Σωκράτης Φάμελλος: Έρχεται το ‘Πληρώνω όσα πετάω’
Την Παρασκευή κατατίθεται το νομοσχέδιο για την Ανακύκλωση
Μόνο 4,7% είναι ο συντελεστής κατά βάρος ανακύκλωσης, από όλες τις δράσεις ανακύκλωσης στην Ελλάδα, σε επίπεδο δήμων. Σήμερα στη χώρα μας πάνω από το 81% των απορριμμάτων τα οποία παράγονται καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος της Ευρώπης -όχι μιας χώρας της καλύτερης- είναι 31%. Επίσης, μόνο το 16% ανακυκλώνεται με οποιαδήποτε δραστηριότητα και μόνο το 3% λιπασματοποιείται.
Μιλάμε για ένα συνολικό ποσοστό 19%, ενώ στην Ευρώπη, ο αντίστοιχος μ.ο. Ξεπερνάει το 42%. Τα στοιχεία αυτά είναι μερικά μόνο από όσα έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος στη συνέντευξη τύπου, που έγινε στο Υπουργείο και στην οποία παρουσιάστηκε το νέο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση. Στοιχεία που δείχνουν πόσο πίσω είμαστε ως χώρα στον Τομέα της Ανακύκλωσης.
Το σχέδιο νόμου κατατίθεται την Παρασκευή στη Βουλή και αποτελεί τροποποίηση και εκσυγχρονισμό του ν. 2239/2001. Είναι το νομοσχέδιο που προβλέπει τη διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού, έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων ευρωπαϊκών οδηγιών και περιλαμβάνει τους όρους και το βασικό θεσμικό εργαλείο για την οργάνωση της ανακύκλωσης. Στόχος του είναι το 2017 να έχει ολοκληρωθεί το πλαίσιο, να έχουν εκδοθεί και οι κανονισμοί καθαριότητας από την πλευρά των δήμων και, μέχρι το τέλος του 2018, να έχουν τοποθετηθεί τα συστήματα αποκομιδής, τα συστήματα διαλογής, τα πράσινα σημεία και, γενικά, να λειτουργήσει το σύστημα σε επίπεδο δήμων.
Συνολικά 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί για το συγκεκριμένο σχέδιο και, από εκεί και στο εξής, το βάρος θα πέσει στους δήμους για το πότε και με ποιον τρόπο θα εξυπηρετήσουν του στόχους με βάση το τοπικό και το Εθνικό σχέδιο.
Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη τύπου, από την ΚΕΔΕ έχει ζητηθεί το νέο σύστημα ανακύκλωσης να λειτουργήσει και σε επίπεδο δημοτών, έτσι ώστε, στην πλήρη λειτουργία του από το 2020 και μετά, και εφόσον όλα πάνε καλά, οι δημότες θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν δημοτικά τέλη ανάλογα με τα απορρίμματα που θα πετούν, δηλαδή με βάση το σχήμα “Πληρώνω όσο πετάω”. Όσο λιγότερα απόβλητα ρίχνει στους κάδους (ή σε όποιο άλλο σύστημα επιλεγεί από τον δήμο) ένας δημότης τόσο και λιγότερα θα είναι τα δημοτικά τέλη που θα χρεώνεται από τον οικείο Δήμο.
Στροφή στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων
Όπως επεσήμανε ο κ. Φάμελλος, “η πολιτική αλλαγή που έγινε στη χώρα μας το 2015 αποτέλεσε τη βάση και για μια αλλαγή στροφής στη διαχείριση στερεών αποβλήτων, που ήταν απαραίτητη από το ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά δεν είχε υιοθετηθεί από την πολιτική ηγεσία περιβάλλοντος”. Στην κατεύθυνση αυτή έχουν εκπονηθεί 13 περιφερειακά σχέδια, έχουν εγκριθεί στο σύνολό τους και έχουν κυρωθεί με τις απαραίτητες στρατηγικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ήδη έχουν ενταχθεί πάρα πολλά σημαντικά έργα σε χρηματοδοτήσεις, κάτι το οποίο αναμένεται να ενταθεί το επόμενο δίμηνο για έργα πολλά που έχουν υποβληθεί στο Ε.Π. ΠΕΡΑΑ, αλλά πλέον και στα ΠΕΠ.
Την αρμοδιότητα για την πλήρη εποπτεία και οργάνωση του συστήματος, από την πλευρά της πολιτείας αναλαμβάνει ο Οργανισμός Ανακύκλωσης. Ο ρόλος των δήμων στο νέο σύστημα θα είναι αναβαθμισμένος, οι δήμοι όμως θα κρίνονται για τη δυνατότητά τους να λειτουργήσουν το νέο σύστημα και οι δημότες τους να επιβαρυνονται, αναλόγως, τα δημοτικά τέλη. Ουσιαστικά, είπε ο Σωκράτης Φάμελλος, μιλάμε για μία νέα συμφωνία ανακύκλωσης στη Χώρα, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει και συμφωνία σε όλα τα επίπεδα, όπως φάνηκε και στην ευρεία διαβούλευση που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα
Οι δήμοι, πλέον, θα μπορούν να εμπορεύονται τα ανακυκλώσιμα υλικά, για να έχουν και πόρους από την ανακύκλωση, ανταποδίδοντας την προσπάθεια αυτή στον κάθε πολίτη ξεχωριστά, με τη μείωση των τελών.