FOLLOW US: facebook twitter

Συνέντευξη Μπέλτσου-Τζανέτου: «Στόχος η Futsal Super League και η δημιουργία ακαδημίας»

Ημερομηνία: 13-08-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αθλητικά, Νέα
Ο Θάνος Μπέλτσος και ο Σάκης Τζανέτος με μια εκ των δύο εμφανίσεων της ομάδας, που έχει βασικό χορηγό το εστιατόριο “El Greco”.

Ο προπονητής του Α.Σ. Πύργος 2024, Θάνος Μπέλτσος και ο αρχηγός Σάκης Τζανέτος μίλησαν στην «Πρωινή» για το Futsal και τις επιδιώξεις  της ομάδας του Πύργου μελλοντικά

Συνέντευξη στον Κώστα Πλιάγκο

Το ποδόσφαιρο σάλας, το επονομαζόμενο «Futsal», έχει πλέον εκπρόσωπο και στην Ηλεία και δη στον Πύργο με την ομάδα που ιδρύθηκε πρόσφατα και η οποία ονομάζεται «Αθλητικός Σύλλογος Πύργος 2024 Ποδόσφαιρο Σάλας». Ο Α.Σ. Πύργος 2024 θα πάρει μέρος φέτος στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής (Futsal League), που αναμένεται να ξεκινήσει στις 20 Οκτωβρίου. Θα βρίσκεται στο Νότιο όμιλο μαζί με κάποιες ομάδες της Αθήνας, ομάδες της Πελοποννήσου και γενικότερα της Νότιας Ελλάδας. Οι πρώτες 4 ομάδες του ομίλου θα παίξουν πλέι-οφ χιαστί με τους 4 πρώτους του Βορείου Ομίλου και οι 4 ομάδες που θα προκριθούν παίζουν στο Final-4, όπου οι δύο ομάδες του τελικού ανεβαίνουν στην Α΄ Εθνική (Futsal Super League).

Προπονητής του Α.Σ. Πύργος 2024 είναι ο Θάνος Μπέλτσος, που εδώ και λίγες μέρες είναι διπλωματούχος προπονητής Futsal με δίπλωμα UEFA C National Futsal. Ποδοσφαιριστής και αρχηγός της ομάδας είναι ο Σάκης Τζανέτος, που έχει αγωνιστεί ξανά σε ομάδα ποδοσφαίρου σάλας, την περασμένη σεζόν και συγκεκριμένα στον Α.Σ. Τράχωνες Αλίμου, ομάδα της Α΄ Εθνικής (Futsal Super League). 

Ο Τζανέτος σε φάσεις από αγώνες με τον Α.Σ. Τράχωνες Αλίμου, την προηγούμενη σεζόν.

Η «Πρωινή» μίλησε με τους δύο εμπνευστές του νέου αυτού εγχειρήματος στον ηλειακό αθλητισμό, τους Θάνο Μπέλτσο και Σάκη Τζανέτο, οι οποίοι εξήγησαν τις “ιδιαιτερότητες” του αθλήματος, τους βασικότερους κανονισμούς του και τον στόχο του Α.Σ. Πύργος κατά την πρώτη αγωνιστική περίοδο από την ίδρυσή του.

Τα οφέλη και οι κανόνες του Futsal

Για τα οφέλη του Futsal ο Σάκης Τζανέτος μας είπε: «Το Futsal είναι μια μικρογραφία του ποδοσφαίρου 11Χ11. Σε πολλές χώρες τα παιδιά ξεκινούν το ποδόσφαιρο από το Futsal και μετά μπαίνουν σιγά σιγά στο 11άρι, διότι μαθαίνεις να κινείσαι σε μικρούς χώρους και στην τεχνική έχεις μεγαλύτερη αντίληψη, είσαι διαρκώς σε φάση επίθεση-άμυνα και το αντίστροφο και το πιο σημαντικό είναι πως είσαι πιο κοντά στην ουσία του ποδοσφαίρου που είναι το γκολ και τα τελειώματα φάσεων. Έχεις περισσότερα τελειώματα σε μικρούς χώρους, οπότε πας πιο έτοιμος στο ποδόσφαιρο σε μεγάλο γήπεδο».

Όσο για τους βασικούς κανόνες τούς περιέγραψε ως εξής: «Είναι 14 παίκτες στην αποστολή και το άθλημα παίζεται 5 εναντίον 5, σε δύο 20λεπτα καθαρό χρόνο, όπως και στο μπάσκετ, δηλαδή όταν βγαίνει η μπάλα εκτός γραμμών, ο χρόνος σταματάει από την γραμματεία. Κάθε φάουλ που γίνεται καταγράφεται και φαίνεται στον ηλεκτρονικό πίνακα και στα 6 φάουλ σε κάθε  ημίχρονο δίνεται δεκάμετρο πέναλτι. Κάθε ομάδα έχει απεριόριστες αλλαγές, που γίνονται από συγκεκριμένο σημείο δίπλα στον πάγκο και συνήθως τις κάνεις όταν έχεις δική σου την κατοχή της μπάλας, σε ένα αράουτ, ένα κόρνερ κλπ.. Ο τερματοφύλακας εφόσον δώσει πάσα δεν μπορεί να ξαναδεχτεί τη μπάλα στο αμυντικό του μισό, αλλά για να την ξαναδεχτεί πρέπει είτε η μπάλα να αλλάξει κατοχή είτε να περάσει και αυτός το κέντρο και να του δώσουν πάσα. Διαφορετικά είναι έμμεσο φάουλ και κίτρινη κάρτα».

Θ. Μπέλτσος

«Σε βάθος τριετίας να είμαστε στη Super League»

Για τον στόχο του Α.Σ. Πύργος 2024 στην πρώτη του συμμετοχή στο ποδόσφαιρο σάλας, μας μίλησε ο προπονητής Θάνος Μπέλτσος, ο οποίος ανέφερε: «Πρωταρχικός στόχος είναι να μάθουν όλοι στον Πύργο και στην Ηλεία γενικότερα το άθλημα Futsal, που είναι η αρχή του ποδοσφαίρου, καθώς ακόμα και στις ακαδημίες του ποδοσφαίρου, παντού, τα παιδιά ξεκινούν το ποδόσφαιρο από μικρούς χώρους, όπως το 5Χ5. Από κει και πέρα η ομάδα θέλουμε να έχει μια καλή παρουσία στη Β΄ Εθνική, και αν είναι κοντά στην πρώτη τετράδα να κυνηγήσει την άνοδο. Θέλουμε σε βάθος τριετίας να είμαστε στη Super League και επίσης- αν όχι από φέτος- από του χρόνου, η ομάδα θα φροντίσει να οργανώσει την ακαδημία της. Κι αυτό διότι διεξάγεται Πανελλήνιο πρωτάθλημα ακαδημιών Κ14, Κ16 και Κ17 όπου αν λάβεις μια από τις πρώτες θέσεις στο αντίστοιχο πρωτάθλημα, τα παιδιά μοριοδοτούνται για τα ΤΕΦΑΑ και για πανεπιστημιακά τμήματα. Όπως επίσης αν κληθείς στην Εθνική Ομάδα μοριοδοτείσαι επίσης. Μετά από μια τριετία-τετραετία θέλουμε να έχουμε στο ρόστερ μας παιδιά που θα παίζουν μόνο Futsal, διότι αυτό είναι και το σωστό. Θέλουμε σε 3-4 χρόνια να έχουμε στο έμψυχο δυναμικό μας παίκτες που θα είναι καθαρά παίκτες Futsal, νεαρά παιδιά που θα μπορούν πιο εύκολα να μπουν στην Εθνική Ομάδα σε σχέση με το ποδόσφαιρο 11Χ11 και να διακριθούν στην ηλικιακή τους κατηγορία».

Το εντυπωσιακό σήμα τουΑθλητικού Συλλόγου Πύργος 2024 Ποδόσφαιρο Σάλας.

Ο Σάκης Τζανέτος, έχοντας την εμπειρία από την συμμετοχή του στους Τράχωνες Αλίμου, πρόσθεσε: «Στους Τράχωνες που ήμουν, που είναι ένα πολύ οργανωμένο σωματείο κι έχει δώσει μεγάλη βάση στις ακαδημίες του, το 70% της ομάδας ήταν παιδιά ηλικίας 16 έως 20 ετών και το υπόλοιπο 30% ήμασταν πιο έμπειροι παίκτες, οι οποίοι συνέβαλαν στο να παραμείνει η ομάδα άνετα στην κατηγορία όπως κι έγινε. Αυτή είναι η αγωνιστική φιλοσοφία των περισσότερων ομάδων, το ίδιο θέλουμε κι εμείς, απλά χρειαζόμαστε την βοήθεια από σωματεία του νομού που διαθέτουν κάποιους παίκτες που θεωρούμε πως θα μας βοηθήσουν, ώστε να μας παραχωρούν τους παίκτες τους για δύο προπονήσεις και τον αγώνα, που πάντα θα είναι σε ώρες που βολεύουν».

Για το ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών στο Futsal, ο Θάνος Μπέλτσος απάντησε: «Το Futsal είναι καθαρά τεχνικό άθλημα. Ένας παίκτης για να παίξει ποδόσφαιρο σάλας πρέπει να είναι ταχυδυναμικός, να έχει πολύ καλή τεχνική, να είναι καλός στο ένας εναντίον ενός, στην υποδοχή και στο οδήγημα της μπάλας, γιατί στο Futsal η μπάλα δεν πρέπει να σταματάει, διότι αν σταματήσει ένας καλός αμυντικός θα την πάρει. Η μπάλα πρέπει να είναι συνεχώς εν κινήσει. Στο μεγαλύτερο ποσοστό του αγώνα έχουμε ένα συνεχές οδήγημα, έχουμε συνεχή κοψίματα, υπάρχουν μέχρι και σκριν όπως στο μπάσκετ, έχει πολλά συστήματα. Οι παίκτες πρέπει να έχουν πολύ καλή φυσική κατάσταση, να φανταστείτε πως ένας παίκτης Futsal κάνει περίπου 7,5 χιλιόμετρα σε κάθε αγώνα, που είναι όλα ταχύτητες, άρα πρέπει να είναι καλά γυμνασμένος και να έχει πολύ καλή ατομική τεχνική».

Σάκης Τζανέτος

«Υπάρχουν διαφορετικά τακτικά κομμάτια»

Στη συνέχεια ζητήσαμε από τον Σάκη Τζανέτο να μας περιγράψει την εμπειρία του από την πρώτη του χρονιά που έπαιξε ποδόσφαιρο σάλας και τις ομοιότητες και διαφορές με το 11Χ11: «Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε πως η Α΄ από την Β΄ Εθνική έχουν μεγάλη διαφορά. Στην Α΄ Εθνική παίζουν και αρκετοί ξένοι παίκτες και το επίπεδο είναι πολύ υψηλό. Υπάρχουν ομοιότητες με το 11άρι ποδόσφαιρο, όπως οι ασκήσεις σε μικρούς χώρους. Απλά υπάρχουν κάποια διαφορετικά τακτικά κομμάτια, όπως ειδικές ασκήσεις και κομπίνες και κάθε παίκτης στη θέση του λειτουργεί διαφορετικά τακτικά, χωρίς όμως να διαφέρουν πολύ σαν κινήσεις από το ποδόσφαιρο 11Χ11».

Ο Θ. Μπέλτσος συμπλήρωσε: «Το Futsal χρησιμοποιεί πολλά συστήματα από το μπάσκετ και γενικότερα οι παίκτες πρέπει να είναι καλοί τακτικά και επίσης παίζουν μεγάλο ρόλο οι στατικές φάσεις, τα πλάγια και τα κόρνερ, διότι μέσα από αυτά βγαίνουν πολλές κομπίνες και δημιουργούνται έτσι τελικές φάσεις».

Στις αρχές Σεπτεμβρίου και για δύο εβδομάδες θα γίνουν κάποιες προπονήσεις στο Κλειστό Γυμναστήριο Πύργου και θα είναι ελεύθερη η είσοδος για ποδοσφαιριστές που θέλουν να γνωρίσουν το άθλημα και να προπονηθούν μαζί με τον Σάκη Τζανέτο και τους υπόλοιπους παίκτες που θα έχει στο ρόστερ η ομάδα μέχρι τότε. Οι προπονήσεις θα είναι δύο την εβδομάδα, αργά το απόγευμα ή βράδυ, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα με τους παίκτες που παίζουν ποδόσφαιρο 11Χ11.

Βασικός χορηγός το «El Greco»

Αναφορικά με την στήριξη από την τοπική κοινωνία και τις χορηγίες ο Σάκης Τζανέτος ανέφερε: «Από τότε που δημοσιεύτηκε η ίδρυση της ομάδας, υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να βοηθήσουν στην όλη προσπάθεια ως χορηγοί και βασικός μας χορηγός στη μια από τις δύο εμφανίσεις μας είναι ο Μένιος Αντύπας και το εστιατόριο “El Greco”, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά. Επίσης έχουμε λάβει ένα παραχωρητήριο του Κλειστού Γυμναστηρίου «Γ. Βασιλακόπουλος» και θα χρειαστούμε στην πορεία στήριξη και από την δημοτική αρχή. Υπάρχουν έξοδα για τις μετακινήσεις και έξοδα διαιτησίας, τα οποία καλύπτει αποκλειστικά η γηπεδούχος ομάδα, γι’ αυτό χρειαζόμαστε την στήριξη των τοπικών φορέων και των ιδιωτικών επιχειρήσεων, για να ανταπεξέλθουμε οικονομικά».

Ο Θάνος Μπέλτσος συμπλήρωσε: «Θα φιλοξενήσουμε φέτος 11 ομάδες στον Πύργο για τους αγώνες μας, θα έρθουν 11 αποστολές που θα αφήσουν χρήματα στην πόλη, ο Πύργος θα διαφημίζεται σε όλη την Ελλάδα ως ομάδα εθνικής κατηγορίας, οπότε όπου χρειαστούμε την βοήθεια του Δήμου Πύργου, καλό θα ήταν να την έχουμε, με κάθε σεβασμό σε όλα τα σωματεία του Πύργου».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot