει της κατάρτισης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2019 και το ακανθώδες ζήτημα των συντάξεων.
Το ΔΝΤ μετέχει ως σύμβουλος με βαρύνοντα λόγο στις αγορές, αλλά χωρίς τη δύναμη επιβολής της άποψής του, όπως συνέβαινε στη μνημονιακή περίοδο.
Οι τεχνοκράτες των πιστωτών, κατά τη χθεσινή συνάντηση με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ που δεν προσήλθε και της Χρυσής Αυγής που δεν εκλήθη, εισέπραξαν το μήνυμα ότι όλα τα κόμματα τάσσονται κατά της μείωσης των συντάξεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Κοστέλο άνοιξε παράθυρο για την ακύρωση του μέτρου ή την επιβολή μικρότερης μείωσης (π.χ. να κοπεί το 2019 το μισό της προσωπικής διαφοράς και να επανεξεταστεί η κατάσταση τα επόμενα χρόνια), ενώ απέρριψε την αναβολή του μέτρου.
Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο πιθανότατα δεν θα ξεκαθαρίσει πριν από τον Νοέμβριο, ενώ είναι πιθανό να παραταθεί η αγωνία μέχρι τους πρώτους μήνες του 2019.
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου και θα σταλεί 15 Οκτωβρίου στα ευρωπαϊκά όργανα, θα ενσωματώνεται πιθανότατα η περικοπή των συντάξεων με την οριστική απόφαση να αφήνεται για αργότερα, στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, όταν και η εικόνα εκτέλεσής του τρέχοντος προϋπολογισμού θα είναι πληρέστερη.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν και τα θέματα που αφορούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Βέβαια αυτές οι συναντήσεις δανειστών – τραπεζικών διοικήσεων θα γίνουν νωρίς το απόγευμα στο Hilton.
Πρώτο θέμα στην ατζέντα είναι η μείωση των «κόκκινων» δανείων ενόψει και της νέας αναθεώρησης των στόχων μείωσής τους.
Το δεύτερο ζήτημα, που έχει άμεση σχέση με την εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου, είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, η ρευστότητα και η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, καθώς εντός του Νοεμβρίου θα ξεκινήσει το «στρεσάρισμα» των εποπτικών κεφαλαίων.
Ειδικότερα, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests για τις ευρωπαϊκές τράπεζες (για τις ελληνικές ολοκληρώθηκε την άνοιξη), θα ξεκινήσει ο Εποπτικός Ελεγχος Αξιολόγησης (το SREP), που αφορά όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης.
Οι θεσμοί εστιάζουν στο κομμάτι των προβλέψεων, αλλά και της κερδοφορίας.
Ενα από τα θέματα που αναμένεται να τεθεί είναι και αυτό νομικών προσαρμογών για μια σειρά θεμάτων, όπως για παράδειγμα ο νόμος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο οποίος έχει δημιουργήσει στρεβλώσεις που έχουν επισημανθεί στους θεσμούς και από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Αλλα θέματα, για τα οποία το οικονομικό επιτελείο θα ανταλλάξει πληροφορίες με τους επικεφαλής, είναι στα εργασιακά ζητήματα (αύξηση του κατώτατου μισθού, κατάργηση υποκατώτατου) και στο ασφαλιστικό, στην αγορά ενέργειας, στις αποκρατικοποιήσεις, στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ), στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, στη διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης μόνιμων γενικών γραμματέων και διευθυντών στο Δημόσιο, στα θέματα Δικαιοσύνης κ.α.
Λίγες ώρες προτού αναχωρήσουν από την Αθήνα την Παρασκευή, προβλέπεται να έχουν ακόμα ένα ραντεβού με τους κυρίους Τσακαλώτο και Χουλιαράκη που θα είναι οι μοναδικοί πρωταγωνιστές αυτών των συναντήσεων.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]