FOLLOW US: facebook twitter

Το γλοιοσπόριο στους ελαιώνες της Ηλείας…

Ημερομηνία: 28-11-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

gloiosporio1

Την φετινή χρονιά όπου η παραγωγή στον Νομό μας είναι μηδαμινή, αναζητώνται οι λόγοι της πρωτόγνωρης ακαρπίας. Ένας από τους βασικούς λόγους  είναι η εμφάνιση ενός μύκητα, του γλοιοσπορίου(Colletotrichumgloeosporioides).

Τα αίτια της εμφάνισης του μύκητα

Η βασική αιτία εκδήλωσης της νόσου, είναι η αυξημένη υγρασία.
Η ασθένεια εμφανίζεται όταν ο καρπός αλλάζει χρώμα, αποκτά σκούρες κηλίδες που με ευνοϊκές συνθήκες υγρασίας επεκτείνονται καλύπτοντας ολόκληρο τον καρπό.  Συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη του μύκητα, είναι η υψηλή υγρασία (άνω του 96%)και η θερμοκρασία μεταξύ 20 και 25°C.Οι αρχικές μολύνσεις πραγματοποιούνται κατά τον Σεπτέμβριο, αλλά η κρίσιμη περίοδος της επιδημίας αρχίζει με την έναρξη ωρίμανσης των καρπών δηλαδή κατά το τέλος Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου και παρατείνεται μέχρι τέλους Δεκεμβρίου, οπότε η μέση θερμοκρασία κατέρχεται στους 10οC.

Κατά το χρονικό διάστημα αυτό οι βροχές είναι άφθονες, η σχετική υγρασία υψηλή και η μέση θερμοκρασία είναι ευνοϊκή τόσο για την ταχεία βλάστηση των σπορίων, όσο και για την ταχεία ανάπτυξη του μύκητα μέσα στον καρπό.

gloiosporio2

 Συμπτώματα- Βιολογικός Κύκλος του μύκητα

Ο μύκητας Colletotrichumgloeosporioides προσβάλει κυρίως τους ώριμους καρπούς και προκαλεί τη σήψη τους, ενώ προσβάλει λιγότερο τα φύλλα, τους ποδίσκους των καρπών και τους νεαρούς κλαδίσκους της ελιάς. Οι προσβεβλημένοι ελαιόκαρποι είτε πέφτουν στο έδαφος και σαπίζουν ολοκληρωτικά, είτε παραμένουν στο δένδρο όπου μουμιοποιούνται. Οι ελιές που προσβάλλονται πέφτουν πρόωρα μειώνοντας την απόδοση της συγκομιδής και στο στάδιο της ελαιοπαραγωγής παράγουν ένα κοκκινωπό λάδι χαμηλής ποιότητας, πολύ θολό και με υψηλό βαθμό οξύτητας

Τα σπόρια τα οποία αποτελούν τα μολύσματα για τις αρχικές μολύνσεις προέρχονται από τους προσβεβλημένους καρπούς και προσβεβλημένα φύλλα του προηγούμενου έτους.. Η προσβολή του ελαιοκάρπου από το δάκο παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της επιδημίας. Ο δάκος, με τη δημιουργία νυγμάτων στους καρπούς επιταχύνει την ωρίμανση των καρπών και διευκολύνει την ταχεία είσοδο και ανάπτυξη του μύκητα. Έντονη ανάπτυξη αυτού κατά τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο καθιστά πιο πρώιμη και πιο έντονη την επιδημία του .

Σημειώνεται ότι προσβάλλει κυρίως την Κορωνέικη ελιά, ενώ σημαντικές ζημιές προκαλεί στις ποικιλίες Καλαμών και  Λιανολιά.

Η αντιμετώπιση της ασθένειας

Η καταπολέμηση του γλοιοσπορίου γίνεται κυρίως με χημικά μέσα. Χρησιμοποιούνται χαλκούχα σκευάσματα και σκευάσματα που περιέχουν Ψευδάργυρο ή Μαγγάνιο .Η αντιμετώπιση του παθογόνου μύκητα βασίζεται σε δύο προληπτικούς ψεκασμούς των ελαιόδεντρων, στα τέλη Οκτωβρίου και στα τέλη Νοεμβρίου, με βορδιγάλιο πολτό καθώς και διάφορα άλλα μυκητοκτόνα.

Στην καλύτερη αντιμετώπιση του μύκητα μπορούν να συμβάλουν και τα καλλιεργητικά μέτρα που συμβάλλουν στη μείωση της υγρασίας (η σωστή κατεργασία του εδάφους για καλύτερη στράγγιση του εδάφους και το σωστό κλάδεμα που μειώνει την υγρασία της ατμόσφαιρας).

Κλείνοντας, θέλουμε να τονίσουμε ότι την φετινή χρονιά υπήρξε έξαρση της προσβολής των ελαιώνων της Ηλείας από το γλοιοσπόριο που μαζί με την προσβολή από δάκο, έχει ως αποτέλεσμα την μικρή παραγωγή ελαιοκάρπου, όπως αυτό διαπιστώσαμε από επιτόπιες επισκέψεις σε διάφορους ελαιώνες της περιοχής μας.

 

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia