FOLLOW US: facebook twitter

«Τελείωσαν τα ψέματα» με τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων

Ημερομηνία: 13-09-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Για μεθοδευμένες προσπάθειες θαψίματος του σκανδάλου με τα δάνεια των κομμάτων, που όμως παίρνει πια τον δρόμο της δικαιοσύνης, μιλάει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ανακίνηση της υπόθεσης εκ νέου από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Όπως τονίζει, «τα ψέματα έχουν τελειώσει για όσους χρεοκόπησαν και τη χώρα και τα κόμματά τους».

Πρόκειται για τη συνέχεια της έρευνας, που είχε τεθεί στο αρχείο, και ανακινήθηκε εν νέου μετά από παραγγελία της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου το 2017. Η κατάληξη της έρευνας οδηγεί, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, στην κλήτευση σε ανωμοτί κατάθεση 50 στελέχη της Εθνικής Τράπεζας και της Αγροτικής (13 από την πρώτη και 37 από τη δεύτερη) καθώς οι κλήσεις παραδόθηκαν ήδη.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως αναφέρει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, παρά «τις μεθοδευμένες προσπάθειες θαψίματος του σκανδάλου των θαλασσοδανείων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, η υπόθεση παίρνει πλέον το δρόμο της δικαιοσύνης».

«Το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ ήταν αυτό που άνοιξε το δρόμο για τη δικαστική διερεύνηση για τα φέσια στις τράπεζες ύψους 220 εκατομμυρίων της Ν.Δ. και 200 εκατομμυρίων του ΠΑΣΟΚ. Την ώρα που οι πολίτες φορτώνονταν με δυσβάσταχτα βάρη, οι τράπεζες έδιναν έναν πακτωλό χρημάτων στα 2 κόμματα, χωρίς εξασφαλίσεις και χωρίς να ενδιαφέρονται να αποπληρωθούν», συμπληρώνει.

Όπως τονίζει, ήταν τέτοια «η βεβαιότητα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τη διαχρονική ασυλία τους που ποτέ δεν ψέλλισαν μισή συγνώμη στον ελληνικό λαό, ποτέ δεν απολογήθηκαν για τη ζημιά στους Έλληνες φορολογούμενους, ποτέ δεν έδωσαν λογαριασμό για το πού πήγαν τα χρήματα αυτά. Έχουν μόνο το απύθμενο θράσος να μιλούν για ρύθμιση και διαγραφή των δανείων τους, όπως επανέλαβε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Α. Γεωργιάδης. Τώρα όμως τα ψέματα έχουν τελειώσει για όσους χρεοκόπησαν και τη χώρα και τα κόμματά τους».

Και καταλήγει με ένα σχόλιο για τα ΜΜΕ, σημειώνοντας ότι «τόσο ο ΣΚΑΪ όσο και τα ΝΕΑ εγκαινίασαν σήμερα την υπερασπιστική γραμμή της Ν.Δ. για να ακολουθήσει η κ. Σπυράκη και να μιλήσει περί “σπίλωσης”. Σε λίγο θα μας πουν ότι “μαζί τα δανειστήκαμε”».

Όσα δεν είπε το ΠΑΣΟΚ για τα δάνειά του

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τον για γκεμπελική τακτική σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων και «εργαλειοποίηση» του θέματος των δανείων των κομμάτων.

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου τονίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ «με δική του πρωτοβουλία» έχει προχωρήσει σε έλεγχο και εξυγίανση των οικονομικών του και σε ρυθμίσεις δανείων.

Ωστόσο, ο παραπάνω ισχυρισμός αποτελεί μισή αλήθεια.

Κι αυτό διότι το ΠΑΣΟΚ προέβη μεν σε έλεγχο των οικονομικών του, επί προεδρίας Ευ. Βενιζέλου, το πόρισμα όμως ήρθε στο φως από τις αποκαλύψεις της «Εφ. Συν.» τον Απρίλιο του 2013.

Δεύτερον, ακόμη και μετά το δημοσίευμα, ουδέποτε έδωσε στη δημοσιότητα το πόρισμα, ενώ ένα χρόνο αργότερα έπειτα από παραγγελία της εισαγγελέως Πρωτοδικών, Καλλιόπης Νταγιάντα, διεξήχθη εισαγγελική έρευνα για τα οικονομικά της Χαριλάου Τρικούπη.

Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, η εισαγγελέας αρχικά είχε αναζητήσει το πόρισμα των ορκωτών λογιστών, έλαβε ωστόσο μόνο κάποιες εκθέσεις με ελλιπή στοιχεία.

Απέχει λοιπόν πολύ από την πραγματικότητα να υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ ότι επεδίωξε την αυτοκάθαρσή του, καθώς αν δεν είχε μεσολαβήσει η δημοσιογραφική έρευνα και η δικαστική παρέμβαση το θέμα των οικονομικών του θα παρέμενε ακόμη στο σκοτάδι.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος