FOLLOW US: facebook twitter

Το «θαύμα» της παγκοσμιοποίησης

Ημερομηνία: 10-05-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Συγκλονίζει η πρόσφατη κυνική δήλωση της Apple ότι λόγω των αυξημένων κερδών της έχει συγκεντρώσει στα ταμεία της μετρητά ύψους 250 δις δολαρίων.

Πρόκειται για αμύθητο ποσό που ξεπερνά τα αποθέματα που έχουν σε συνάλλαγμα η Μεγάλη Βρετανία και ο Καναδάς μαζί. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μετρητά της εταιρείας διπλασιάστηκαν τα προηγούμενα 4 χρόνια και ότι τους τελευταίους μήνες του 2016 μάζευε 3,6 εκατ την ώρα!

Όμως, όπως συμβαίνει με όλες σχεδόν τις μεγάλες πολυεθνικές, η Apple συγκεντρώνει τον πλούτο της σε εξωχώριες εταιρείες, αποφεύγοντας να πληρώσει στο αμερικάνικο δημόσιο τους φόρους που της αναλογούν.

Κι αν πιστεύετε ότι πληρώνει τουλάχιστον φόρους για τα κέρδη που πραγματοποιεί σε άλλες χώρες πλανάστε πλάνην οικτρά. Μόλις πέρυσι η Κομισιόν της επέβαλε το θηριώδες πρόστιμο των 13 δις ευρώ, γιατί παρανόμως πιστώνει όλες τις ευρωπαϊκές της πωλήσεις στη θυγατρική της στην Ιρλανδία, όπου η φορολογία των επιχειρήσεων είναι πολύ χαμηλή.

Έτσι, έφτασε να πληρώνει μόνο 0,005% φόρο επί των κερδών της. Μ’ αυτό τον τρόπο, η εταιρεία κατορθώνει να συγκεντρώνει μετρητά που αντιστοιχούν με πάνω από τα 2/3 του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας και φυσικά με την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων της. Όπως αποκάλυψε πρόσφατα Κινέζος φοιτητής, στα εργοστάσια της Apple στην Κίνα επικρατούν συνθήκες εργασίας που θυμίζουν μεσαίωνα.

Αν λοιπόν αναζητάτε την αιτία των τεράστιων κοινωνικών προβλημάτων που μαστίζουν τον πλανήτη μη ψάχνεται αλλού. Η διαδεδομένη στρατηγική φοροαποφυγής των μεγάλων πολυεθνικών οι οποίες θησαυρίζουν φοροδιαφεύγοντας ασύστολα με την ανοχή και την συνενοχή του πολιτικού συστήματος δεν αφήνουν κανένα περιθώριο να υπάρξει στοιχειώδης κοινωνική δικαιοσύνη.

Αυτό είναι το «θαύμα» της κατ’ ευφημισμό «παγκοσμιοποιημένης δημοκρατίας» που εξαθλιώνει τους πολίτες του μικρού πλανητικού μας χωριού…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot