Το παρασκήνιο της διαγραφής Παπακώστα από τη ΝΔ
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”43096″ img_size=”full”][vc_column_text]Τέλος στο χρονικό ενός “προαναγγελθέντος διαζυγίου” στη ΝΔ βάζει η διαγραφή της Κατερίνας Παπακώστα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη – στο πολιτικό της βάθος όμως η υπόθεση δεν είναι παρά ένα ακόμη επεισόδιο στον υπόγειο και σκληρό πόλεμο ανάμεσα στις βαρονίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η βουλευτής της Β’ Αθήνας διαγράφηκε από την Κ.Ο. της ΝΔ με απόφαση Μητσοτάκη μετά την επιλογή της να υπερασπιστεί τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο χθες στην Βουλή στην κόντρα του με τον αντιπρόεδρο του κόμματός της Αδωνι Γεωργιάδη. Κατά τις πληροφορίες, ωστόσο, από το Μοσχάτο η απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν ούτε άμεση, ούτε απολύτως “προσωπική”. Παρά το βεβαρυμένο παρελθόν στις σχέσεις της ηγεσιας με την βουλευτή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να ταλαντεύτηκε χθες το βράδυ για το εάν θα έπρεπε ή όχι να προχωρήσει σε ριζικά πειθαρχικά μέτρα, και η τελική απόφασή του ελήφθη υπό την ισχυρή πίεση της πλευράς Γεωργιάδη.
Οι δισταγμοί Μητσοτάκη
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι δισταγμοί Μητσοτάκη είχαν να κάνουν με δύο παράγοντες – ο πρώτος ήταν ότι δεν ήθελε να διαμορφωθεί εικόνα διχασμού και εσωστρέφειας στη ΝΔ μόλις ένα 24ωρο μετά τα μηνύματα ενότητας που ο ίδιος έστειλε μιλώντας στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Ο δεύτερος, και προφανής, λόγος ήταν πως δεν ήθελε να δώσει πολιτικά credits στην κυβέρνηση και τον Πάνο Καμμένο.
Ωστόσο, η πίεση από τον Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος έχει ανοιχτό μέτωπο εδώ και μήνες με την Κατερίνα Παπακώστα, ήταν ιδιαιτέρως ισχυρή. Και στο τελικό σκεπτικό της ηγετικής ομάδας της Πειραιώς επικράτησε ο αντίκτυπος στο εσωτερικό ακροατήριο και η άποψη ότι μια ενδεχόμενη μη διαγραφή της Κατερίνας Παπακώστα θα έδειχνε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ελέγχει το κόμμα.
Το βαρύ ιστορικό
Η βουλευτής της Β’ Αθήνας βρισκόταν σε τροχιά ρήξης με το κόμμα της από τον περασμένο Μάρτιο. Τότε, με δηλώσεις της στην εφημερίδα «Ειδήσεις» είχε πει ότι εφόσον έκλεινε η δεύτερη αξιολόγηση, θα έπρεπε να αποσυρθεί και το αίτημα της ΝΔ για πρόωρες εκλογές. “Είναι κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα, αλλιώς θα γίνουμε γραφικοί”, φέρεται να είχε πει. Η ανοιχτή σύγκρουση είχε τότε αποτραπεί με μια διευκρινιστική παρέμβαση της Κατερίνας Παπακώστα, στην οποία έλεγε ότι ουδέποτε έδωσε συνέντευξη και υπήρξε παρερμηνεία σε τηλεφωνική επικοινωνία της με τον δημοσιογράφο.
Μόλις έναν μήνα αργότερα όμως, τον Απρίλιο, η ένταση κορυφώθηκε όταν η Κατερίνα Παπακώστα κάλεσε τον αντιπρόεδρο του κόμματος Αδωνι Γεωργιάδη να παραιτηθεί από αντιπρόεδρος της ΝΔ έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδοκίμασε άμεσα τη στάση της και την καρατόμησε από την θέση της τομεάρχη Υγείας, αντικαθιστώντας με τον – προερχόμενο από το Ποτάμι – Ιάσωνα Φωτήλα.
Χθες το βράδυ, μετά το νέο επεισόδιο στη Βουλή, η Κατερίνα Παπακώστα κλήθηκε – σε υψηλούς τόνους, κατά τις πληροφορίες – από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κώστα Τσιάρα να δώσει εξηγήσεις. Η βουλευτής προέβη σε διευκρινιστική δήλωση και για κάποιες ώρες φάνηκε να αποτρέπεται η αποπομπή της. Η νύχτα όμως ήταν… αρκούντως φορτισμένη στη Νέα Δημοκρατία και νωρίς το πρωί, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την διαγραφή της από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.
Το καραμανλικο μπλοκ
Συνεργάτες του Αδωνι Γεωργιάδη άφηναν αιχμηρούς υπαινιγμούς για την βουλευτή χρεώνοντας στην Κατερίνα Παπακώστα ότι έπαιξε “ανοιχτά το παιχνίδι του Τσίπρα και του Καμμένου”. Πιο μετριοπαθή στελέχη της ΝΔ, ωστόσο, επισημαίνουν ότι σ’ αυτή την ρήξη έχουν την δική τους ιδιαίτερη σημασία δύο στοιχεία: Αφ’ ενός ότι η Κατερίνα Παπακώστα εκλέγεται στην Β’ Αθήνας, περιφέρεια που επιχειρεί να ελέγξει πλήρως ο αντιπρόεδρος του κόμματος και, αφ΄ετέρου – και κυρίως – ότι προέρχεται από το καραμανλικό μπλοκ .
Οι σχέσεις των στρατοπέδων Αδωνι (και κατ’ επέκταση Σαμαρά) και Καραμανλή δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους εδώ και καιρό, με την καραμανλική πτέρυγα να θεωρεί ότι ο αντιπρόεδρος του κόμματος έχει παρασύρει την ΝΔ σε ακραίο πολιτικό λόγο και στάση που της στοιχίζει και δημοσκοπικά. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται το τελευταίο διάστημα να επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην σκληρή δεξιά και την μετριοπαθή πτέρυγα του κόμματος, ωστόσο εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως ο πρόεδρος της ΝΔ έχει υψηλή δυσκολία να απεγκλωβιστεί από την επιρροή της πλευράς Γεωργιάδη – Σαμαρά.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]