Στο ναδίρ η αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”49470″ img_size=”full”][vc_column_text]Την χαμηλότερη εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης της χώρας έχουν οι Έλληνες, όπως καταγράφει μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 38 χώρες, από διάφορες γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη. Τα ελληνικά ΜΜΕ βρίσκονται στην τελευταία θέση σε όλες τις κατηγορίες.
Η μεγάλη εταιρεία ερευνών Pew πραγματοποίησε, την άνοιξη του 2017, δημοσκόπηση σε 38 χώρες ρωτώντας τους συμμετέχοντες για τον βαθμό εμπιστοσύνης που έχουν στα μίντια αναφορικά με την αμερόληπτη και έγκυρη παρουσίαση των ειδήσεων.
Οι κατηγορίες της έρευνες είναι τέσσερις και αφορούν σε: αμεροληψία (εάν τα ΜΜΕ ευνοούν συγκεκριμένο κόμμα), κάλυψη μεγάλων ειδήσεων, κάλυψη ειδήσεων για ηγέτες και κυβερνητικούς αξιωματούχους, εγκυρότητα στην είδηση.
Με βάση τα γενικά ευρήματα το κοινό παγκοσμίως συμφωνεί ότι τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να είναι αμερόληπτα, ωστόσο εκτιμά ότι τα μέσα στις χώρες τους δεν πετυχαίνουν πάντα τον στόχο αυτό. Όπως καταγράφει η έρευνα ένας μέσος όρος της τάξης του 75% και στις 38 χώρες δηλώνει ότι δεν είναι ποτέ αποδεκτό τα μέσα ενημέρωσης να στηρίζουν συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα όταν παρουσιάζουν τις ειδήσεις. Μόλις το 20% λέει ότι μερικές φορές αυτό μπορεί και να είναι αποδεκτό.
Οι Ευρωπαίοι παρουσιάζουν την πιο κριτική στάση απέναντι στα μεροληπτικά μέσα με ένα ποσοστό 89% στην Ισπανία και 88% στην Ελλάδα θεωρούν ότι αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Στις ΗΠΑ ένα 78% απαντά ότι τα μέσα ενημέρωσης δεν θα πρέπει να προκρίνουν ένα πολιτικό κόμμα σε σχέση με κάποιο άλλο. Μόνο σε πέντε χώρες περίπου τρεις στους δέκα απάντησαν ότι είναι αποδεκτό τα μίντια να ευνοούν συγκεκριμένο κόμμα.
Παρά το γεγονός ότι το κοινό βάζει προτεραιότητα την αμεροληψία, αυτή είναι και η βασική κατηγορία όπου οι πολίτες βάζουν κακό βαθμό στα μέσα της χώρας τους. Μόλις το 52% κατά μέσο όροστις 38 χώρες δηλώνουν ότι τα ΜΜΕ στη χώρα τους κάνουν σωστή δουλειά σε αυτόν τον τομέα. Οι πιο κριτικοί απέναντι στα μέσα ενημέρωσης είναι οι ‘Ελληνες, οι Ισπανοί, οι Νοτιοκορεάτες, οι Λιβανέζοι και οι Χιλιανοί.
Τα μέσα ενημέρωσης συγκεντρώνουν πιο θετικά σχόλια στις υπόλοιπες κατηγορίες. Σε μεγάλη πλειοψηφία οι πολίτες λένε ότι τα ΜΜΕ στις χώρες τους κάνουν καλή δουλειά καλύπτοντας τις πιο σημαντικές ιστορίες, μεταδίδουν τις ειδήσεις με ακρίβεια και μεταδίδουν νέα για ηγέτες και κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Οι πιο ικανοποιημένοι με τα μέσα ενημέρωσης είναι οι κάτοικοι των υποσαχάριων χωρών και της Ασίας, ενώ οι λιγότερο ικανοποιημένοι είναι πολίτες χωρών της Λατινικής
Αμερικής. Το κοινό στις ΗΠΑ βρίσκεται περίπου στη μέση.
«Κόλαφος» για τα ελληνικά ΜΜΕ
Σε αυτό το σημείο, πάντως, πρέπει να τονιστεί ότι, με βάση τα ευρήματα, τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα έχουν εξαιρετικά χαμηλές επιδόσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι και στις τέσσερις κατηγορίες (αμεροληψία, ειδήσεις για κυβερνητικούς αξιωματούχους, ακρίβεια, κάλυψη σημαντικών γεγονότων) τα ελληνικά μέσα παίρνουν τον πιο χαμηλό βαθμό από τις 38 χώρες.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]