FOLLOW US: facebook twitter

Τα σπήλαια είναι τα μουσεία της φύσης…

Ημερομηνία: 20-03-2017 | Συντάκτης:

merkouri-spilaia-dialexi-androutsi1

Εξαιρετική η διάλεξη του Πάνου Καρούτσου στο Κτήμα Μερκούρη

Συνεχίζονται οι εξαιρετικές παρουσιάσεις του κύκλου «Ερασιτέχνες δημιουργοί» στο Κτήμα Μερκούρη. Μια θεματική ενότητα που μπορεί να χαρακτηρίζεται από την πρώτη λέξη, όμως αποδεικνύεται επί του πρακτέου πως οι πρωταγωνιστές είναι πραγματικοί «εραστές» της τέχνης που ακολουθούν και αναδεικνύουν με απίστευτη αγάπη, που ίσως κάποιες φορές ξεπερνά και την έννοια του επαγγελματισμού. Έτσι χθες η υπέροχη αίθουσα του κτήματος που φιλοξενεί αυτό τον κύκλο των εκδηλώσεων, φάνηκε και πάλι πολύ μικρή σε σχέση με το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού. Ο σπηλαιολόγος Πάνος Καρούτσος, παρουσίασε την μεγάλη του αγάπη, αυτή που τον έκανε να εγκαταλείψει τη λογιστική και να στραφεί στη γεωλογία. Παράλληλα παρουσίασε σημεία της Ηλείας, που βρίσκονται πραγματικά τόσο κοντά μας, αλλά παραμένουν άγνωστα στους περισσότερους…

merkouri-spilaia-dialexi-androutsi3

Στην προσφώνησή του ο Χρήστος Κανελλακόπουλος επισήμανε την έλευση της άνοιξης, γεγονός το οποίο στο περιβάλλον του κτήματος είναι πασίδηλο… «Μπήκαμε για τα καλά στην άνοιξη και μετά από την πρώτη πολύ πετυχημένη φετινή μας εκδήλωση του κύκλου «Ερασιτέχνες Δημιουργοί» η οποία αφορούσε τα σπάνια αγριολούλουδα της Ηλείας, μια πολύχρονη εργασία του καθηγητή Κώστα Γιαννόπουλου και σήμερα θα κατέβουμε στις υπόγειες διαδρομές των ελληνικών σπηλαίων. Οδηγός μας σ’ αυτό το μαγικό οδοιπορικό θα είναι ο Πάνος Καρούτσος. Ένας νέος ενθουσιώδης και καλά αρματωμένος σπηλαιολόγος. Αφού αρχικά σπούδασε και άσκησε για κάποια χρόνια την λογιστική αγάπησε, θα έλεγα σχεδόν παράφορα, τη σπηλαιολογία. Τώρα σπουδάζει γεωλογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών ενώ συγχρόνως, εργάζεται σκληρά για να κερδίσει αυτοδύναμα τα προς το ζην. Δεν σας κρύβω ότι τους θαυμάζω αυτούς τους νέους ανθρώπους. Άτομα που είναι γεμάτα όραμα, που βάζουν στην υπηρέτηση αυτού του οράματος όλες τις δυνάμεις, που πραγματικά μοχθούν εμβαθύνοντας στη γνώση του αντικειμένου κάνοντας το πέρα από δική τους υπόθεση προσφορά στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Όταν ήμουν κι εγώ φοιτητής η σπηλαιολογία αποτελούσε μία επιλογή για άθληση σε μία ομάδα νέων σπηλαιολόγων του πανεπιστημίου όπου φοιτούσα, πολύ καλών μου φίλων μέχρι και σήμερα» είπε ο κ. Κανελλακόπουλος που συμπλήρωσε πως σε αυτή την εκδήλωση κατεβαίνει και ο ίδιος μαζί με το κοινό στον πανέμορφο κόσμο των σπηλαίων, με την ελπίδα πως και άλλοι νέοι που βρέθηκαν στο Κτήμα χθες, θα γνωρίσουν και θα αγαπήσουν. «Αυτός είναι και ο κύριος σκοπός της συνάντησης μας αυτής. Να δούμε στην καρδιά της φετινής άνοιξης τον πλούτο των αιώνια πανέμορφων λουλουδιών που χτίζει η φύση στα έγκατα της γης και στης αέναης ζωής, που ανυποψίαστα υπάρχει κάτω από τα πόδια μας. Τα οδοιπορικά αυτά μέσα στα σπήλαια αν και έχουν τις δυσκολίες τους και τους κινδύνους του όπως και η ορειβασία είναι μία εξαιρετική σωματική άσκηση του καθενός μας, σφυρηλατούν γερές ανθρώπινες φιλίες, δυναμώνουν την ανθρώπινη αλληλεγγύη και εμπλουτίζουν τη γνώση μας για τον κόσμο που μας περιβάλλει» κατέληξε ο κ. Κανελλακόπουλος.

merkouri-spilaia-dialexi-androutsi

Στην συμβολική ανταλλαγή δώρων που ακολούθησε ο Πάνος Καρούτσος, προσέφερε ένα κομμάτι γύψου από τα ορυχεία του Λαυρίου, στον κ. Κανελλακόπουλο, που με την σειρά του προσέφερε δώρο στο νεαρό σπηλαιολόγο, ένα φανό που χρησιμοποιούσε ο ίδιος στις εξορμήσεις του και που διατήρησε στην κατοχή του έως και … χθες.

merkouri-spilaia-dialexi-androutsi2

Συναρπαστικό το ταξίδι στον κόσμο των σπηλαίων

Άκρως ενδιαφέρουσα ήταν η παρουσίαση του κ. Καρούτσου, ένα πραγματικό ταξίδι σε έναν άγνωστο κόσμο, σκοτεινό αλλά και συνάμα συναρπαστικό. Θέλησε με το κοινό να δουν την σπηλαιολογία από μια διαφορετική οπτική, ξεκάθαρα από την πλευρά της επιστήμης και όχι απλά της περιήγησης ή ακόμα για κάποιους του αθλητισμού. Έτσι ο κ. Καρούτσος ανέλυσε στους παρευρισκόμενους το πως δημιουργήθηκαν τα σπήλαια στο πέρασμα του χρόνου, πριν από εκατομμύρια χρόνια και πραγματοποίησε ένα οδοιπορικό σε τρία πανέμορφα μέρη της Ηλείας. Τα ιαματικά λουτρά Καϊάφα, τα ιαματικά Λουτρά της Υρμίνης και τέλος την Ιερά Μονή Ασκητή στο Γούμερο, όπου είχε πιο ιδιαίτερα ενδιαφέρον λόγω του ότι εκεί βρισκόταν ο βυθός της θάλασσας, πριν από 5,5 εκατομμύρια χρόνια. Ο κ. Καρούτσος επισήμανε πως οι σπηλαιολόγοι όταν μπαίνουν στα σπήλαια συναντούν έναν άλλο ξεχωριστό κόσμο, με πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα, κάτι που οφείλουν να διαφυλάξουν την ώρα που πολλά από τα σπήλαια της χώρας μας έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia