Τα μνημόνια έφυγαν επανέρχονται τα εργασιακά δικαιώματα
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”51237″ img_size=”full”][vc_column_text]Tου Μάκη Μπαλαούρα
Στην πρώτη κυβερνητική ενέργεια μετά το τέλος του μνημονίου προχώρησε η κυβέρνηση, καθώς η υπουργός Εργασίας υπέγραψε απόφαση για την επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε τέσσερις κλάδους. Αφορά εβδομήντα πέντε χιλιάδες εργαζόμενους σε τράπεζες, ναυτιλιακά πρακτορεία και επιχειρήσεις και ταξιδιωτικά γραφεία, όπου θα εφαρμοστούν άμεσα οι πρόνοιες των ΣΣΕ που υπόγραψαν οι συνδικαλιστικές με τις εργοδοτικές οργανώσεις, που συμπεριλαμβάνουν και αυξήσεις στους μισθούς τους. Σημειώνω, προς απάντηση σε όλους αυτούς που, αφού επέβαλαν τον εργασιακό μεσαίωνα, βγαίνουν στα φίλια ΜΜΕ και αμφισβητούν τις αυξήσεις, την απάντηση τη δίνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου εργαζομένων στη Ναυτιλία και Τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ),Θ. Βασιλόπουλος, που τόνισε ότι«20.000 εργαζόμενοι σε Ναυτιλία και Τουρισμό θα δουν σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς τους».
Πρόκειται για την πρώτη απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που δίνει ηχηρό μήνυμα σχετικά με το τι αλλάζει πλέον στη χώρα μετά την έξοδο από τα μνημόνια.
Το πρώτο πράγμα είναι η αποκατάσταση της προστασίας των εργαζομένων, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Όπως είχαμε δεσμευτεί προς τον κόσμο της εργασίας, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει τις ΣΣΕ και την αυξημένη προστασία των εργαζομένων, ακυρώνοντας το τριτοκοσμικό αντεργατικό καθεστώς που έφερε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου το 2012.
Τελείωσαν τα κόλπα
Πρώτο βήμα είναι η επαναφορά δύο βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας, οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ από τις 21 Αυγούστου. Με την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων – το πανευρωπαϊκό εργασιακό κεκτημένο – ο μισθός που περιγράφεται στην κλαδική σύμβαση ξαναγίνεται ο νόμιμος για όλους τους εργαζόμενους ενός κλάδου. Οτιδήποτε διαφορετικό συνιστά στο εξής παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει, όπως εξήγησε ο Υφυπουργός Εργασίας Ν. Ηλιόπουλος, ότι «οποιοσδήποτε δουλεύει σε κλάδο με κλαδική σύμβαση σε ισχύ και αμείβεται σήμερα με χειρότερους όρους, έχει αυτομάτως το δικαίωμα να απευθυνθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας, επώνυμα ή ανώνυμα στο 15512. Με έναν έλεγχο, η Επιθεώρηση Εργασίας θα επιβάλει την νομιμότητα, ώστε να πληρώνεται με τον νόμιμο μισθό».
Πέρα από το θέμα του μισθού όμως, η ύπαρξη κλαδικής σύμβασης με ισχύ νόμου, οδηγεί σε αναβάθμιση της θεσμικής θωράκισης του εργαζόμενου. Από το 2012 μέχρι σήμερα, ο κάθε εργοδότης μπορούσε να πει «αποχωρώ από την εργοδοτική οργάνωση και κάνω από μόνος μου μειώσεις ή νέες ατομικές συμβάσεις». Αυτή τη σκληρή συνθήκη την έζησαν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι μέσα στην κρίση, καθώς με την κατάργηση των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας, πολλοί εργοδότες επεδίωξαν και κατάφεραν να μειώσουν τους μισθούς κατά 40%-50%.
Επαναφορά της εργασίας με όρους αξιοπρέπειας
Όλα αυτά όμως τέλειωσαν οριστικά. Η επέκταση των τεσσάρων πρώτων κλαδικών ΣΣΕ, καθώς και η τάχιστη διεκπεραίωση των υπόλοιπων 27 κλαδικών ΣΣΕ, με πρώτη αυτή των ξενοδοχοϋπαλλήλων, δείχνει ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι κάτι το τυπικό, αλλά η ουσιαστική μετάβαση σε μια νέα περίοδο ανάκτησης δικαιωμάτων για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Κι αυτή η ρύθμιση αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα.
Την ίδια στιγμή μπαίνει μπροστά και η διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού που θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε τέσσερις μήνες ώστε να καλύψει όλους τους εργαζόμενους, δηλαδή και τους νέους κάτω των 25 ετών, που σήμερα παίρνουν 511 ευρώ μικτά αλλά στο εξής θα αμείβονται κανονικά όπως όλοι οι εργαζόμενοι, χωρίς ρατσιστικές ηλικιακές διακρίσεις.
Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η θωράκιση εργασιακών δικαιωμάτων απέναντι στην αδήλωτη, υποδηλωμένη και απλήρωτη εργασία, που ήδη θεσμοθετήθηκε και εφαρμόζεται στους χώρους δουλειάς, μέσα από την παρουσία της Επιθεώρησης Εργασίας.
Η μάχη για την ενίσχυση των εργαζομένων μόλις ξεκίνησε, θα συνεχιστεί και αποτελεί προτεραιότητά μας στη μεταμνημονιακή εποχή. Για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η προστασία της εργασίας δεν είναι μόνο θέμα αρχής, αλλά και προϋπόθεση ανάπτυξης.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]