FOLLOW US: facebook twitter

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξη ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας για τον πρωτογενή τομέα: Επί τάπητος τα προβλήματα των αγροτών

Ημερομηνία: 12-10-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Σειρά ζητημάτων που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής έθεσε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη  αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες, μεταξύ άλλων, κυριάρχησαν η  δυνατότητα αναδιάρθρωσης της Κορινθιακής Σταφίδας, το πρόγραμμα δακοκτονίας, η ενίσχυση των πιστώσεων για τα σχέδια βελτίωσης, η  καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης, η προστασία της φέτας, της τιμής του γάλακτος και τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης.

Ειδικότερα, ο Περιφερειάρχης ζήτησε από τον κ. Αραχωβίτη να εξετάσει τη  δυνατότητα εφαρμογής προγράμματος αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας Κορινθιακής  σταφίδας με οικονομική ενίσχυση, όπως ίσχυσε στην περίπτωση των οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, δίνοντας την ευκαιρία να ανασυσταθεί ένας ιδιαίτερος και παραδοσιακός κλάδος του πρωτογενή τομέα.

Σε σχέση με το πρόγραμμα δακοκτονίας, ζητήθηκε οι διαγωνιστικές διαδικασίες να ξεκινούν νωρίτερα, με την έγκαιρη έκδοση της απόφασης κατανομής πίστωσης ανά Περιφέρεια και για χρονικό διάστημα τριετίας, με στόχο τον καλύτερο σχεδιασμό και την αποδοτική εφαρμογή του προγράμματος.

Επίσης, ο Περιφερειάρχης ανέλυσε στον υπουργό  το πρόβλημα που προκύπτει σε σχέση με την διαδικασία οριοθέτησης των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς, προκειμένου οι παραγωγοί να λάβουν την εξισωτική αποζημίωση στο πλαίσιο της ΚΑΠ. «Ενώ στις Π.Ε. Ηλείας και Αχαΐας χαρακτηρίζονται σήμερα 37 και 34 αντίστοιχα ως περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, στην υπό έγκριση Υπουργική Απόφαση δεν περιλαμβάνεται καμία απ’ αυτές με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι τις επιδοτήσεις τους .

Ιδιαίτερη βαρύτητα ο Περιφερειάρχης έδωσε στα σχέδια βόσκησης. Συμφωνήθηκε  να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με αντικείμενο την ανάθεση μελέτης για την υλοποίηση της έναρξης εφαρμογής των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.  Τονίστηκε ακόμη ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την προστασία της φέτας, όπως και για την τιμή του αιγοπρόβιου γάλακτος.

Τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, συνόδευαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Δ.Ε Σταύρος Βέρρας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος