FOLLOW US: facebook twitter

Στην πισίνα αντί για παιδιά κολυμπάνε… βατράχια!

Ημερομηνία: 01-09-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

kolymvitirio4

Επανέρχεται το αίτημα επαναλειτουργίας του εγκαταλελειμμένου κολυμβητηρίου Πύργου

Εικόνες ντροπής στις ρημαγμένες εγκαταστάσεις

Έχουν περάσει κάπου έξι χρόνια από τη στιγμή που επί της ουσίας έκλεισε το δημοτικό κολυμβητήριο Πύργου (λειτούργησε κατά διαστήματα έως το 2012). Τότε ως αιτία είχε αναφερθεί η αδυναμία κάλυψης των εξόδων λειτουργίας από τη δημοτική αρχή Παρασκευόπουλου. Τετρακόσια παιδιά που τακτικά αθλούνταν εκεί, έχασαν την επαφή με το υγρό στοιχείο και κάποια που ακολουθούσαν αγωνιστικές δραστηριότητες βρέθηκαν εκτός.

kolymvitirio7

Παράλληλα αρκετοί πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας που χρησιμοποιούσαν το κολυμβητήριο τις απογευματινές – βραδινές ώρες, για να απολαύσουν το κολύμπι, έπρεπε να περιμένουν το καλοκαίρι στη θάλασσα. Τις τελευταίες ημέρες πολίτες έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία με ηλεκτρονική ψηφοφορία να καλέσουν το σημερινό δήμαρχο Πύργου Γαβρίλη Λιατσή, να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για να επαναλειτουργήσει το κολυμβητήριο Πύργου…

kolymvitirio6

Όμως τα χρόνια που πέρασαν δεν είναι λίγα και οι φθορές που προκλήθηκαν στο χώρο, όχι μόνο από το χρόνο αλλά και από το χέρι βανδάλων, είναι πολλές. Και χρειάζονται πολλά χρήματα για τις επισκευές και την επαναλειτουργία της κεντρικής πισίνας τουλάχιστον. Σήμερα εκεί που άλλοτε κολυμπούσαν παιδιά, ζουν τα βατράχια. Οι βατήρες έχουν ξεφτίσει, τα διαχωριστικά έχουν σπάσει, τα αποδυτήρια έχουν ρημάξει…

Αν άξιζε κάτι αυτή τη στιγμή για το κολυμβητήριο ίσως θα ήταν η δημιουργία νέου, στους χώρους που διαθέτει ο δήμος στο συγκρότημα του δημοτικού αθλητικού κέντρου.

kolymvitirio5

Το θέμα του κολυμβητηρίου επανέρχεται στο προσκήνιο μετά και την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας ότι το μάθημα της κολύμβησης θα μπει από τον Σεπτέμβριο στα δημοτικά σχολεία της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μέχρι και 25 χιλιόμετρα από κολυμβητήρια, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου, η κολύμβηση θα διδαχθεί́ υποχρεωτικά́ και κατά́ προτεραιότητα σε όλους τους μαθητές της Γ’ τάξης και της Δ’ τάξης σε ειδικές περιπτώσεις. Στην περίπτωση του Πύργου η μόνη λύση είναι το κολυμβητήριο της Αμαλιάδας που εφόσον εφαρμοστεί αυτή η απόφαση θα πρέπει να καλύψει τις ανάγκες της πόλης, του Πύργου, της Γαστούνης, των Λεχαινών και της Ανδραβίδας που βρίσκονται σε αυτή την ακτίνα των 25 χιλιομέτρων, πράγμα ίσως αδύνατο. Έτσι ενεργοί πολίτες του Πύργου έλαβαν την πρωτοβουλία και δημιούργησαν ηλεκτρονική ψηφοφορία στη σελίδα avaaz.org με το ερώτημα «Προς Γαβρίλη Λιατσή, Δήμαρχο Πύργου Ηλείας: Να λειτουργήσει ξανά το κολυμβητήριο του Πύργου Ηλείας».

kolymvitirio3

Στα αζήτητα μελέτη και προτάσεις για το κολυμβητήριο

Μιλώντας με ανθρώπους που για χρόνια ασχολήθηκαν με την κολύμβηση και το κολυμβητήριο Πύργου μας είπαν πως τότε πριν κλείσει το κολυμβητήριο υπήρχαν προτάσεις για την αναβάθμισή του ακόμα και χωρίς κόστος. Παράλληλα τόνισαν πως σήμερα χρειάζονται επεμβάσεις και στην πισίνα που ίσως να μην πρέπει να γίνει απαραίτητα «50αρα» αλλά τουλάχιστον να προστεθούν διαδρομές στην υπάρχουσα.

kolymvitirio2

Ερευνώντας το θέμα των προτάσεων που υπήρχαν για την λειτουργική αναβάθμιση του κολυμβητηρίου, πληροφορηθήκαμε πως το 2010, στα χέρια της δημοτικής αρχής και μάλιστα του αρμόδιου αντιδήμαρχου Βασίλη Παναγόπουλου, είχε παραδοθεί μελέτη με μηδενικό κόστος, για την ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου. Με αυτή θα καλυπτόταν μέσω γεωθερμίας και φωτοβολταϊκών, οι ανάγκες για τη θέρμανσή της πισίνας, το φωτισμό της εγκατάστασης, αλλά η ψύξη και η θέρμανση για το κλειστό γυμναστήριο Πύργου. Το κόστος για το έργο αυτό θα ήταν 400.000 ευρώ, ενώ στη συνέχεια το λειτουργικό κόστος θα ήταν μηδενικό.

kolymvitirio1

Αν υπάρχει ακόμα αυτή η μελέτη στα συρτάρια των υπηρεσιών του Δημαρχείου, ίσως θα πρέπει να επανεξεταστεί για τις προοπτικές που υπάρχουν για την εφαρμογή της και να ερευνηθεί με ποιο κόστος μπορεί πλέον να είναι εφικτή η επαναλειτουργία του κολυμβητηρίου. Είναι πραγματικά κρίμα να υπάρχουν τέτοιες δομές και να χάνονται λόγω της αδιαφορίας…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot