Στο ίδιο έργο θεατές οι αγρότες: Η κακοκαιρία προκάλεσε ζημιές στον Κάμπο-Πλημμύρισαν περίπου 6.000 στρέμματα εποχικών καλλιεργειών
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”63175″ img_size=”full”][vc_column_text]Μοιάζει απίστευτο αυτό που συμβαίνει πλέον τα τελευταία καλοκαίρια με την αγροτική παραγωγή της Βόρειας Ηλείας. Μια καλοκαιρινή μπόρα καταστρέφει για μια ακόμα χρονιά, όπως πέρυσι και πρόπερσι, τους κόπους μιας σεζόν, αφήνοντας τους παραγωγούς χωρίς εισόδημα, βυθίζοντάς τους περισσότερο στην απόγνωση. Μεγάλες είναι οι ζημιές που καταγράφονται σε καλλιέργειες στην Αρετή, το Κουρτέσι και το Καπελέτο, μια περιοχή στη Βουπρασία που δέχθηκε μεγάλο όγκο βροχής με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι καλλιέργειες. Περίπου 6.000 στρέμματα με καρπούζι, πεπόνι, βιομηχανική τομάτα, πιπέρι και πατάτα, βρέθηκαν κάτω από το νερό… Είναι ότι χειρότερο για την ανάπτυξη των φυτών αλλά και για τον καρπό που βγαίνει σιγά – σιγά. Πέρα από την ζημιά που προκαλεί το νερό της βροχής που μένει στα χωράφια, οι μύκητες που θα αναπτυχθούν στη συνέχεια θα ολοκληρώσουν την καταστροφή στις καλλιέργειες.
Στην αποτίμηση που κάνουν οι πληγέντες παραγωγοί, έχουν υποστεί ζημιές 1500 στρέμματα με βιομηχανική τομάτα, 1000 στρέμματα με καρπούζι, 3000 στρέμματα με καλαμπόκι και περίπου 500 στρέμματα με πεπόνι και πιπέρι.
Ένας από τους μεγάλους παραγωγούς βιομηχανικής τομάτας και αντιπρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Σωτήρης Κακαλέτρης, μίλησε για το νέο αυτό χτύπημα του καιρού. “Βρισκόμαστε για άλλη μια φορά θεατές στο ίδιο έργο που παίζεται τα τελευταία χρόνια με ισχυρές βροχοπτώσεις, οι οποίες είναι τόσο ισχυρές που δεν μπορούμε να υπολογίσουμε το νερό που έπεσε και δεν χώρεσε στο αποστραγγιστικό δίκτυο. Πέντε χρόνια τώρα δεν καθαρίζονται οι μεγάλοι τάφροι που αποστραγγίζουν τα νερά. Δεν ξέρω πόσο θα αντέξουμε ακόμα.. Πέραν της οικονομικής ζημιάς, είναι και η πίεση που δεχόμαστε ψυχολογικά στην υγεία μας.
Την παραγωγή κάτω από το νερό βλέπει τις τελευταίες ώρες ο Τρύφωνας Ντελμεκούρας στο Καπελέτο. “Καλλιεργούμε 400 στρέμματα με τομάτα, τα οποία από το βράδυ της Παρασκευής είναι πνιγμένα στη λάσπη. Έχει ρίξει τόσο νερό όσο δεν έπεσε όλο το χειμώνα, για περισσότερο από μιάμιση ώρα έβρεχε καταρρακτωδώς.
Προσπαθούσαμε από τις εφτά το απόγευμα με μηχανήματα του ΤΟΕΒ και δικά μας να βγάλουμε τα νερά από την καλλιέργεια. Είναι μεγάλη η καταστροφή πιστεύουμε να είναι στο πλευρό μας και η πολιτεία και να μας βοηθήσει και ο καιρός να σώσουμε ότι μπορούμε. Δεν θα αντέξουμε, το κόστος καλλιέργειας είναι μεγάλο και τεράστιες οι απώλειές μας”.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Λεωνίδας Ντελμεκούρας δήλωσε ότι “… οι πλημμύρες άφησαν πίσω μόνο καταστροφή. Η Πολιτεία πρέπει να σταθεί δίπλα μας να μας βοηθήσει. Και εγώ νέος είμαι και έχω μπει στη δουλειά και τρέχω από το πρωί έως το βράδυ. Μόνοι μας βασανιζόμαστε να τα φτιάξουμε, από μικρά σποράκια έως μεγάλα φυτά. Η ζημιά μας εδώ φαίνεται, είναι στο 100%”.
Παραγωγός καρπουζιού ο Βασίλης Λυγουριώτης στο Καπελέτο ανέφερε πως πλέον φυτό και καρπός πλέον θα βράσουν από το νερό που τα κάλυψε. “Έχουμε 40 στρέμματα με καρπούζια πλημμυρισμένα. Έχουμε μεγάλη ζημιά. Σε δέκα μέρες θα κόβαμε καρπούζι, αλλά έμεινε μέσα το νερό. Κάνουμε προσπάθειες με εργάτες και με μηχανήματα, αλλά δεν φεύγει το νερό. Ήταν νερό εκτός εποχής. Η ζημιά μας είναι στο 100%. Αύριο θα έχουν “βράσει” όλα”.
Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος, ανέφερε ότι ιδιαίτερα η βιομηχανική τομάτα με τόσα έξοδα που έχει, δέχεται πλήγμα και από τον καιρό για τρίτη χρονιά. «Εμείς ως Ομάδα Παραγωγών θα επικοινωνήσουμε το πρωί της Δευτέρας με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπέ και με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ στην Πάτρα, κ. Κεχαγιά. Ζητάμε να έρθουν τώρα οι γεωπόνοι να κάνουν τις εκτιμήσεις της ζημιάς, γιατί οι παραγωγοί έχουν πληρώσει τις εισφορές και δεν φταίνε σε τίποτα. Σε διαφορετική περίπτωση θα κινήσουμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες έτσι ώστε να κατοχυρώσουμε τους παραγωγούς μέλη μας. Σε αυτό που λέω είμαι κάθετος. Πρέπει και ο ΕΛΓΑ να σταθεί δίπλα τους. Αλλιώς θα κυνηγήσουμε το θέμα στη Δικαιοσύνη” σημείωσε.
Τέλος ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων Χρήστος Παλαιολόγος αναφέρθηκε στα προβλήματα του δικτύου που επιδεινώνουν την κατάσταση με τις πλημμύρες. “Από τις πέντε το απόγευμα της Παρασκευής έριξε πολύ μεγάλο όγκο βροχής και δεν μπορούσαν να φύγουν τα απότομα αυτά νερά, ενώ ακόμα και εκεί που ήταν καθαρισμένο το αποστραγγιστικό δίκτυο δεν υπήρχε απορροή, διότι οι μεγάλες τάφροι Τ23 και Τ24 είναι φρακαρισμένες. Φωνάζαμε για τη βοήθεια της πολιτείας και μας έλεγαν πως θα φέρουν χρήματα από το πρόγραμμα “Αλέξανδρος Μπαλτατζής”. Είμαστε δίπλα στα μέλη μας και τους αγρότες ως ΤΟΕΒ αλλά θέλουμε τη βοήθεια της Πολιτείας. Έχουμε καλέσει τους πάντες να έρθουν να δουν τα προβλήματα, να πάρουν θέση και να μας πουν πότε θα γίνουν τα έργα καθαρισμού.[/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1529300222756-290cb8f5-a269-2″ include=”63176,63177,63178″][/vc_column][/vc_row]