FOLLOW US: facebook twitter

Τέλος στην ομηρία από τον ΟΕΚ

Ημερομηνία: 19-04-2017 | Συντάκτης:

Επιτέλους λύση για 32.000 δικαιούχους του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) που παρέμεναν δέσμιοι επί δεκαετίες των συμφωνιών των προηγούμενων κυβερνήσεων για την ανέγερση εργατικών κατοικιών.

Χθες υπεγράφη από την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εφη Αχτσιόγλου, απόφαση με την οποία ρυθμίζονται με ευνοϊκότερους όρους το ύψος και ο τρόπος αποπληρωμής των οφειλών όλων των δικαιούχων των εργατικών κατοικιών στους οικισμούς του οργανισμού.

«Η απόφαση λύνει οριστικά το πρόβλημα 32.000 δικαιούχων εργατικών κατοικιών, οι οποίοι βρίσκονταν σε καθεστώς ομηρίας, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και πριν από το 1978. Οι οικογένειες αυτές έχουν πλέον τη δυνατότητα να γίνουν ιδιοκτήτες των σπιτιών που δικαιωματικά τους ανήκουν», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Αχτσιόγλου.

Η ρύθμιση αυτή έρχεται σε συνέχεια της προηγούμενης υπουργικής απόφασης που προέβλεπε τη δραστική μείωση της τιμής παραχώρησης για 150 οικισμούς του τέως ΟΕΚ στα 304,41 ευρώ/τ.μ.

Εδώ πρέπει να εξάρουμε τον ρόλο του γενικού γραμματέα Ανδρέα Νεφελούδη που έδωσε μάχη ενάντια σε αγκυλωμένα συμφέροντα δεκαετιών που κρατούσαν εγκλωβισμένους δικαιούχους που δεν είχαν καταφέρει να λάβουν στα χέρια τους τα οριστικά παραχωρητήρια. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα να εισέλθουν στα κρατικά ταμεία χρήματα που οφείλονται.

Η νέα υπουργική απόφαση προβλέπει τη δραστική περικοπή και ρύθμιση των τόκων υπερημερίας για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, επιμηκύνει τον χρόνο αποπληρωμής από 240 σε 360 δόσεις και περιλαμβάνει ευνοϊκότερους όρους για ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (μακροχρόνια άνεργοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, συνταξιούχοι, ΑμεΑ κτλ).

Στις παραπάνω ρυθμίσεις εντάσσονται: α) οικιστές οι οποίοι βρίσκονται σε αναμονή έκδοσης οριστικού παραχωρητηρίου, β) οικιστές οι οποίοι έχουν λάβει οριστικό παραχωρητήριο και βρίσκεται σε εξέλιξη ο προβλεπόμενος χρόνος αποπληρωμής, γ) οικιστές με οριστικό παραχωρητήριο για το οποίο έχει λήξει ο χρόνος αποπληρωμής και αδυνατούσαν να ανταποκριθούν.

Ουσιαστικά με την υπουργική απόφαση και τη διευθέτηση οφειλών η υπουργός Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου δίνει λύση σε περίπου 32.000 οικογένειες που έχουν οφειλές περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ στον τέως ΟΕΚ (ΟΑΕΔ).

Πολλοί εξ αυτών των δικαιούχων ήταν έρμαιο των εκάστοτε υπουργών Εργασίας των προηγούμενων κυβερνήσεων (προ του 2015) οι οποίοι αρνούνταν να επέμβουν και να λύσουν το πρόβλημα, αφήνοντας όλες αυτές τις οικογένειες να ζουν σε καθεστώς απόλυτης ανασφάλειας.

Από την άλλη μεριά και με δεδομένη την κρίση πολλοί έχουν μετατραπεί σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που σημαίνει ότι θα χάσουν το σπίτι τους αν δεν βρεθεί λύση.

 (ΕΦ.ΣΥΝ.) 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot