FOLLOW US: facebook twitter

«Τα πάντα είναι μαθηματικά»!: Ημερίδα για τα 100 χρόνια της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας

Ημερομηνία: 07-03-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Εκπαίδευση, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”54229″ img_size=”full”][vc_column_text]Την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυσή της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας, γιορτάζει φέτος, η Ελληνική Μαθηματική κοινότητα με μια σειρά εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα με στόχο ανανεώσει το περιεχόμενο και τη μορφή της σχέσης των Μαθηματικών με την ελληνική κοινωνία και την εκπαίδευση.

Στο πλαίσιο αυτό, χθες το πρωί, το  Παράρτημα Της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας  Ν.Ηλείας  και ο Σύμβουλος  των Μαθηματικών κ. Λειβαδάς Στάθης  συνδιοργάνωσαν μια ενδιαφέρουσα ημερίδα  στο Αμφιθέατρο   Εκδηλώσεων  του 1ου Γυμνασίου Πύργου, μια εκδήλωση  που ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την ίδρυση  της ΕΜΕ και στο 2018, που χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Παιδείας ως έτος Μαθηματικών. Την κεντρική ομιλία με θέμα «Η Δημιουργία των Μαθηματικών Εταιρειών, οι Έλληνες Μαθηματικοί και η ίδρυση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας το 1918» παρουσίασε η κ. Χριστίνα Φίλη, καθηγήτρια του ΕΜΠ και μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας και Ιστορίας των Επιστημών.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Χ. Φίλη, η επίσημη ανακοίνωση της απόφασης του Υπουργού Παιδείας να ανακηρύξει το 2018 «Έτος Μαθηματικών» ανοίγει μια νέα ευκαιρία για τα Μαθηματικά στην Ελληνική Εκπαίδευση όλων των βαθμίδων και μια νέα δυνατότητα για την καλλιέργεια ποιοτικής μαθηματικής παιδείας για όλα τα παιδιά, χωρίς κανενός είδους αποκλεισμό.  Η κ.Φίλη ευχαρίστησε για την πρόσκληση τον πρόεδρο του παραρτήματος Ηλείας, τον κ. Τσόπελα και τόνισε ότι «το παράρτημα της Ηλείας είναι εξαιρετικά δραστήριο, τους τιμά και είναι από όσο είδα καλοί δάσκαλοι και εμπνέουν τους μαθητές τους.»

Στην ομιλία της αναφέρθηκε  στους έλληνες μαθηματικούς τα πρώτα χρόνια όταν δημιουργείται το Παν/μιο από τον Όθωνα και την ιδρυση της Μαθηματικής εταιρίας το 1918 μετά από αρκετές βέβαια δυσκολίες.

«Δεν πρέπει να παραπονιόμαστε γιατί το Βέλγιο ίδρυσε Μαθηματική εταιρία το 1921 ή όταν η Γερμανία με τόσους ένδοξους μαθηματικούς ιδρύει την Μαθηματικής της εταιρία το 1890. Οι μαθηματικοί έπρεπε να συγκροτηθούν στα τέλη του 19 ου αιώνα γιατί αλλιώς δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν αν δεν γεννιόταν η εθνική πρώτα μαθηματική κοινότητα και μετά η διεθνής. Τα μαθηματικά είναι μια γλώσσα κι έχει τα δικά της εργαλεία και πολλούς κλάδους και όσο παντρεύονται στοιχεία μεταξύ τους γίνεται το δέντρο των μαθηματικών. Τα πάντα είναι μαθηματικά.  Είναι γυμναστική μυαλού. Το πρόγραμμα Απόλλων της ΝΑΣΑ  έγινε από μαθηματικούς οι οποίοι ήταν ειδικοί σε ένα κεφάλαιο μαθηματικών αλλά δυστυχώς όταν τελείωσε τους απέλυσαν. Η Ελλάδα βγάζει πολύ καλούς μαθηματικούς, είναι σπουδαίος ο ρόλος της Μαθηματικής εταιρίας και των διαγωνισμών που γίνονται, Θαλής., Ευκλείδης, όλο το συμβούλιο βοηθάει με τα παιδιά, οι Ολυμπιάδες είναι μια μεγάλη ευκαιρία να βρεθούν τα νέα ταλέντα στα μαθηματικά, στην νέα γενιά. Και η Ηλεία έχω μάθει ότι είχε σπουδαίες επιτυχίες των παιδιών πέρυσι και στην Βαλκανιάδα, έχουν καλούς δασκάλους, κάνουν εξαιρετική δουλειά.»

Η σχολική κοινότητα της Ηλείας με την χθεσινή  ημερίδα, ενημερώθηκε για την ισχύ και τη δύναμη της Μαθηματικής Επιστήμης, την εξέλιξή της από την Αρχαιότητα ως σήμερα και τις επιδράσεις της σε όλες τις σύγχρονες μορφές της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η ανακήρυξη του 2018 ως  Έτους Μαθηματικών και η διαδοχή του από αφιερώματα στις θετικές επιστήμες δίνει μια ευρύτερη δυνατότητα στην ελληνική εκπαίδευση να ενισχύσει την κριτική σκέψη και την αυτονομία των πολιτών στον ψηφιακό μας κόσμο και τη διαδικτυακή εποχή. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

olympia