FOLLOW US: facebook twitter

Τίμησαν την Έξοδο του Μεσολογγίου

Ημερομηνία: 11-04-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός

Στις εορταστικές εκδηλώσεις συμμετείχαν η Φιλαρμονική και ο Εθιμοτοπικός όμιλος Λεχαινών και η Εστία Ανδραβίδας

Ηλειακό χρώμα είχαν και φέτος οι διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για την Επέτειο της 191ης Εξόδου της Ηρωϊκής Φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων του Μεσολογγίου,  που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο με μεγάλη λαμπρότητα στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου και παρακολούθησε όπως πάντα πλήθος κόσμου. Έτσι, στις εκδηλώσεις συμμετείχαν η Φιλαρμονική Λεχαινών, ο Εθιμοτοπικός Όμιλος Λεχαινών με το χορευτικό του τμήμα, οι Γενίτσαροι Λεχαινών,  ο Σύλλογος Φίλων Πολιτισμού «Εστία» Ανδραβίδας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαστούνης, τιμώντας με την παρουσία τους ένα κορυφαίο γεγονός που έπαιξε έναν συμβολικό ρόλο στη συνέχεια, για τον αγώνα των Ελλήνων για την απελευθέρωση από τον τούρκικο ζυγό.

Η Φιλαρμονική Λεχαινών παιάνισε στον Κήπο των Ηρώων στο Μεσολόγγι εντυπωσιάζοντας με την εμφάνισή της, ενώ ο Όμιλος Εθιμοτοπικών εκδηλώσεων  μαζί με το χορευτικό του τμήμα και το τμήμα των Γενιτσάρων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαστούνης και η Εστία Ανδραβίδας,  έδειξαν για μια ακόμα φορά την λεβεντιά της ψυχής τους, παρελαύνοντας με υπερηφάνεια και πατριωτισμό, αποδεικνύοντας ότι τιμούν τις παραδόσεις. Να σημειώσουμε ότι η Φιλαρμονική Λεχαινών και ο Εθιμοτοπικός Όμιλος, συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του Μεσολογγίου, τιμώντας τον Λεχαινίτη καπετάν Γεράσιμο Τζόρνα, αγωνιστή της Επανάστασης του 1821 που έλαβε μέρος στην έξοδο του Μεσολογγίου το 1826.

Ο Γεράσιμος Τζόρνας λόγο της αναπηρίας δεν έλαβε μέρος σε καμία φάλαγγα της εξόδου, αλλά παρέμεινε εντός του Μεσολογγίου, εξακολουθώντας να βομβαρδίζει τις θέσεις των τούρκων. Όταν οι τούρκοι, μετά την πτώση του Μεσολογγίου πλησίαζαν την θέση τους, γέμισε το κανόνι του, δέθηκε στην άκρη του πυροβόλου του , έβαλε φωτιά στο κανόνι του κι ανατινάχθηκε μαζί με το κανόνι του στον αέρα, για να μην πέσει στα χέρια των τούρκων, για να μην συλληφθεί αιχμάλωτος. Ο Δήμος Μεσολογγίου διατηρεί τον τάφο του στον κήπο των Ηρώων και η Φιλαρμονική Λεχαινών και το Εθιμοτοπικός  Όμιλος του αποδίδουν τιμές.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1491896357401-cbd9ea06-6fc5-1″ include=”23713,23712,23711,23710,23709,23708,23707″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot