FOLLOW US: facebook twitter

Τέλος στο πήγαινε – έλα

Ημερομηνία: 17-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”49595″ img_size=”full”][vc_column_text]Όταν έγιναν τα ΚΕΠ, όλοι μίλησαν για επανάσταση. Δικαιολογημένα αφού για ένα γνήσιο της υπογραφής ή για οποιοδήποτε απλό πιστοποιητικό έπρεπε να ταλαιπωριέσαι πηγαίνοντας εδώ κι εκεί και περιμένοντας άσκοπα σε ατελείωτες ουρές. Τα ΚΕΠ ήταν η επιτομή της αποκέντρωσης στην Ελλάδα, την οποία οι περισσότεροι –ακόμη και πολιτικοί καθώς και διοικητικοί υπάλληλοι– την συγχέουν με την έννοια της αποσυγκέντρωσης.

Αποκέντρωση σημαίνει δίπλα, ή καλύτερα κοντά στον πολίτη, με όρους απόστασης. Δεν μεταβιβάζει το κράτος αρμοδιότητες συγκροτώντας νέες θεσμικές οντότητες ή ενισχύοντας τις ήδη υπάρχουσες, αποδυναμώνοντας παράλληλα το νομικό του πρόσωπό. Το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί παραρτήματα σε κάθε γειτονιά ώστε να μπορεί ο πολίτης να εξυπηρετηθεί. Αυτό άλλωστε δεν είναι το μείζον διακύβευμα, όποτε ο τελευταίος έχει πάρε – δώσε με το δημόσιο; Να κάνει δουλειά του;

Το αν θα την κάνει τελικά είναι συνάρτηση πολλών πραγμάτων τα οποία μπορούν να συνοψιστούν σε μία και μοναδική παράμετρο: την αποτελεσματικότητα. Αυτό είναι το μέγα ζητούμενο από τα όργανα του κράτους: Να είναι αποτελεσματικά και βέβαια νόμιμα.

Μετά την επανάσταση των ΚΕΠ έγιναν κάποια βήματα για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών που προσέφερε η δημόσια διοίκηση, ωστόσο ένα μεγάλο αγκάθι –όχι το μοναδικό, ούτε το πιο μικρό αλλά ας μην αρχίσουμε αυτήν την συζήτηση– ήταν η τεχνολογική αναβάθμιση συστημάτων και διαδικασιών, που σκόνταφτε κυρίως στην γενικευμένη απροθυμία τόσο των μεν, να την σχεδιάσουν και να την δρομολογήσουν, όσο και των δε, να την εφαρμόσουν.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, το νέο πληροφοριακό σύστημα εθνικής εμβέλειας το οποίο θα συνδέει online 1.036 Ληξιαρχεία και 325 Δημοτολόγια φέρνει ξανά, μετά από πολλά χρόνια, μία επανάσταση στο ελληνικό Δημόσιο. Από τις 22 Ιανουαρίου ξεκινάει και επίσημα η λειτουργία του Μητρώου Πολιτών με στόχο να απλουστεύει τις διοικητικές διαδικασίες. Κατά συνέπεια σταδιακά θα καταργηθούν τα σχετικά πιστοποιητικά και οι βεβαιώσεις που ζητούνται σήμερα από τρίτους φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Άντε να δούμε γιατί αυτό το πράγμα με τους δήμους, τα δημοτολόγια και τις οικογενειακές μερίδες είχε γίνει μάστιγα.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia