FOLLOW US: facebook twitter

Τα της Ηλείας στην Ηλεία

Ημερομηνία: 23-06-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Στα ίδια μέρη…

Ευτυχώς που έκλεισε η συμφωνία στο Eurogroup και όλοι ησυχάσαμε. Όλη η χώρα διαπνέεται από το κλίμα ευφορίας (και εφορίας) που καλλιεργεί με κάθε τρόπο και σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση, προεξοφλώντας για ακόμη μία φορά τον ερχομό της πολυπόθητης ανάπτυξης. Όλη; Μα όχι όλη βέβαια καθώς στο μικρό ηλειακό χωριό συνεχίζουμε σταθερά και με μικρές μόνο εξαιρέσεις να αντιστεκόμαστε σθεναρά στην επίθεση των αναπτυξιολόγων και αναπτυξιόπληκτων.

Εντάξει, Αντικύθηρα δεν γίναμε ακόμη αλλά όσον αφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα, διατηρούμε με άνεση τα πρωτεία ενός πολυεπίπεδου αποκλεισμού. Δεν είμαστε εμείς απαισιόδοξοι, η πραγματικότητα μάς θλίβει, έτσι όπως την περιγράφουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν διαδρομή δεκαετιών πίσω τους και γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενό τους και την αγορά. Δεν αρμενίζουμε στραβά, ο γιαλός είναι στραβός.

Παντού υπάρχουν θέματα. Δεν υπάρχει περιοχή σήμερα στην Ελλάδα, από την πιο πλούσια έως την πιο φτωχή, από την πιο κεντρική έως την πιο απομονωμένη, που να μην αντιμετωπίζει προβλήματα. Και υπ’ αυτήν την έννοια, παντού η έννοια της «ανάπτυξης» την οποία θυμήθηκαν ξανά στην κυβέρνηση μετά την πρόσφατη συμφωνία και το κλείσιμο της διαβόητης αξιολόγησης, ηχεί το λιγότερο ως αστείο. Εδώ κάτω όμως το αστείο γίνεται κακόγουστο, γιατί εκτός της εθνικά δυσμενούς συγκυρίας, εξακολουθούμε να υφιστάμεθα ιδιόμορφες (συχνά και απίστευτες) καταστάσεις, οι οποίες με τον έναν τρόπο ή με τον άλλο θέτουν τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου «εκτός νυμφώνος».

Αν δεν κατασκευαστεί ο δρόμος, αν δεν δοθούν ίσες ευκαιρίες στις λιγοστές πια ηλειακές επιχειρήσεις που εξακολουθούν να κατεβαίνουν σε δημοπρασίες να σταθούν όρθιες, αν δεν προστατευθεί ο πρωτογενής τομέας και η εντόπια παραγωγή, αν δεν «επιστρέψει» το τρένο (το κανονικό, όχι της ανάπτυξης), αν δεν αυξηθούν οι δυνατότητες του δυναμικά ανερχόμενου Κατακόλου και γενικότερα αν δεν αποδίδονται στο εξής τα της Ηλείας στην Ηλεία, δεν πρόκειται να τη «βγάλουμε καθαρή». Κανείς δεν είπε ότι είναι εύκολο. Αλλά πάλι, κανείς δε θα μπορεί να πει αύριο ότι δεν ήξερε


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος