Το Λαντζόϊ θα τιμήσει την Κυριακή τον Ηλία Ανδριόπουλο στο ανοιχτό θέατρο στο Κτήμα Μπριντζίκη στις 9 το βράδυ
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”66277″ img_size=”full”][vc_column_text]Το Λαντζόϊ θα τιμήσει σε μία όμορφη και λιτή εκδήλωση, αυτή την Κυριακή 22 Ιουλίου στις 9 το βράδυ, τον Ηλία Ανδριόπουλο. Το γεγονός θα λάβει χώρα στο Κτήμα Μπριντζίκη, και συγκεκριμένα στο ανοιχτό μικρό Θέατρο ,όπου ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Διαμερίσματος Επαμεινώνδας Μπαρτζάκος, παρουσία ολόκληρου του Κοινοτικού Συμβουλίου, θα προσφέρει αναμνηστική τιμητική πλακέτα στον κορυφαίο έλληνα συνθέτη, για την προσφορά του στην ελληνική μουσική.
Ο Ηλίας Ανδριόπουλος, θα ευχαριστήσει θερμά τον Πρόεδρο, το Συμβούλιο, τους κατοίκους του χωριού του και όλους τους παρευρισκόμενους, για την ξεχωριστή αυτή τιμή, που του αποδίδει ο γενέθλιος τόπος του και θα αναφερθεί στα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, όπως τα έζησε στο Λαντζόϊ. Τα πρώτα μουσικά του σκιρτήματα , τα πλούσια βιώματά του και την επιρροή που άσκησε στην διαμόρφωσή του, ο λαϊκός αγροτικός κόσμος του χωριού του.
Μάλιστα στο βιβλίο του «Το Αίνιγμα μιάς Γενιάς» ο Ηλίας Ανδριόπουλος αναφέρεται στο Λαντζόι και στα συναισθήματά του για τον τόπο που γίνονται δημιουργία:
«…..Αχ αυτό το Λανζόϊ , με τα ανεπανάληπτα καλοκαίρια του στις σταφίδες και στα πλατάνια. Τις μυρωδιές και τα αρώματα των παιδικών μου χρόνων, που έχουν αιχμαλωτίσει ολόκληρη τη ζωή μου» . Και συνεχίζει:
«Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΥΣΗ είναι ο γνώριμος χώρος μου. Κινούμαι, αναπνέω και αγγίζω με οικειότητα και απέραντη ευφροσύνη, ότι μου προσφέρεται γύρω μου. Εδώ φυτρώνουν και αναπτύσσονται όλες οι δημιουργικές μου ιδέες, που θρέφονται από τις ανάσες, τους μύθους και την ιστορία της ελληνικής γής. Εδώ αισθάνομαι, συγκινούμαι, αντιδρώ, με τον τρόπο που μου έχουν διδάξει οι μακρινές και οι νεότερες παραδόσεις μου. Να ένας λιτός ορισμός της δικής μου ελληνικότητας»
Στην συνέχεια της εκδήλωσης, θα πάρει τον λόγο ο Γιώργος Γεωργόπουλος, πρόεδρος του Ελληνικού Ωδείου Πύργου και Γραμματέας της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών και θα μιλήσει για το μουσικό έργο και την προσωπικότητα του συνθέτη.
Η εκδήλωση θα κλείσει με μουσική και τραγούδια. Η Μικτή Χορωδία Πύργου υπό την διεύθυνση του μαέστρου της Θοδωρή Παναγόπουλου θα ερμηνεύσει διαλεχτά αποσπάσματα από την μακρά καλλιτεχνική του διαδρομή. Στο πιάνο η καθηγήτρια μουσικής Τζένη Λάγιου.
Επίσης, μία άλλη ξεχωριστή στιγμή θα είναι η εμφάνιση της νεαρής καλλιτέχνιδος από τον Πύργο, Ολίνας Παναγιωτακοπούλου, η οποία θα αποδώσει τρία κομμάτια από τους Προσανατολισμούς του Οδυσσέα Ελύτη και ένα από τα Γράμματα στο Μακρυγιάννη. Θα την συνοδεύσει στο πιάνο η Μαρία Ασημακοπούλου-Ζεύκα.
Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.
Βιογραφικό
O Hλίας Ανδριόπουλος ανήκει στο νεότερο ρεύμα της ελληνικής μουσικής με έργο πολύπλευρο, αναγνωρίσιμο και αγαπητό από το ευρύ κοινό. Συγκαταλέγεται στην λιγοστή συντροφιά των πιο σημαντικών συνθετών που διαθέτει ο τόπος μας. Γεννήθηκε σε ένα μικρό όμορφο χωριό (Λαντζόϊ), δίπλα στην Αρχαία Ολυμπία. Εκεί πέρασε τα παιδικά και τα μαθητικά του χρόνια. Τις μουσικές σπουδές του, τις άρχισε και τις ολοκλήρωσε στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών. Δάσκαλοί του η Ελένη Γαϊδεμβέργερ, ο Μιλτιάδης Κουτούκος, ο Αντίοχος Ευαγγελάτος.
Την μουσική του διαδρομή αποτυπώνουν 20 δίσκοι-CD . Μεταξύ αυτών είναι τα «Γράμματα στο Μακρυγιάννη», οι «Ξένες Πόρτες», τα « Λαϊκά Προάστια», οι « Προσανατολισμοί» οι «Αργοναύτες»,η «Μουσική για σαντούρι & ορχήστρα», « Ωδαί», «Μικρή Επίδαυρος», «Συνηχήσεις» Γ.Μηλιαρέσης, «Ο Πρώτος ΄Υμνος», «O Φιλόπατρις», «Εαρινά Τραγούδια» κ.α. Ανέκδοτα έργα έντεχνης γραφής είναι, η συμφωνιέτα «Ανταύγειες», η « Μουσική για βιολοντσέλο και ορχήστρα», η σονάτα «Ελληνικό Καλοκαίρι», τα «Επιθαλάμια».
Σπουδαίες ορχήστρες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχουν παρουσιάσει το έργο του, ενώ αίθουσες και χώροι υψηλού κύρους, όπως η Alte Oper της Φραγκφούρτης, το Queen Elizabeth Hall του Λονδίνου, το Auditorium Saint Zermain στο Παρίσι, το Victoria Hall της Γενεύης , το Berwaldhallen της Στοκχόλμης, το WDR της Κολωνίας, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Ωδείο Ηρώδου Αττικού και αρκετοί ακόμη έχουν φιλοξενήσει την μουσική του.
Ακόμα έχουν εκδοθεί τέσσερα Δοκίμιά του: « Αφήγηση των ΄Ηχων» Κέδρος- 2006, « Αντι–Ηχήσεις» Μαϊστρος- 2008, «Το Αίνιγμα μιάς Γενιάς» Αργοναύτες – 2013 και «Η Ελληνικότητα στη Ζωή και στο ΄Εργο μου» Αργοναύτες – 2017
Υπήρξε Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ(1994-1997), Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας (1997-1999), και πρόεδρος της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών 2010-2013).[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]