FOLLOW US: facebook twitter

Τα παιδιά κάτω στον κάμπο

Ημερομηνία: 16-03-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

manolada-dimotiko-sxoleio-mathimata-ilios1

Στα ίδια μέρη…

Γελούσαν στον φακό της Πρωινής τα παιδιά του δημοτικού στη Νέα Μανωλάδα, που έκαναν το μάθημά τους στην ανοιξιάτικη λιακάδα. Γελούσαν με την καρδιά τους και πολύ καλά έκαναν. Με την ζωντάνια και την αθωότητα που έχουν ακόμη μέσα τους, βρίσκουν τη φωτεινή πλευρά σε όλα. Όχι ότι δεν ταλαιπωρούνται τα καημένα. Μόνο και μόνο όλη αυτή η φασαρία που γίνεται, είναι σίγουρο ότι τους προκαλεί αναστάτωση, άσχετα αν το μυαλουδάκι τους επιλέγει να το μεταφράσει κι αυτό ως ένα ακόμη παιχνίδι. Ίσως είναι καλύτερα έτσι. Ίσως είναι αναγκαίο να αρχίσουν να συναισθάνονται από μικρή ηλικία σε τι κόσμο έχουν έρθει. Τα διδάγματα είναι πολλά…

Πρώτο και βασικότερο: οι μεγαλύτερες και ουσιαστικότερες διεκδικήσεις στη ζωή είναι συλλογικές. Καθένας μπορεί να παλέψει για τον εαυτό του και εννοείται ότι αυτό θα είναι εκ των πραγμάτων εκείνο το οποίο θα κληθεί να κάνει κάθε μέρα της υπόλοιπης ζωής του. Ωστόσο, ο συλλογικός χαρακτήρας είναι αυτός ο οποίος κάνει τη διαφορά. Δεύτερο δίδαγμα: αν δεν παλέψεις, θα χαθείς. Τίποτε δεν αλλάζει ποτέ από μόνο του. Έτσι ήταν πάντα. Έτσι είναι και τώρα. Το χειρότερο που μπορούν να πάθουν όσοι είναι τολμούν είναι να αποτύχουν.

Για τους υπόλοιπους όμως η αποτυχία δεν είναι πιθανότητα αλλά γεγονός. Τρίτο και τελευταίο δίδαγμα: όποιος επιλέξει να παραμείνει σε τούτη δω τη χώρα, θα πρέπει να γνωρίζει ότι ένας από τους μεγαλύτερους ταραξίες της ειρήνης του θα είναι η ελληνική γραφειοκρατία. Η ελληνική γραφειοκρατία δεν διαφέρει σημαντικά από εκείνη των άλλων χωρών, παρά μόνο στο ότι υπάρχει παντού και σε οτιδήποτε φέρει τον χαρακτήρα του Δημόσιου.

Κατά τα άλλα είναι το ίδιο στυγνή, το ίδιο ξεροκέφαλη, το ίδιο ανούσια και το ίδιο διεφθαρμένη. Υπάρχει για να δημιουργεί προβλήματα και όχι για να τα λύνει. Ευτυχώς το μόνο πράγμα που μπορεί τελικά να συναγωνιστεί την ανθρώπινη ηλιθιότητα είναι η εξίσου ανθρώπινη ευρηματικότητα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι κάποια παιδιά κάνουν το μάθημά τους κάτω από τον ήλιο. Αλλά όπως θα έλεγε κι ο Μάνος, «τα παιδιά κάτω στον κάμπο δεν μιλάν με τον καιρό».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot