Το δράμα και τα βάσανα των Ελλήνων της Β. Ηπείρου
Συγκινητική παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος «Ο Ξύλινος Σταυρός» την Κυριακή στον Πύργο
Το δράμα και τα βάσανα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, περιγράφει με πολύ ιδιαίτερο τρόπο το συναρπαστικό ιστορικό μυθιστόρημα της Σταματίας Καραγωργίου- Πάπιστα, οικονομολόγου και συγγραφέα, «Ο Ξύλινος Σταυρός» που παρουσιάστηκε την Κυριακή το πρωί στο συνεδριακό της ΠΕ Ηλείας από τον εκδοτικό οίκο Ορθόδοξος Κυψέλη, παρουσία πολλών Βορειοηπειρωτών, βιβλιόφιλων και τοπικών φορέων. Παρών ήταν και ο πρόεδρος της ΔΕΕΜ «Ομόνοια» Λεωνίδας Παππάς που δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από την θερμή υποδοχή στον Πύργο. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ακόμα ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας, ο πρώην βουλευτής Ανδρέας Μαρίνος, η αντιδήμαρχος Πύργου Ανδριάνα Αγγελακοπούλου κ.α
Ο φιλόλογος Γιώργος Κουρκούτας έκανε αρχικά μια ιστορική αναδρομή της περιίδου 19120 1992 από την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων και μετά και εν συνεχεία η Σταματία Καραγεωργίου- Πάπιστα με την ματιά της συγγραφέως αναφέρθηκε στο βιβλίο της.
Όπως ανέφερε στόχος της παρουσίασης ήταν στα πλαίσια μιας περιοδείας που κάνουν για να ευαισθητοποιήσουν τους αδελφούς τους ομοθενείς Έλληνες για το εθνικό θέμα της βορείου Ηπείρου, έγινε και η παρουσίαση του βιβλίου της και η συζήτηση που ακολούθησε. «Είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα διάλεξα ως θέμα το χρονικό της βορείου Ηπείρου , μιας περιοχής που ακολουθούσε τις τύχες της Ελλάδας μέχρι και το 1912 που διχοτομήθηκε, και από τότε το βόρειο κομμάτι της ακολουθεί διαφορετική πορεία πολύ πονεμένη, αιματηρή και εντελώς άγνωστη στον ελληνισμό. Το βιβλίο απευθύνεται κυρίως στους Ελλαδίτες, που πονούν την ιστορία της Β. Ηπείρου. Αγνοούμε ότι πέρα από τα σύνορα υπάρχει επίσημα και διεθνώς αναγνωρισμένη ελληνική μειονότητα η οποία πάσχει. Και σαν έλληνες θα οφείλαμε το ελάχιστο, να συμπάσχουμε μαζί της. τα θέματά της είναι τρέχοντα, σε εξέλιξη, δεν έχουν λυθεί ούτε καν σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο και πρέπει να μάθουμε για αυτό που αγνοούμε διότι είναι ιστορία που δεν διδάσκεται στα σχολεία. Το βιβλίο δεν έχει τέλος, ολοκληρώνεται απότομα και ξαφνικά, διότι θέλει να δώσει στον αναγνώστη την ευκαιρία να σκεφτεί και να αποφασίσει ο ίδιος τι τέλος θέλει δώσει σε αυτήν την εκκρεμή ιστορία της Βορείου Ηπείρου.»
«Θέμα ενεργό το βορειοηπειρωτικό»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΕΜ «Ομόνοια» Λεωνίδας Παππάς τόνισε ότι «η σημερινή πραγματικότητα στον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό είναι ένα θέμα ενεργό, οι Έλληνες συνεχίζουν να αγωνίζονται για να κρατήσουν τα πατρώα τους εδάφη, να διατηρήσουν την πίστη και τον ελληνισμό στον τόπο τους. Πάντα ήταν δύσκολο, ζούμε σε δύσκολο και εχθρικό περιβάλλον, αλλά ο Ελληνισμός αντιστέκεται και προσπαθούμε να δώσουμε τον αγώνα μας. Αυτό που θέλουμε να νιώσει ο βορειοηπειρωτικός ελληνισμός, επειδή κάποιες ιστορικές περιόδους ζήσαμε απομονωμένοι από τον υπόλοιπο εθνικό κορμό, έχουμε την ανάγκη να αισθανθούμε και εμείς ως Έλληνες ότι είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι του οικουμενικού ελληνισμού. Ο Ελληνισμός δεν είναι αυτός που περικλείουν σήμερα τα ελληνικά σύνορα, υπάρχει και έξω από τα σύνορα. Είμαστε έχουμε συνεργασία και επικοινωνία με τους Έλληνες του εξωτερικού στις ΗΠΑ , την Γερμανια και αλλου και πανελλήνιες συνομοσπονδίες. Είναι πρώτη φορά που έρχομαι και ενθουσιάστηκα από την υποδοχή και τη ζεστασιά που βρήκα στον Πύργο.»