Συνεδριακή εκδήλωση στην Αρχαία Ολυμπία: «Ανάπτυξη Ναι, αλλά πως;»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”42357″ img_size=”full”][vc_column_text]Μεγάλη συνεδριακή εκδήλωση στην Αρχαία Ολυμπία από το Επιμελητήριο Ηλείας και τη διαΝΕΟσις
Στόχος να προβληματίσουν και να «χτίσουν» πάνω στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στους τομείς τουρισμού- πολιτιστικής κληρονομιάς και πρωτογενούς παραγωγής
Ο πρ. ΕΒΕ Ηλείας Κ. Νικολούτσος και ο Γενικός Δ/ντής της διαΝΕΟσις Δ. Νικολάου, έδωσαν χθες τις λεπτομέρειες της εκδήλωσης
«Ανάπτυξη ναι, αλλά πως;» είναι το θέμα, της σημαντικής συνεδριακής εκδήλωσης αναπτυξιακού περιεχομένου και ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την περιοχή της Ηλείας και ευρύτερα της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων, που διοργανώνουν το Επιμελητήριο Ηλείας και ο Οργανισμός Έρευνας και Ανάλυσης «διαΝΕΟσις» την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου στις 5 το απόγευμα στο Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο Αρχαίας Ολυμπίας (πρώην ΣΠΑΠ) με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο της LyktosGroup Μιχάλη Σάλλα, ο οποίος θα αναφερθεί στη στρατηγική εξόδου της χώρας από την κρίση και στις απαραίτητες προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη στη μεταμνημονιακή εποχή.
Στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Νικολούτσος και ο Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις Διονύσης Νικολάου που κατάγεται από τα Λεχαινά, έδωσαν λεπτομέρειες για τη διάρθρωση και τους άξονες της σημαντικής αυτής εκδήλωσης αλλά και τους διακεκριμένους ακαδημαϊκούς- ερευνητές που θα συμμετέχουν και θα παρουσιάσουν αποτελέσματα ερευνών της διαΝΕΟσις που αφορούν σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας μας.
Πιο συγκεκριμένα, ο Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνος Τσακλόγλου θα παρουσιάσει το νέο παραγωγικό μοντέλο που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, ο Αναπλ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Θάνος Πάλλης θα παρουσιάσει μία αποτελεσματική στρατηγική ανάπτυξης των λιμένων στην Ελλάδα, ο Επίκ. Καθηγητής του ΕΚΠΑ Κωνσταντίνος Τριάντης θα αναφερθεί στις προστατευόμενες περιοχές Natura, ενώ ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Οικονόμου θα παρουσιάσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ελληνική οικονομία. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Λίζα Δουκακάρου.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθούν τρία επιτυχημένα σχήματα συνεργατικότητας από εκπροσώπους των ακόλουθών συνεργατικών σχημάτων: α)Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων, β) Αγροτικός Συνεταιρισμός Πήγασος – 7Grapesκαι γ) Αγροτικός Συνεταιρισμός Ομάδα Παραγωγών Κάμπου. Την εν λόγω συζήτηση θα συντονίσει ο π. Υπουργός Πέτρος Ευθυμίου.
Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν και θα τοποθετηθούν με σύντομες παρεμβάσεις επί των ευρημάτων των ερευνών οι Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Νικολούτσος, αναφέρθηκε αρχικά στον Γενικό Δ/ντή της διαΝΕΟσις Διονύση Νικολάου, χαρακτηρίζοντας τον πολύ σημαντικό άνθρωπο ενώ τόνισε πως προσβλέπει στη συνέχεια της συνεργασίας τους μελλοντικά με πιο στοχευμένες παρεμβάσεις. «Ο νομός μας αλλά και η ευρύτερη περιοχή διαθέτουν έναν μεγάλο αριθμό ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, τα οποία σε μεγάλο βαθμό παραμένουν αναξιοποίητα. Το φυσικό περιβάλλον, αλλά και η γεωγραφική μας θέση, μας δίνουν απλόχερα ευκαιρίες ανάπτυξης. Πρωταρχική προτεραιότητα του Επιμελητηρίου Ηλείας είναι ακριβώς αυτή. Η συνέργεια με τη διαΝΕΟσις και η κοινή εκδήλωση με την παρουσία τόσο σημαντικών προσωπικοτήτων, πιστεύω ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση του διαλόγου, θα φωτίσει πτυχές και θα αναδείξει λύσεις στα σημαντικά εμπόδια ανάπτυξης του τόπου μας».
«Η ανάπτυξη είναι υπόθεση όλων μας»
Στο σκοπό της εκδήλωσης και στο πως η διαΝΕΟσις μπορεί να συμβάλει, αναφέρθηκε ακολούθως ο κ. Διονύσης Νικολάου. «Στόχος μας είναι να προβληματίσουμε και να συμβάλλουμε στην αναβάθμιση του κοινωνικού διαλόγου, αναδεικνύοντας και χτίζοντας επάνω στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας και της ευρύτερης περιοχής της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων με έμφαση στους τομείς του τουρισμού, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της πρωτογενούς παραγωγής. Η εκδήλωση θα διαρθρωθεί γύρω από τους εξής άξονες: 1)Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για την έξοδο από την κρίση 2) Κρίσιμες ευκαιρίες και προκλήσεις για την περιοχή μας. Οι άξονες αυτοί υποστηρίζονται από τα ευρήματα επιμέρους ερευνών της διαΝΕΟσις που αφορούν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και θα τα παρουσιάσουν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί ως εκπρόσωποι των ερευνητικών ομάδων που εκπόνησαν τις έρευνες ενώ στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν ακόμα τρία επιτυχημένα σχήματα συνεργατικότητας που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Στόχος της εκδήλωσης αυτής δεν είναι η υποβολή από τη μεριά μας συγκεκριμένου αναπτυξιακού πλάνου ή υπόδειξη κάποιας στρατηγικής για την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής. Αυτό πρέπει να είναι έργο και αποτέλεσμα μιας δημιουργικής και συναινετικής διαδικασίας των τοπικών κοινωνικών και οικονομικών φορέων, της πολιτείας, της περιφέρειας και των πολιτών γενικότερα».
Αναφερόμενος ειδικά στον πρωτογενή τομέα ο κ. Διονύσης Νικολάου ανέφερε:
«Ο μοναδικός συνδυασμός κλίματος και φυσικού πλούτου που διαθέτει η χώρα μας, η δυνατότητα να κτισθούν «brands» στηριγμένα στην ιστορία και στον πολιτισμό μας, η προοπτική να υπάρξει μεταποίηση, ποιοτική τυποποίηση και εξαγωγικός προσανατολισμός, η δυνατότητα συνδυασμού του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό είναι παράγοντες που μπορούν να τον αναδείξουν ως αναπτυξιακό κλειδί της χώρας».
Τέλος, υπογράμμισε ότι από σχετικές έρευνες της διαΝΕΟσις έχει προκύψει ότι η συντριπτική πλειοψηφία (73,3%) των πολιτών τάσσεται υπέρ των παραγωγικών επενδύσεων μάλλον, παρά υπέρ της κατανάλωσης ως κινητήριο μοχλό δημιουργίας μιας βιώσιμης ανάπτυξης.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]