FOLLOW US: facebook twitter

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο ανοιξιάτικο κτήμα Μερκούρη με «ξεναγό» τον Δρ. Κων/νο Πασχαλίδη

Ημερομηνία: 12-03-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”54627″ img_size=”full”][vc_column_text]Ένα από τα ωραιότερα Κυριακάτικα πρωϊνά έζησαν όσοι βρέθηκαν χθες στο Κτήμα Μερκούρη. Από τη μια το κτήμα «πνιγμένο» στην ομορφιά της άνοιξης, από την άλλη ένας εξαιρετικός ομιλητής, φίλος της Ηλείας και ένα θέμα άκρως ελκυστικό για τους φίλους του πολιτισμού. Το Κτήμα Μερκούρη, συνεχίζοντας τις εξαιρετικές εκδηλώσεις που διοργανώνει, φιλοξένησε τον αρχαιολόγο Δρ. Κωνσταντίνο Πασχαλίδη, επιμελητή αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που μίλησε για την ίδρυση, την ιστορία και τις περιπέτειες του πρώτου και σημαντικότερου μουσείου της χώρας μας.

Ιδιαίτερα αγαπητός στο νομό μας ο αρχαιολόγος κ. Πασχαλίδη, ανέπτυξε με εξαιρετική γλαφυρότητα το θέμα του, παρουσίασε ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό των συλλογών και αποκάλυψε ενδιαφέρουσες πτυχές της ιστορίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

«Ξετύλιξε» το χρονικό της μέριμνας για την ίδρυσή του, το ιδρυτικό διάταγμα του Ιωάννη Καποδίστρια, τις δωρεές των Ελλήνων ευεργετών, το μυστικό της ξαφνικής αποπεράτωσης της οικοδομής του, που καθυστερούσε για 20 χρόνια, το ρόλο του Ερνέστου Τσίλερ στην τελική διαμόρφωση του μνημειακού κτηρίου, την κατάκοσμη «Μυκηναία Αίθουσα» του 1893, την πρώτη περιοδική έκθεση του 1834 για το Μινωικό Πολιτισμό και άλλα πολλά. Μετέφερε στο κοινό, που γέμισε ασφυκτικά την ατμοσφαιρική αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του κτήματος αλλά και τον εξωτερικό χώρο, τις αγωνιώδεις στιγμές της απόκρυψης των εκθεμάτων και του περιεχομένου του Μουσείου στις παραμονές της Κατοχής, το χρονικό της ανακατασκευής και επανέκθεσης του, καθώς και τις αναπάντεχες στιγμές της ιστορίας του, που ακολουθούσε πάντοτε την ιστορία της χώρας στον 20ο αιώνα.

Το χρονικό της ίδρυσης και των περιπετειών του μεγαλύτερου Μουσείου του αρχαίου ελληνικού κόσμου συνιστά την βιογραφία της ίδιας της χώρας μας, που αναφέρεται στο κλασσικό της παρελθόν, αλλά ζει με τις αναπάντεχες στροφές της μοίρας του παρόντος χρόνου.

«Έρχομαι και ξανάρχομαι στην Ηλεία μαγεμένος»

Σε δηλώσεις του ο κ. Πασχαλίδης αναφέρθηκε περισσότερο στην αγάπη του για την Ηλεία. «Γνώρισα τον τόπο ως ξένος, ως «πιτσιρικάς» που ήρθα ως εθελοντής εργαζόμενος για το 3ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Τότε ήμουν απόφοιτος του αρχαιολογικού τμήματος. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα αγαπήσω τόσο πολύ τον τόπο και θα μου αρέσει εξαιρετικά. Εύχομαι να μην γίνει περισσότερο γνωστός από ότι είναι τώρα για να παραμείνει σε αυτή την ομορφιά να μπορεί κανείς να φανταστεί με το τοπίο, όλους τους αιώνες που έχουν προϋπάρξει εδώ, να μην έχει αλλάξει με δραματικό τρόπο η εικόνα του τοπίου. Εύχομαι και ο κόσμος και το φεστιβάλ και οι πολιτιστικές δράσεις να πολλαπλασιαστούν γιατί είναι ένας πολύ αξιόλογος τόπος, η κοινωνία είναι εξαιρετική και στηρίζει οτιδήποτε αξίζει να στηριχθεί. Όσον αφορά την αρχαιότητα, είστε η μητρόπολη, είστε ο ομφαλός της αρχαιότητας, είστε η Ολυμπία και η Ήλιδα και ο Επικούρειος Απόλλωνας. Δεν χρειάζεται να έρθει κανείς να μιλήσει για αρχαιότητα εδώ. Μιλάει ο τόπος. Κρατάω ένα πράγμα. Είμαι ένας άνθρωπος που ήρθα ανυποψίαστος και ξανάρχομαι μαγεμένος κάθε χρόνο εδώ και το εννοώ»

Ο εκ των ιδιοκτητών του Κτήματος Χρήστος Κανελλακόπουλος, αναφερόμενος στην εκδήλωση τόνισε πως μέσα στο ανοιξιάτικο κλίμα του κτήματος, «… ο Κωνσταντίνος Πασχαλίδης, φίλος της Ηλείας, φίλος του φεστιβάλ κινηματογράφου Ολυμπίας και εθελοντής εκεί, αρχαιολόγος με πλούσια δράση και ενδιαφέροντα, μίλησε για το αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας, όπου δουλεύει και είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Νομίζω άξιζε να ακούσει κανείς την ομιλία του. Θα ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις με Ηλείους, ανθρώπους του πνεύματος και για θέματα που αφορούν εδώ την περιοχή μας». Συμπλήρωσε δε, πως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι το πιο σημαντικό μουσείο της χώρας μας και τελευταία ακολουθείται μια  πιο εξωστρεφή τοποθέτηση με τις συλλογές του με τις εκθέσεις του. «Επομένως γίνεται πιο ελκυστικό και για το ευρύτερο κοινό. Έχουμε πάντα την τάση να πηγαίνουμε σε κάτι καινούριο αλλά αξίζει τον κόπο και αυτά τα παλιά που κρύβουν πολύ μεγάλους θησαυρούς» κατέληξε.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, πολλοί αρχαιολόγοι, καθηγητές σχολείων και οι φίλοι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Νέους και Παιδιά και πολίτες που αγαπούν τον πολιτισμό και το Κτήμα Μερκούρη…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot