FOLLOW US: facebook twitter

Οι προτάσεις της Αρχαίας Ολυμπίας για τις υποδομές

Ημερομηνία: 09-02-2018 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”51948″ img_size=”full”][vc_column_text]

Τι κατέθεσε για το δήμο στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο ο αντιδήμαρχος Ν. Μαρούντας

Σημαντικές προτάσεις στον τομέα των υποδομών κατέθεσε για το δήμο Αρχαίας Ολυμπίας στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Πάτρα, ο αντιδήμαρχος Νίκος Μαρούντας στην συνεδρία του τομέα των υποδομών.

Αφού περιέγραψε εν συντομία το πλαίσιο που καθορίζει την Αρχαία Ολυμπία, έναν μικρό πληθυσμιακά οικισμό με παγκόσμια αναγνωρισιμότητα και ακτινοβολία που γειτνιάζει με έναν μεγάλο σε ιστορική αξία αρχαιολογικό χώρο και περιβάλλεται από ένα τοπίο ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς. Ανέλυσε τις προτάσεις που κατατέθηκαν.

Σχολίασε όμως πως «έως σήμερα φαίνεται ότι δεν έγινε αντιληπτή από το ελληνικό κράτος η πολιτιστική και αρχαιολογική σημασία της Αρχαίας Ολυμπίας για ολόκληρη τη χώρα.

Παρά τις προσδοκίες που δημιούργησε η προοπτική εκμετάλλευσης της κληρονομιάς της για την δυναμική της ανάπτυξη, οι αποφάσεις και παρεμβάσεις των τελευταίων ετών για την Αρχαία Ολυμπία έχουν οδηγήσει στην άναρχη ανάπτυξη, την έλλειψη αισθητικής φυσιογνωμίας, την πρόσκαιρη άντληση οικονομικών ωφελειών του τουρισμού και γενικά την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και παροχής υπηρεσιών.

Σταδιακά οι δυσλειτουργικές υποδομές έχουν καταρρεύσει, οι βασικές οδικές αρτηρίες χαρακτηρίζουν εποχές του περασμένου αιώνα, η σιδηροδρομική γραμμή είναι ανεπαρκής και φαίνεται ότι και οι όποιες ευκαιριακές προσπάθειες έγιναν (ενόψει του 2004), τείνουν να πέσουν στο κενό. Η σημερινή κατάσταση αποδίδεται σε πολλές παραλείψεις, ελλείψεις, λάθη και αδυναμίες.

Η βασική δυναμική της Αρχαίας Ολυμπίας δηλαδή η παγκόσμιας ακτινοβολίας πολιτιστική και αρχαιολογική της σημασία παραμένει. Απαιτείται μια νέα ολοκληρωμένη στρατηγική προσέγγιση, αειφόρας ανάπτυξης, συμβατή με το ιστορικό της μέγεθος και ένα ρεαλιστικό σχέδιο εφαρμογής στόχων που θα αξιοποιεί και νέες δυναμικές – νέα εκμετάλλευση των οικονομικών πόρων» εξήγησε στο υπόμνημά του ο κ. Μαρούντας.

Σε ότι αφορά τον τουρισμό και τις υποδομές του τομέα, ανέλυσε το προφίλ της περιοχής, το μονοπολικό χαρακτήρα του τουρισμού σε ότι αφορά τον πολιτισμό και επισήμανε πως η εκμετάλλευση του δεν έχει το μέγεθος άλλων τουριστικών προορισμών στην Ελλάδα ή σε χώρες του εξωτερικού, λέγοντας πως κυρίως πρόκειται για επισκέπτες που φτάνουν με γκρούπ και αναχωρούν αυθημερόν, λέγοντας πως απουσιάζει μια ορθή πολιτική για τον τουρισμό στην περιοχή, σχολιάζοντας πως βασική αιτία για αυτό είναι η ανυπαρξία υποδομών.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Μαρούντας εισηγήθηκε μια σειρά παρεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή ή προς όφελος της Ολυμπίας.

Σε ότι αφορά τα οδικά δίκτυα πρότεινε την αναβάθμιση όλων των οδικών συνδέσεων προς την Αρχαία Ολυμπία και την ευρύτερη περιοχή. Την δική σύνδεση με αεροπορικές υποδομές  ή αναβάθμιση των υποδομών από και προς αυτά (Άραξος, Επιτάλιο, Καλαμάτα κ.α.). Συνδέσεις με τους λοιπούς περιφερειακούς πόλους ανάπτυξης (Ήλιδα, Στροφυλιά, Επικούρειος Απόλλωνας, Ενετικό κάστρο Χλεμουτσι). Σύνδεση με τον Καϊάφα – Κατασκευή του δρόμου Αρχαία Ολυμπία – Καϊάφας

Για τη σιδηροδρομική υποδομή αναφέρθηκε πως απαιτείται γενικά διαφορετικός προσανατολισμός και αναβάθμιση των σιδηροδρομικών μεταφορών σε ολόκληρη τη Δυτική Πελοπόννησο, επιβάλλεται η χρήση σύγχρονης σιδηροδρομικής τεχνολογίας. Η σύνδεση με την Αρχαία Ολυμπία είναι προβληματική έως ανύπαρκτη. Προτείνεται η σύνδεση με μέσο σταθερής τροχιάς προαστιακού τύπου που να συνδυάζεται με τις λοιπές μεταφορές (λιμάνι Κατακόλου, αεροδρόμια που εξυπηρετούν, θαλάσσιο μέτωπο κ.α.). Τέλος προτάθηκε η αναβάθμιση της υπάρχουσας κοντινής αεροπορικής υποδομής και λιμενικής υποδομής

Για την πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας προτάθηκε μεταξύ άλλων ο εκσυγχρονισμός των υπαρχουσών υποδομών – Αναβάθμιση της αισθητικής φυσιογνωμίας της πόλης, η επέκταση του υφιστάμενου χώρου στάθμευσης Αρχαιολογικού χώρου, η εφαρμογή ενός νέου ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης επισκεπτών Αρχαιολογικού χώρου, η κατασκευή παρακαμπτήριας οδού του Αρχαιολογικού χώρου (Αρχ. Ολυμπία – Αρχ. Πίσα μέσω αναχώματος Αλφειού ποταμού), η εφαρμογή έξυπνων συστημάτων στάθμευσης και παροχής υπηρεσιών, η εφαρμογή έξυπνων συστημάτων πληροφόρησης και διαχείρισης της πληροφορίας γενικότερα.

Για τους κλάδους της γεωργίας και της κτηνοτροφία προτάθηκε συντήρηση αγροτικής οδοποιίας – Ασφαλτοστρώσεις, αρδευτικό δίκτυο οροπεδίου Φολόης (υπάρχει η δυνατότητα εκμετάλλευσης με φυσική ροή του ποταμού Ερύμανθου και της δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου αρδευτικού έργου για το οροπέδιο της Φολόης), διαχειριστικές μελέτες δασών[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia