Στις 30 Σεπτεμβρίου το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”61628″ img_size=”full”][vc_column_text]Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που θα ανάψει το «πράσινος φως» για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ της Ελλάδας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Η Κρατική Εκλογική Επιτροπή της γείτονος ορκίστηκε ενώπιον του προέδρου του κοινοβουλίου και ξεκινά επίσημα δουλειά με στόχο τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος για την επικύρωση ή όχι της συμφωνίας με την Ελλάδα για το ονοματολογικό.
Η ημερομηνία που ορίστηκε για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είναι η 30η Σεπτεμβρίου (2018) με τους κυβερνητικούς βουλευτές (68) να εγκρίνουν το ερώτημα που θα τεθεί στους πολίτες της χώρας.
Σύμφωνα με το πρακτορείο MIA (ΠΓΔΜ) οι κυβερνητικοί βουλευτές υπερψήφισαν την πρόταση για το ερώτημα που θα είναι: «Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με την υποστήριξη της συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας;»
Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO) δεν ήταν παρόντες στη διαδικασία.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι μια μεγάλη πλειοψηφία βουλευτών υπέγραψε την πρωτοβουλία για τον προγραμματισμό του δημοψηφίσματος και κάλεσε όλες τις πλευρές να ψηφίσουν.
«Η αντιπολίτευση θα πρέπει να συμμετάσχει και να καλέσει τους πολίτες να ψηφίσουν και να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες. Γνωρίζετε ότι αυτή είναι μια ιστορική απόφαση όχι μόνο επειδή πρόκειται για απόφαση δημοψηφίσματος αλλά και γιατί μέσω του δημοψηφίσματος θα αποδειχθεί η ενότητα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας», τόνισε ο Ζάεφ.
Η αντιπολίτευση συνεχίζει να αντιτίθεται στη συμφωνία, αποκαλώντας την πράξη προδοσίας.
Ο γενικός γραμματέας του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO, Ιγκόρ Γιανούσεφ, δήλωσε:
«Ο Ζάεφ και το κόμμα του συνεχίζουν να σπρώχνουν τη χώρα μας στην άβυσσο και σε μια ακόμα τεράστια κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες. Ο Ζάεφ και το κόμμα του έχουν την αποκλειστική ευθύνη γι΄αυτήν την αντικρατική συμφωνία συνθηκολόγησης με την Ελλάδα».
Το VMRO δεν έχει αποσαφηνίσει τι θα κάνει στο δημοψήφισμα και επιφυλάσσεται για το εάν θα καλέσει τους ψηφοφόρους του να απέχουν από τη διαδικασία ή όχι.
Ο Ζόραν Ζάεφ έχει πει πως αν δεν περάσει η συμφωνία, θα παραιτηθεί από πρωθυπουργός.
Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]