FOLLOW US: facebook twitter

Το Μάρκετινγκ κλειδί στην Αγροτική Οικονομία της χώρας…

Ημερομηνία: 12-12-2016 | Συντάκτης:

marketing-agrotika2

Θάνος Καράμπελας

Γεωπόνος

Το μάρκετινγκ των αγροτικών προϊόντων, δηλαδή το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται από τη στιγμή που τα προϊόντα παραλαμβάνονται από τους παραγωγούς στους τόπους παραγωγής τους, μέχρι τη στιγμή που προωθούνται στα κέντρα κατανάλωσης και παραδίδονται στα χέρια των καταναλωτών, καθώς και η καθοδήγηση της αγροτικής παραγωγής προς  τα προϊόντα εκείνα που ζητούνται στην αγορά αποτελεί τον σπουδαιότερο παράγοντα στην οικονομία των παραγωγών και των συνεταιριστικών οργανώσεων, όπως και σε ολόκληρη την εθνική οικονομία.

Το μάρκετινγκ είναι ένας σημαντικός τομέας για τη γεωργία και γίνεται όλο και περισσότερο απαραίτητος για την επιτυχία. Οι καλές ιδέες από μόνες τους δεν εγγυόνται την επιτυχία. Το καλό προϊόν  μικρή αξία έχει αν δεν υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να το αγοράσουν. Επιτυχία στο γεωργικό μάρκετινγκ σημαίνει να κατανοήσουμε τον αγοραστή και να του προσφέρουμε ένα προϊόν που θα επιλεγεί μεταξύ όλων των άλλων.

Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η χρησιμότητα για τον καταναλωτή και διευκολύνεται η ανταλλαγή, η ωφελιμότητα και η πραγματική αξία των προϊόντων ως μέσο ικανοποίησης των ανθρώπινων αναγκών.

marketing-agrotika1

Φάσμα δράσης του μάρκετινγκ

Ο όρος μάρκετινγκ(marketing) είναι πολύ ευρύς και περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες που γίνονται κατά τη διακίνηση των προϊόντων από τους τόπους παραγωγής τους έως τα κέντρα κατανάλωσης καθώς και εκείνες που καθοδηγούν την παραγωγή προς τα προϊόντα που ζητούν οι καταναλωτές.

Για τους παραγωγούς: Σημαίνει πώληση των προϊόντων τους στους διάφορους αγοραστές (χονδρέμποροι, μεταποιητές, εξαγωγείς κ.ά.).

 Για τους καταναλωτές: Σημαίνει αγορά προϊόντων από τα διάφορα καταστήματα πώλησης (οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, supermarket κ.ά) για κατανάλωση.

Για τους μεταποιητές: Σημαίνει συγκέντρωση των προϊόντων των αγροτών από τους τόπους παραγωγής τους στα εργοστάσια, στη συνέχεια μεταποίησή τους σε διάφορες μορφές τροφίμων και τέλος προώθησής τους στις αγορές.

Για τους εξαγωγείς: Σημαίνει εξεύρεση αγορών σε άλλες χώρες και μεταφορά και πώληση των προϊόντων στις αγορές αυτές.

Για τους χονδρέμπορους: Σημαίνει αγορά προϊόντων από τους παραγωγούς σε σχετικά μεγάλες ποσότητες και στη συνέχεια πώλησή τους στους καταναλωτές σε σχετικά μικρές ποσότητες.

Για τους λιανοπωλητές: Σημαίνει αγορά προϊόντων από τους χονδρέμπορους ή μεταποιητές ή απευθείας από τους παραγωγούς σε σχετικά μεγάλες ποσότητες και στη συνέχεια πώλησή τους στους καταναλωτές σε σχετικά μικρές ποσότητες.

Τα οφέλη του μάρκετινγκ

Μέσα από το μάρκετινγκ αγροτικών προϊόντων επιτυγχάνονται τα εξής:

1)Ασφαλής διακίνηση των αγροτικών προϊόντων:

Για τους παραγωγούς σημαίνει διάθεση μεγαλύτερης ποσότητας και συγκριτικά υψηλότερες γεωργικές τιμές

Για τους φορείς εμπορίας σημαίνει αυξημένες πωλήσεις και συνεπώς υψηλότερα συνολικά καθαρά κέρδη

Για το κράτος σημαίνει υψηλότερο εθνικό εισόδημα αφού μεγαλύτερη θα είναι η εμπορεύσιμη ποσότητά τους και συνεπώς υψηλότερη θα είναι η συνολική αξία τους. Άρα ανάλογη θα είναι η συμβολή τους στην αύξηση του εθνικού εισοδήματος.

2)Μείωση του κόστους εμπορίας: Μπορεί να συμβάλλει τόσο στην αύξηση των γεωργικών τιμών όσο και στη μείωση των λιανικών τιμών. Επί πλέον, αποτελεί σπουδαίο παράγοντα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας στην εθνική και διεθνή αγορά γιατί αυξάνονται οι εξαγωγές και η εισροή ξένου συναλλάγματος και έτσι αυξάνεται το εθνικό προϊόν.

3)Διακίνηση τυποποιημένων προϊόντων:

 Οι καταναλωτές αγοράζουν τις ποιότητες που θέλουν ή μπορούν οικονομικά να αγοράσουν. Έτσι ικανοποιούνται περισσότερο και γι αυτό αγοράζουν μεγαλύτερες ποσότητες. Άρα η διατροφή τους είναι καλύτερη και το επίπεδο ευημερίας τους υψηλότερο.

Για τους παραγωγούς οι μεγαλύτερες ποσότητες κατανάλωσης των προϊόντων τους σημαίνει και αυξημένες πωλήσεις. Αυτές σημαίνουν υψηλότερα γεωργικά εισοδήματα.

H συμβολή ενός δικτύου παραγωγών – επιχειρήσεων

Για να έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα το μάρκετινγκ στις μέρες μας, είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα δίκτυο συνεργατικών σχηματισμών  (clusters), με ιδιωτικές επιχειρήσεις που  αλληλοεπιδρούν για την επίτευξη κοινών στρατηγικών. Σκοπός αυτών των δικτύων είναι να αναδειχθούν τοπικά προϊόντα που παράγονται από διαφορετικούς μικρούς παραγωγούς σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή (π.χ. Πήλιο, επιχειρήσεις παραγωγής και πώλησης γλυκών του κουταλιού αποφασίζουν να συνεργαστούν και να τυποποιήσουν τα προϊόντα τους και ενώνονται με τη μορφή cluster). Επιπρόσθετα, με τα δίκτυα αυτά αντιμετωπίζεται ο ανταγωνισμός ιδίως από μεγάλες και ισχυρές επιχειρήσεις (π.χ. εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες εντοπίζονται στην ίδια γεωγραφική περιοχή όπως είναι οι εμπορικοί δρόμοι σε μία μικρή πόλη)  που αποφασίζουν να συνεργαστούν με στόχο την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού από τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα. Η συνεργασία έγκειται στον κοινό τρόπο προβολής και διαφήμισης και τη διοργάνωση εκδηλώσεων.

Κλείνοντας, θέλουμε να τονίσουμε την σπουδαιότητα που παρουσιάζει στις μέρες μας το μάρκετινγκ αγροτικών προϊόντων με τα οφέλη του να είναι πολλαπλά για τον παραγωγό, τον καταναλωτή και τις επιχειρήσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia