FOLLOW US: facebook twitter

Στο Φαράγγι του Αλογοθέτη: Πεζοπορία την Κυριακή για τον Ε.Ο.Σ Φολόης-Αρχαίας Ολυμπίας

Ημερομηνία: 01-06-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”28487″ img_size=”full”][vc_column_text]Στο εκπληκτικής ομορφιάς Φαράγγι του Αλογοθέτη (ονομάζεται έτσι επειδή εκεί στρατοπέδευαν τα άλογα) ,το μεγαλύτερο κλειστού τύπου φαράγγι της Ηλείας  μήκους 12,7 χιλιομέτρων, με οδηγό τον Νίκο Σιάκκουλη και τον Παναγιώτη Καψη (Ομάδα Καταρρακτών Νεμούτας)  ξεναγήθηκαν την περασμένη Κυριακή ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος Φολόης -Αρχαίας Ολυμπίας.

Μια εξαιρετική εμπειρία για όλους όσους συμμετείχαν, με εκπληκτικές εικόνες από την παρθένα φύση της περιοχής, οι πεζοπόροι ξεκίνησαν από την Νεμούτα και κατέληξαν στην Κάμενα,  αφού το φαράγγι του Αλογοθέτη δεν είναι από εκείνα που διασχίζονται συχνά και μπαίνουν στο πρόγραμμα των εξορμήσεων ορειβατών και πεζοπόρων και μάλιστα αυτή ήταν η δεύτερη φορά που δόθηκε για πεζοπορία σε ομάδα.

Όπως αναφέρει ο κ. Νίκος Σιάκκουλης, πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της Ηλείας. Και από τις δύο πλευρές του αναπτύσσονται εντυπωσιακά κατακόρυφα γκρεμνά που σε πολλά σημεία φτάνουν τα 30 μέτρα ύψος.

Το μήκος του φτάνει τα 12,5 χλμ. και η υψομετρική διαφορά μεταξύ εισόδου – εξόδου είναι 250 μέτρα. Το φαράγγι είναι πυκνό από βλάστηση, αποτελείται από ασβεστολιθικά και κροκαλοπαγη και μολασσα πετρώματα και κατά μήκος του υπάρχουν πολλές μικρές σπηλιές. Αποτελεί χώρο φωλιάσματος και τροφοληψίας πολλών πτηνών, κυρίως αρπακτικών, γι’ αυτόν το λόγο θεωρείται σημαντική περιοχή από ορνιθολογική άποψη.

Στο τέλος της διαδρομής του φαραγγιού στη δυτική πλευρά , βρίσκεται μικρό γραφικό ξωκλήσι ( της τίμιας ζώνης της Θεοτόκου) ,το σημείο αυτό συναντάμε τον Λευκανία ποταμό ,παραπόταμο του Αλφειού ,ακλουθώντας παραποτάμια διαδρομή φτάνουμε στο σημείο συνάντηση των δυο ποταμών.

Η επόμενη προγραμματισμένη διάσχιση του θα γίνει στα τέλη Ιουλίου από τον ΕΟΣ Καλαμάτας.

Φωτογραφίες Νίκος Σιάκκουλης f/b[/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1496303882954-8eafeac1-0d43-3″ include=”28488,28489,28490,28491,28492″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot