FOLLOW US: facebook twitter

Συνέντευξη Γεωργιόπουλου για τον Αυτοκινητόδρομο: Ένα με την Ολυμπία Οδό η Πατρών-Πύργου για να μη χαθεί το έργο

Ημερομηνία: 10-09-2018 | Συντάκτης:

Φανερά ανήσυχος μετά τις παλινωδίες που συμβαίνουν στο έργο της νέας Πατρών – Πύργου, εμφανίστηκε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος. Με δηλώσεις του χθες, ζήτησε ως μόνη λύση για να μην απενταχθεί και χαθεί το έργο, να υλοποιηθεί ως αρχικά είχε σχεδιαστεί. Δηλαδή ως τμήμα της Ολυμπίας Οδού που θα οδηγεί δηλαδή προς τον τόπο που έδωσε το όνομά του στο έργο, ακόμα και αν χρειαστεί να μπουν διόδια.

Τις δύο τελευταίες μέρες έχει έρθει στην επικαιρότητα το ζήτημα του Πάτρα – Πύργος. Παρέλκει να πω είναι πάγιο αίτημα όλης της Ηλείας, όλων των θεσμικών παραγόντων και του λαού μας. Μιλάμε για ένα σίριαλ που κρατάει οκτώ χρόνια και φαίνεται πως δεν έχει τέλος.
Θέλησα να παρέμβω διότι χθες (σ.σ. προχθές) ο Περιφερειάρχης ζήτησε από τον υπουργό, κ. Σπίρτζη, άμεση συνάντηση των θεσμικών παραγόντων της Ηλείας και της Αχαΐας, προκειμένου να συζητήσουμε και να μας αποσαφηνίσει πού ακριβώς βρίσκεται, σε σχέση και με τα γραφόμενα στον Τύπο, η υπόθεση και να ακούσει για πολλοστή φορά τις απόψεις μας, να νιώσει και να ακούσει τις αγωνίες μας, να ασκήσουμε την πίεση που πρέπει ως θεσμικοί πολιτικοί παράγοντες του τόπου.

Η λέξη που σήμερα κυριαρχεί είναι ότι απελευθερώθηκαν 5 εργολαβίες, στη γλώσσα των διαγωνισμών είναι ακατανόητο, δηλαδή παρέμειναν αιχμαλωτισμένες οι άλλες τρεις;

Καθώς βρέθηκαν και οι οκτώ διαγωνισμοί στο τέλος τους, οι αρμόδιες επιτροπές ζήτησαν από τους εργολάβους τις αιτιολογήσεις για τις υψηλές εκπτώσεις και έπρεπε οι επιτροπές, το υπουργείο να καταλάβει αν μπορεί το έργο να εκτελεστεί με τόσο υψηλές εκπτώσεις. Οι αιτιολογήσεις κατατέθηκαν επισήμως και για τις 8 εργολαβίες και οι επιτροπές έπρεπε να δουν αν οι αιτιολογήσεις είναι βάσιμες – και αυτό έκαναν. Αποφάσισαν οι 5 από τις 8 επιτροπές ότι οι αιτιολογήσεις είναι βάσιμες και να συντάξουν τα σχέδια των συμβάσεων για τις εργολαβίες αυτέ, για να τα διαβιβάσουν μαζί με τους φακέλους στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο. Υπάρχει κωλυσιεργία ή άλλο ζήτημα για τις άλλες τρεις;

Εκτίμησή μου είναι ότι επειδή ότι και οι 3 ανήκουν στον ίδιο εργολάβο, εταιρεία ΤΟΞΟΤΗΣ, κρίνεται ότι οι φάκελοι για άλλους λόγους μπορεί να μη γίνουν δεκτοί για προσυμβατικό έλεγχο, οπότε εστάλη μόνο η μία για να δούμε τι θα γίνει. Αυτή είναι προσωπική εκτίμηση και μπορεί να είναι και άλλοι οι λόγοι, αλλά δεν θεωρώ ότι είμαι μακριά από την αλήθεια. Και το κατανοώ” σχολίασε ο κ. Γεωργιόπουλος.

Πρόταση Γεωργιόπουλου

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας τοποθετήθηκε για το θέμα της πιθανής αρνητικής εξέλιξης, καταθέτωντας την πρότασή του. “Πρέπει να τελειώνουμε με το έργο μια και καλή. Τι κι αν είχαμε πει να μην αποκοπεί από τη σύμβαση παραχώρησης, που ήταν το πρώτο μεγάλο λάθος, Τι κι αν είχαμε πει ότι με την τμηματοποίηση θα καρκινοβατήσει το έργο όπως με την Αμβρακία και τη μικρή περιμετρική, κανένας δεν μας άκουσε, με αποτέλεσμα τρία χρόνια πέντε οκτώ μετά από τότε που έπρεπε να έχουμε ξεκινήσει να βρισκόμαστε στο τέλος. Η Ολυμπίας Οδός, Η Ιόνια οδός και άλλοι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι έχουν παραδοθεί, το Πάτρα – Πύργος είναι ακόμα στις καλένδες. Τα χρονικά περιθώρια για το έργο είναι ασφυκτικά, ο χρόνος εξαντλείται και θα μας πάρουν τα χρήματα πίσω – και καλά θα κάνουν. Για να μην έχουμε τέτοιες χρονοτριβές, η πρότασή μου με την οποία θα διεκδικήσουμε από τον υπουργό, την  είναι:

Επέκταση της σύμβασης παραχώρησης στο ύψος του τιμήματος που έχει διαμορφωθεί από τις εκπτώσεις. Η Ολυμπία Οδός πρέπει, με κινήσεις του ίδιου του υπουργείου, να αναλάβει το έργο, και ταυτόχρονα τη συντήρησή του και τη λειτουργία με ό,τι σημαίνει αυτό, με τίμημα στο ύψος των εκπτώσεων,. 50 και πλέον. Αυτό πρέπει να γίνει για να έχει το ελληνικό δημόσιο το κέρδος που προέκυψε από τον ανταγωνισμό, και το έργο να τελειώσει, καθώς ήταν υποχρέωση της Ολυμπίας Οδού και έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό.

Διαγωνιστική διαδικασία από την αρχή, έστω και με ενιαία σύμβαση,  θα μας πάει πίσω. Η Ηλεία δεν έχει χρόνο, η Ευρώπη δεν δίνει χρόνο, η οικονομία και η ανάπτυξη δεν έχουν περιθώρια, πρέπει να τελειώσουμε το συντομότερο δυνατόν. Είναι η μόνη ασφαλής οδός και αυτό θα κάνω” σημείωσε

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κ. Γεωργιόπουλος σημείωσε πως με τη λύση που προτείνει μπορεί να χαθεί χρόνος και να προστεθούν διόδια, αλλά μπορεί να διασφαλιστεί η υλοποίηση του έργου και να λάβει τέλος το σήριαλ που παρακολουθούμε. Τόνισε δε, πως το κράτος μπορεί να κάνει αυτή την επιλογή, απο τη στιγμή που δεν έχει νομικές δεσμεύσεις.

Και συμπλήρωσε πως όποια λύση κι αν επιλεγεί θα πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο για την ολοκληρωσή του έργου.

Ρωτήσαμε αν κρύβεται κάτι άλλο πίσω απο τις αρνητικές εξελίξεις μιας και ακόμα και αυτή την ώρα φαίνεται να προχωρούν τα τμήματα του έργου έως τα όρια της Αχαΐας και να παγώνει το τμήμα της Ηλείας. “Έχει δίκιο ο κόσμος να είναι καχύποπτος για όλα” σχολίασε, ενώ στον επίλογο στην ερώτησή μας τι θα σημαίνει για το πολιτικό προσωπικό του νομού η απώλεια της “Πατρών – Πύργου” ευθαρσώς ο κ. Γεωργιόπουλος είπε “… θα μας κρύψει ο λαός της Ηλειας από τις κάλπες, αν απενταχθεί”…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος