Στο Στρασβούργο Ηλείοι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Euroscola 2016-2017
Το μέλλον της Ευρώπης, για μια μέρα στα χέρια εφήβων!
Αξέχαστες και μοναδικές εμπειρίες, που θα θυμούνται μια ζωή, απέκτησαν 24 μαθητές από τη Δυτική Ελλάδα, μεταξύ αυτών και δέκα Ηλείοι, που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Euroscola 2016-2017 στο Στρασβούργο.
Στην αποστολή συμμετείχαν 24 μαθητές της Β’ και Γ’ Λυκείου από τους τρεις Νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας συνοδευόμενοι από τις εκπαιδευτικούς Μαρία Μπίρμπα από το 1ο ΓΕΛ Πύργου και Φωτεινή Φραντζή από το ΓΕΛ Κάτω Αχαϊας. Το ταξίδι, πραγματοποιήθηκε τέλη Νοέμβρη (24-27/11) και όλοι τους, επέστρεψαν με τις βαλίτσες τους γεμάτες εικόνες από το πανέμορφο Στρασβούργο της βορειοανατολικής Γαλλίας, πολλές νέες φιλίες με μαθητές απ’ όλη την Ευρώπη αλλά κυρίως με πρωτόγνωρες εμπειρίες που έζησαν ως έφηβοι Ευρωβουλευτές.
Η επιλογή των μαθητών έγινε βάσει της υψηλής βαθμολογίας που συγκέντρωσαν σε διαγωνισμό έκθεσης που τους έδωσε το «εισιτήριο» για το μοναδικό αυτό ταξίδι και την ημερίδα της 25ης Νοεμβρίου μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. Εκεί είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με ευρωπαίους συνομιλήκους τους, να ανταλλάξουν απόψεις πάνω στις εμπειρίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να γνωριστούν. Συναντήσεις που πήραν τη μορφή ενός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων με έφηβους σε ρόλο Ευρωβουλευτών που είχε ως στόχο την εξοικείωση τους με τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών, την ευαισθητοποίηση στο ρόλο που θα κληθούν να παίξουν στη μελλοντική οργάνωση της Ευρώπης, στη συνειδητοποίηση της ανάγκης προάσπισης της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων αλλά και βρίσκοντας ένα βήμα που τους επέτρεψε να εκφράσουν τις προσωπικές τους απόψεις και να αξιοποιήσουν την επιθυμία τους για προσφορά.
Η ελληνική αποστολή μάλιστα, είχε και δυο επιτυχίες. Στο διαγωνιστικό μέρος της ημερίδας, ο Γιώργος Γάκης συμμετείχε σε μια από τις τέσσερις ομάδες των μαθητών που έφτασαν στον τελικό διαγωνισμό, και η Μαρία Μπίρμπα συμμετείχε στην ομάδα των καθηγητών που αναδείχτηκε πρώτη στο αντίστοιχο διαγωνισμό. Η εμπειρία που έζησαν όλοι ήταν πραγματικά μοναδική. Ο εποικοδομητικός διάλογος, η επιχειρηματολογία και ο πλουραλισμός των απόψεων που αναπτύχθηκαν, όπως δήλωσαν, ήταν ένα πραγματικό μάθημα δημοκρατίας!
Πέρα από τον βασικό σκοπό του ταξιδιού που ήταν οι εργασίες μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσης, γνωριμία με την πόλη των ρολογιών, τη Ζυρίχη της Ελβετίας, αξέχαστες βόλτες σε ένα από τα γραφικότερα χωριά της Γαλλίας, το Κολμάρ, καθώς και ξεναγήσεις στην πόλη του Στρασβούργου.
«Εμπειρία ζωής»
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εμπειρία, χαρακτήρισε τη συμμετοχή της στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Euroscola η μαθήτρια του 4ου ΓΕΛ Πύργου Κωνσταντίνα Μενύχτα η οποία έκανε και την παρουσίαση των τριών Νομών της Περιφέρειας μαζί με την μαθήτρια Μελπομένη Στολάκη. «Στο ευρωκοινοβούλιο, αφού ενημερωθήκαμε για τον τρόπο λειτουργίας του, είχαμε την ευκαιρία να απευθύνουμε ερωτήσεις αλλά και να εργαστούμε οι ίδιοι ως ευρωβουλευτές, χωρισμένοι σε 6 ομάδες. Παρουσιάζοντας η κάθε ομάδα την αναφορά της, ώστε να ψηφιστεί από την ολομέλεια, είχαμε πάλι τη δυνατότητα να θέτουμε ερωτήματα στον ομιλητή-εκπρόσωπο της κάθε ομάδας. Η ερώτηση που έκανα προσωπικά αφορούσε το μέγεθος της οικονομικής βοήθειας που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις αναπτυσσόμενες χώρες, εφόσον η υπεύθυνη ομάδα είχε κατασταλάξει πως πρόκειται για μια δαπάνη που θα έπρεπε να μειωθεί, δεδομένων και των οικονομικών δυσχερειών της Ευρώπης. Πιστεύω πως οι ώρες που περάσαμε στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν μοναδική ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε καλύτερα το ρόλο αλλά και την ισχύ μας ως Ευρωπαίοι πολίτες, και είμαι εξαιρετικά ευγνώμων και χαρούμενη που μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία».
Ο Αριστοτέλης Αναστόπουλος, μαθητής του 4ου Λυκείου Πύργου και αυτός, από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, εξέφρασε την ανασφάλεια που ο ίδιος νιώθει όπως είπε, μετά τις δηλώσεις της τουρκικής κυβέρνησης για την Ελλάδα. «Οι δηλώσεις που αναφέρονται άμεσα στην Ελλάδα, είναι παράλογες, ενώ οι τρομοκρατικές επιθέσεις γίνονται όλο και πιο συχνά. Πρέπει να ανησυχούμε για την ασφάλεια μας; Πως μπορεί η Ε.Ε. να συμβάλλει στην παγκόσμια ισορροπία;» ρώτησε ενώ σε διαφορετική θεματική ενότητα, ερώτηση κατέθεσε και η συμμαθήτρια του Νίκη Παναγιωτίδου. «Δεδομένου των ταχέων εξελίξεων της τεχνολογίας και της πολιτιστικής ανταλλαγής μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών, πιστεύετε ότι θα μπορούσε στο μέλλον η Ευρώπη να αποκτήσει παρόμοια οργάνωση με τις ΗΠΑ;».
Πρωτόγνωρη και μοναδική, χαρακτήρισε την εμπειρία ο μαθητής Ανδρέας Καλογριόπουλος από τη Δυτ. Ελλάδα. «Οι συμμετέχοντες ως μαθητές 16-17 χρονών ίσως να μην έχουμε πλήρως διαμορφωμένη άποψη πάνω σε κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά ζητήματα που αφορούν την Ευρώπη. Μέσω αυτής της ημερίδας όμως, αφού ενημερωθήκαμε για την λειτουργία των βασικών θεσμών και οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως είναι παραδείγματος χάριν και το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο) είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε ερωτήσεις για την θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε φλέγοντα θέματα, να ανταλλάξουμε απόψεις με άτομα της ηλικίας μας, λαμβάνοντας έτσι πληθώρα ερεθισμάτων και διαφορετικών ιδεών. Και όλα αυτά σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, καθώς συμμετείχαν έφηβοι από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θεωρώ πως αυτό ήταν το πιο ενδιαφέρον σημείο. Να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε με άτομα με διαφορετική μητρική γλώσσα, διαφορετική παιδεία και αξίες, διαφορετική κουλτούρα. Και νομίζω πως αυτό το φέραμε εις πέρας με επιτυχία, μιλήσαμε, κατανοήσαμε τις διαφορετικές απόψεις πάνω σε θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και το προσφυγικό ζήτημα και φτάσαμε πιο κοντά στο να διαμορφώσουμε άποψη σε αυτά. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία και διδάγματα ζωής που δυστυχώς δεν λαμβάνουν πάντα οι μαθητές στην σημερινή εποχή».
Συγχαρητήρια στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς τους που τα εμπνέουν για εμπειρίες ζωής.