FOLLOW US: facebook twitter

Το «καλάθι» του Αλέξη

Ημερομηνία: 11-09-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”38717″ img_size=”full”][vc_column_text]Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Το σχέδιό του για την ελάφρυνση των φτωχότερων στρωμάτων περιέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την πρώτη απάντηση που δέχθηκε στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ. Αφού ανέφερε πρώτα ότι μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του είναι η ανάδειξη της Ελλάδας της παραγωγής, της δημιουργίας και του μόχθου, ο πρωθυπουργός μίλησε για την προοπτική να ξεφύγει η χώρα από τη σκληρή επιτροπεία των μνημονίων, με αλλαγή μείγματος πολιτικής υπέρ των πιο αδυνάμων.

Υπογραμμίζοντας την υπεραπόδοση στόχων τα έτη 2016 και 2017 και μέσω του περιορισμού της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, δίδεται η δυνατότητα -υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας- να υπάρχει αισιοδοξία όχι μόνο ότι θα πιάσουμε τους στόχους αλλά και για ένα δημοσιονομικό περιθώριο.

Και από το 2019 εν τέλει, θα δοθεί η δυνατότητα για τις αναγκαίες διορθώσεις που θα ελαφρύνουν πρωτίστως όσους έχουν επιβαρυνθεί από την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή. «Αυτός είναι ο στόχος μας και είμαστε αποφασισμένοι να τον προχωρήσουμε», σημείωσε με έμφαση ο πρωθυπουργός εκφράζοντας συγχρόνως την πεποίθησή του ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού επιθυμεί να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. Όσον αφορά τις εκλογές, τόνισε ότι θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας το φθινόπωρο του 2019, αφού όπως τόνισε η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και ανάκτηση εμπιστοσύνης, και η επιτυχής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης προϋποθέτει και εμπιστοσύνη και σταθερότητα.

Ο πρωθυπουργός ήταν εμφανώς προσηλωμένος στον πολιτικό στόχο της χώρας αποφεύγοντας τις πολλές υποσχέσεις και εξηγώντας πως αλλάζει η Ελλάδα. «Σε ένα χρόνο από τώρα ελπίζω να σας ξαναδώ όλους εδώ στα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ. Θα έχει όμως μεγάλη διαφορά. Η χώρα, μετά από 8 χρόνια δυστυχώς μνημονίων, θα εγκαινιάζει τη ΔΕΘ εκτός μνημονίων και εκτός ασφυκτικής επιτροπείας. Αυτός είναι ο στόχος μας και πρόσθεσε εμφατικά: «έτσι πρέπει να γίνει. Και έτσι θα γίνει».

Όσον αφορά την οικονομία ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για την Ελλάδα». «Και αυτό δεν είναι φυσικό φαινόμενο», πρόσθεσε με νόημα. Οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης αποτελούν ένα καλό οιωνό, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός εκτιμώντας ότι δημιουργείται ο «δημοσιονομικός χώρος για την ελάφρυνση των βαρών» και ότι υπάρχει «οδικός χάρτης για την έξοδο από την επιτροπεία και την αδιέξοδη λιτότητα

Ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι:

-οι εξαγωγές το 2017 αυξήθηκαν 18% που είναι η υψηλότερη επίδοση από το 2001
-αυξήθηκε 6% ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής.
-οι δείκτες μεταποίησης είναι οι υψηλότεροι από το 2000.
-οι άμεσες ξένες επενδύσεις τοι 2016 σημείωσαν υψηλό δεκαετίας και το 2017 ήδη είχαμε εισροή 1,4 δις ευρώ στην οικονομία.

ΕΣΠΑ
-αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων
-συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που θα φέρουν το 2017 2 δις και άλλα 7 δις την επόμενη τριετία
-2 δις δόθηκαν από την EBRD και το πακέτο Γιούνκερ
-δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας με την βοήθεια της αντίστοιχης γαλλικής

Μικροπιστώσεις έως 15.000 ευρώ σε 100.000 επιχειρήσεις

Ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι έως του έτους θα έχει ψηφιστεί νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις μικροπιστώσεις για «να εξασφαλίσουμε την ενίσχυση 100.000 επιχειρήσεων» με ποσά έως 15.000 ευρώ.
Ακόμη υπενθύμισε ότι πλέον και οι ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες «οφείλουν και μπορούν να παίξουν το ρόλο τους» για την χρηματοδότηση της οικονομίας, χωρίς να κάνουν τα λάθη του παρελθόντος, όπως σημείωσε.

Ανάπτυξη, ναι. Αλλά για ποιον;

«Καλωσορίζουμε την ανάπτυξη. Αλλά ανάπτυξη για ποιον; Γιατί αν η ανάπτυξη δεν είναι για όλους ή για την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, τόνο θα το πω καθαρά: μόνο ανάπτυξη δεν είναι», είπε καταχειροκροτούμενος ο Αλ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο είπε: «αν η χώρα παράγει 10 χιτώνες και τους 9 τους παίρνουν οι λίγοι, αυτό μόνο ανάπτυξη δεν είναι».

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός έδωσε παραδείγματα πολιτικών που δείχνουν για ποιους θέλει ανάπτυξη η κυβέρνηση. Αναφέρθηκε στη μείωση της ανεργίας και την δημιουργία 213.000 νέων θέσεων εργασίας ως το 2016 και 263.000 θέσεων εργασίας το 2017. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι αυτά τα στοιχεία δεν ικανοποιούν την κυβέρνηση και τις ανάγκες της κοινωνίας. Υπενθύμισε τον εξωδικαστικό μηχανισμό, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε 2.500.000 ανασφάλιστους, την κατάργηση του αυτόφωρου για οφειλές στις Δημόσιο, το δίχτυ ασφάλειας από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης με 700.000 δικαιούχους, τα σχολικά γεύματα για 120.000 παιδιά κ.α.

«Αυτά ήταν δίκαια και έγιναν πράξη», είπε εμφατικά ο Αλ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στην μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας όπου από το 2015 έχουν ενταχθεί 9.000 άτομα ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό εκ των οποίων οι 2.500 είναι μόνιμες θέσεις εργασίας. Για την εκπαίδευση ο πρωθυπουργός είπε ότι «τα σχολεία πρέπει να πάψουν να είναι προθάλαμος των φροντιστηρίων και τα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο περιμένοντας πότε θα πάνε στο φροντιστήριο».
Επιδότηση εισφορών για γίνουν τα «μπλοκάκια» μισθωτοί

Ο Αλ Τσίπρας αναφέρθηκε σε πολιτικές κατά της ανεργίας που έχουν ως στόχο «να ξανακερδίσουμε στη χώρα την εργασία»:

-νομοθετικές παρεμβάσεις για την προστασία των εργαζόμενων όπως ο μόνος για την υποδηλωμένη ή αδήλωτη και μη αμειβόμενη εργασία
-ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου
-αναπροσανατολισμός χρηματοδοτικών εργαλείων για την στήριξη ανέργων
-επιδότηση ασφαλιστικών στους εργαζόμενους με μπλοκάκια των οποίων η σχέση εργασίας μετατρέπεται σε σχέση μισθωτού με πλήρη απασχόληση. Είναι 156 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ωφεληθούν πάνω από 40.000 κυρίως νέοι εργαζόμενοι, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.
-πρόγραμμα «Μένω Ελλάδα. Επιστρέφω». Καταρτίζεται λίστα με τους ερευνητές και επιχειρηματίες του εξωτερικού με στόχο την ενημέρωσή τους και την δημιουργία επιχειρηματικών δικτύων
-δίνονται 330 εκατ. μέσω ΕΣΠΑ για υποτροφίες απόρων φοιτητών και δημιουργία ερευνητικών ομάδων
-πρόγραμμα για απολυμένους νέους
-επιχορήγηση της πρώτης πρόσληψης με πλήρη απασχόληση νέου εργαζόμενου για 12 μήνες στις κοινωνικές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot