FOLLOW US: facebook twitter

Στόχος να μην εξαπλωθεί η πανώλη στην Ηλεία

Ημερομηνία: 01-08-2024 | Συντάκτης:

-Ενημερωτική σύσκεψη χθες στο Συνεδριακό Κέντρο με πρωτοβουλία Κοροβέση και παρουσία Φίλια

Ευρεία σύσκεψη με κτηνοτρόφους και υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της ΠΕ Ηλείας για την πανώλη των αιγοπροβάτων διεξήχθη χθες το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο, με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Νίκου Κοροβέση, και με την παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέα Φίλια.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν όλες οι παράμετροι που αφορούν το πρόβλημα που έχει πλήξει την κτηνοτροφία όλης της χώρας, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωσή του και στην Ηλεία και τη Δυτική Ελλάδα. Τονίστηκε η ανάγκη πιστής εφαρμογής όλων των μέτρων που έχει συστήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η άμεση ειδοποίηση των στελεχών της Κτηνιατρικής σε περίπτωση που οι κτηνοτρόφοι διαπιστώσουν κάτι «ύποπτο».

O αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης, τόνισε πως η σύσκεψη στοχεύει στην πλήρη και αναλυτική ενημέρωση των κτηνοτρόφων και όλων των εμπλεκομένων, με βασικό στόχο να αποφευχθεί η εξάπλωση της πανώλης και στην Ηλεία, σημειώνοντας ότι μέχρι τώρα όλα τα δείγματα είναι «καθαρά».

«Είμαστε σήμερα εδώ, στην έδρα της περιφερειακής ενότητας, για να ενημερώσουμε τους εμπλεκόμενους φορείς, κτηνοτρόφους και όσους εμπλέκονται με το μεγάλο θέμα που έχει προκύψει με την πανώλη των προβάτων, για τις ενέργειες που έχουμε κάνει σαν περιφερειακή ενότητα αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι από δω και πέρα. Το θετικό αυτή τη στιγμή είναι ότι μετά από ελέγχους που κάναμε σε τρεις μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες δεν βρέθηκε κάτι ανησυχητικό. Ήταν όλα τα δείγματα αρνητικά, οι έλεγχοι γίνονται και ελπίζουμε και το επόμενο διάστημα να μείνουμε αλώβητοι από αυτή τη μεγάλη πραγματικά λαίλαπα την πανώλη, που πλήττει ήδη τρεις νομούς. Είμαστε σε μεγάλη ετοιμότητα. Στην Αχαΐα ήδη παίρνονται μέτρα και εμείς εδώ είμαστε έτοιμοι να μας πουν οι ειδικοί τι πρέπει να κάνουμε από δω και πέρα.

Ανδρ. Φίλιας: «Να μη δώσουμε στη νόσο τη δυνατότητα εξάπλωσης»

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέας Φίλιας, τόνισε ότι οι ενημερωτικές πρωτοβουλίες στοχεύουν στο να διαλύεται η ανυπόστατη φημολογία και να μην εξαπλωθεί στην περιφέρεια η πανώλη.

«Είμαστε εδώ σε έναν ακόμα σταθμό, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των κτηνοτρόφων και όσων εμπλέκονται γύρω από το ζήτημα που έχει να κάνει με την πανώλη, μία ασθένεια που αφορά τα μικρά ζώα -τα μυρηκαστικά και μόνο- και που δεν έχει καμία σχέση και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, όμως είναι τόσο μεταδοτική και περιέχει κινδύνους καταστροφής του ζωικού κεφαλαίου σε περίπτωση που εξαπλωθεί στη χώρα μας και στην περιφέρεια μας», είπε αρχικά και πρόσθεσε ότι εδώ και 20 μέρες η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα, αρχικά στη Θεσσαλία και στη συνέχεια στην Κορινθία, σε απόσταση μικρότερη των 10 χλμ από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

«Για αυτό και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος εμπλέκεται στη δεύτερη ζώνη λήψης μέτρων, που αφορά κυρίως στην περιοχή της Αχαΐας. Τα μέτρα είναι συγκεκριμένα και αφορούν σε έναν σκοπό: στο μη δοθεί δυνατότητα στη νόσο να εξαπλωθεί. Αυτός είναι ο αγώνας που κάνουμε.   «Μέχρι ώρας δεν έχει διαπιστωθεί, ούτε κλινικά αλλά ούτε και εργαστηριακά, κανένα θετικό κρούσμα. Ελπίζουμε ότι δεν θα βρεθεί και στη συνέχεια, όμως είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθούν κυρίως κτηνοτρόφοι, να καταρρεύσουν στερεότυπα, να σταματήσουν ψίθυροι και διάφορες απόψεις που αλόγιστα κάποιοι διαδίδουν, να ξέρουμε ποια είναι η πραγματικότητα και τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε», ανέφερε


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot