FOLLOW US: facebook twitter

Τι αλλάζει στο ωράριο των φαρμακείων

Ημερομηνία: 11-01-2018 | Συντάκτης:

Τροποποιήσεις στο ωράριο των φαρμακείων, αυστηρά πρόστιμα, ίδρυση του νέου οργάνου για την έγκριση των καινοτόμων φαρμάκων και επαναφορά των πληθυσμιακών κριτηρίων για την εγκατάσταση διαγνωστικών μηχανημάτων, προβλέπουν οι διατάξεις του υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που κατατέθηκε στην Βουλή

Οι αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων προβλέπουν το κατώτατο όριο λειτουργίας. Τα φαρμακεία πρέπει να λειτουργούν υποχρεωτικά κατ’ ελάχιστον 40 ώρες εβδομαδιαίως.

Παράλληλα προβλέπονται πρόστιμα ως 20.000 ευρώ, φυλάκιση έως και 6 μηνών αλλά ακόμη και αφαίρεση άδειας λειτουργίας για όσους φαρμακοποιούς δεν συμμορφώνονται με τις νέες ρυθμίσεις για το ωράριο των φαρμακείων.

Ειδικότερα τα φαρμακεία λειτουργούν υποχρεωτικά κατ’ ελάχιστον 40 ώρες εβδομαδιαίως. Με απόφαση του αρμόδιου κατά τόπον Περιφερειάρχη που εκδίδεται ύστερα από την σύμφωνη γνώμη του οικείου φαρμακευτικού συλλόγου, κατανέμονται, ανάλογα με τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού, οι ως άνω 40 ώρες εντός της εβδομάδας, οι οποίες δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν τα κάτωθι ανώτατα χρονικά όρια, τα οποία πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:

α) από Δευτέρα έως Παρασκευή εντός της εβδομάδας και

β) από τις 8:00 π.μ. έως τις 20:00 μ.μ. εντός της ημέρας.

Επίσης τα φαρμακεία δεν είναι υποχρεωτικό να λειτουργούν στις κάτωθι αργίες εκάστου έτους: την 25η Μαρτίου, την Μεγάλη Παρασκευή, τη Δευτέρα του Πάσχα, την 15η Αυγούστου, την 25η και την 26η Δεκεμβρίου, την 1η Ιανουαρίου, την 6η Ιανουαρίου, την Καθαρά Δευτέρα, την 1η Μαΐου, την 28η Οκτωβρίου και του Αγίου Πνεύματος, την ημέρα εορτής του Πολιούχου Αγίου της πόλης και την ημέρα Απελευθέρωσης της πόλης.

2. Όλα τα φαρμακεία συμμετέχουν υποχρεωτικά στις καθοριζόμενες σύμφωνα με το παρόν διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις. Η διημέρευση διαρκεί από τις 8:00 π.μ. έως τις 20:00 μ.μ. και η διανυκτέρευση από τις 20:00 μ.μ έως τις 8:00 π.μ. κάθε ημέρας.

Με απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου περιφερειάρχη κατόπιν σύμφωνης γνώμης του οικείου φαρμακευτικού συλλόγου, καθορίζεται ανά περιφερειακή ενότητα ή ανά δήμο, ο αριθμός των φαρμακείων που διημερεύουν και διανυκτερεύουν κάθε έτος και η σειρά διημέρευσης και διανυκτέρευσης αυτών.

Σύμφωνα με αυτή την απόφαση συντάσσονται από τον κατά τόπον αρμόδιο φαρμακευτικό σύλλογο σχετικοί πίνακες διημέρευσης και διανυκτέρευσης, οι οποίοι ισχύουν για ένα έτος και είναι υποχρεωτικοί για τα μέλη τους.

Με απόφαση του αρμόδιου Περιφερειάρχη μετά από έλεγχο από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας, ή από την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας, στις επιχειρήσεις φαρμακείων οι οποίοι από υπαιτιότητα τους δεν τηρούν το υποχρεωτικό ωράριο που ορίζεται με την Απόφαση του Περιφερειάρχη επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο από τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ έως είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής με πρόσκαιρο κλείσιμο του φαρμακείου από δύο (2) έως έξι (6) μήνες.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος