Στον εξωδικαστικό και οι επιχειρήσεις που έχουν δάνεια με εγγυήσεις δημοσίου
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Κωνσταντίνος Μίχαλος/Φωτογραφία: Eurokinissi
Την αξιοποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις επιχειρήσεις που έχουν δάνεια με τις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου ζητούν τα Επιμελητήρια
Σύσκεψη εργασίας για τα δάνεια με την Εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας μεταξύ του Φώτη Κουρμούση, ειδικού γραμματέα Ιδιωτικού Χρέους, του προέδρου της ΚΕΕ Κωνσταντίνου Μίχαλου, των πρόεδρων και εκπρόσωπων επιμελητηρίων, υπηρεσιακών παραγόντων και της υπεύθυνης του γραφείου της αντιπροεδρίας Γιάννη Δραγασάκη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκε επιτακτικά από τους εκπροσώπους της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων η ανάγκη εξεύρεσης λύσεων στο πρόβλημα των δανείων που έχουν λάβει την Εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και το οποίο ταλανίζει χιλιάδες επιχειρήσεις.
Επίσης, τέθηκαν ζητήματα που αφορούν στην απελευθέρωση του ελληνικού Δημοσίου από τις εγγυήσεις λόγω υπαιτιότητας των τραπεζών, καθώς επίσης και στη βελτίωση των διαδικασιών ελέγχου, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να εντάσσονται στις διαδικασίες του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.
Συζητήθηκε ακόμα ο νέος νόμος 4549/14-6-2018που αφορά στις Εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου και ειδικότερα ο χρόνος έκδοσης των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων που θα ρυθμίζουν μια σειρά από θέματα εφαρμογής των διατάξεων του, καθώς και η ισχύς των μεταβατικών διατάξεων.
Τα επιμελητήρια ζήτησαν το συντομότερο την αξιοποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού και για τις επιχειρήσεις που έχουν δάνεια με τις εγγυήσεις του Ελληνικού δημοσίου, όπως εξάλλου προβλέπεται στον νόμο. Σε κάθε περίπτωση, ο έλεγχος για τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων των τραπεζών απέναντι στο δημόσιο και στις επιχειρήσεις πρέπει να επιταχυνθεί, ώστε να απεγκλωβιστούν οι επιχειρήσεις και να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις.
Το Επιμελητήριο Ηλείας εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος κ. Κώστας Λεβέντης, ο οποίος μάλιστα ζήτησε 1)τον Διαχωρισμό στη διαχείριση των δανείων με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου των πυρόπληκτων δανείων .
2)ειδική νομοθετική ρύθμιση για τα πυρόπληκτά δάνεια της Ηλείας δεδομένου ότι αυτά ήταν δάνεια προνοιακού χαρακτήρα και ως τέτοια πρέπει από την σημερινή κυβέρνηση να αντιμετωπιστούν.
3)Έθεσε επίσης το ζήτημα της παράνομης η καταχρηστικής (Με βάση την υπουργική απόφαση χορήγησης των εγγυήσεων )πρόσθετηςεγγύησης που ζητήθηκε από τις τράπεζες με αποτέλεσμα να έχουν περιέλθει σε ιδιαίτερο κίνδυνο και οι εγγυητές.
Ο κ. Κουρμούσης αναφέρθηκε στα ερωτήματα που τέθηκαν και στις δυνατότητες που δίνει ο εξωδικαστικός, ενώ οι υπηρεσιακοί παράγοντες, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους απάντησαν σε τεχνικές λεπτομέρειες των διαδικασιών που αφορούν στις καταπτώσεις ή στις απελευθερώσεις από τις Εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου.