FOLLOW US: facebook twitter

Στα όρια τους οι αγρότες: Δυναμική διαμαρτυρία σε Αποκεντρωμένη και Διοικητήριο στον Πύργο

Ημερομηνία: 29-07-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Έκτακτο, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”34447″ img_size=”full”][vc_column_text]Αρκετά δυναμική ήταν η χθεσινή κινητοποίηση των αγροτών μελών της ΟΑΣΗ στην Διεύθυνση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στον Πύργο και στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Οι αγρότες επέδωσαν τόσο στο προσωπικό της Αποκεντρωμένης όσο και στον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλο, το ψήφισμα που έχουν εκδώσει σχετικά με τα προβλήματα που ταλανίζουν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στο νομό, προβλήματα που αντί να βρίσκουν λύση, παραμένουν σε αδιέξοδο. Οι αγρότες στο πλαίσιο της συμβολικής αυτής διαμαρτυρίας απέκλεισαν τις εισόδους στο κτίριο της Αποκεντρωμένης και στο Διοικητήριο, ενώ στην Αποκεντρωμένη πέταξαν και αγροτικά προϊόντα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης οι κινητοποιήσεις των αγροτών συνεχίζονται και πέρα από τα μπλόκα με άλλες μορφές, καθώς τα προβλήματά τους δεν έχουν βρει λύσεις, ενώ όπου δόθηκαν λύσεις, ακυρώθηκαν…

«Καλούμε τους αγρότες να είναι σε εγρήγορση, καθώς θα έρθουν πολύ χειρότερα πράγματα. Αυτή τη στιγμή εκτός από το φορολογικό και το ασφαλιστικό, καθώς είμαστε ανασφάλιστοι, οι νέοι αγρότες δεν έχουν λάβει βεβαιώσεις από τον ΟΓΑ και είναι ανασφάλιστοι και αυτοί, ενώ δεν θεωρούνται αγρότες με αποτέλεσμα να φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ.

Οι ζημιές που έχουμε υποστεί στις σταφίδες, στα καρπούζια, στα καλαμπόκια, στη κτηνοτροφία που γίνεται εισαγωγή γάλακτος και οι κτηνοτρόφοι έχουν αρχίσει να νοιώθουν ότι χάνεται το εισόδημα τους πλέον, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα» είπε και αναφέρθηκε επιμέρους στα ζητήματα. «Η πολιτεία είναι απούσα.

Δεν υπάρχουν ινστιτούτα και ερευνητικά κέντρα και αυτά που υπάρχουν δεν στηρίζονται από το κράτος και δεν έχουν προσωπικό για να κάνουν την δουλειά τους». Ο κ. Βομπίρης προανήγγειλε την συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ την 1η Αυγούστου.

Ο δεύτερος αντιπρόεδρος της ΟΑΣΗ Θεόδωρος Κοτσώνης, τόνισε πως οι αγρότες διαμαρτύρονται για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης. «Όλα τα προϊόντα έχουν μεγάλο πρόβλημα. Να αναφερθώ στις πατάτες που είναι απούλητες και σαπίζουν μέσα στα χωράφια, το ίδιο και τα καρπούζια. Υπάρχουν τώρα δύο μήνες που οι τιμές είναι εξευτελιστικές σε σημείο που δεν μπορούμε να τα συλλέξουμε και να τα προωθήσουμε στην αγορά.

Επίσης το γάλα, η σταφίδα και η ντομάτα αυτή τη στιγμή στο παραγωγό είναι στα 0,15. Με 0,15 μπορεί ο παραγωγός να βγάλει τα έξοδα και το μικρό αυτό κέρδος για να συντηρήσει την οικογένεια του. Πάμε από το κακό στο χειρότερο. Η τιμή της πατάτας εδώ και ενάμιση μήνα και από τις 15 Μάη ήταν στα 0,15.

Πρώτη φορά στα χρονικά Μάη μήνα η τιμή να είναι 0,15 στον παραγωγό από τη στιγμή που κοστίζει 0,20. Τον Ιούλιο η πατάτα έχει από 0,08-0,12 και δεν φεύγει εύκολα. Τα καρπούζια τον Ιούλιο έχουν αυτή τη στιγμή 0,05. Πως μπορεί να ανταπεξέλθει ο παραγωγός σε αυτές τις τιμές» διερωτήθηκε.

Τέλος το μέλος του ΔΣ της ΟΑΣΗ Σωτήρης Μητσόπουλος, αναφέρθηκε στο θέμα των ΠΣΕΑ. «Η κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει τον εμπαιγμό όσο αφορά τα ΠΣΕΑ. Οι ζημιές που έχουν γίνει σε πάγιες εγκαταστάσεις καθώς τα ΠΣΕΑ αυτό καλύπτουν έχουν απλήρωτες ζημιές από το 2008 – 2009 – 2010. Κάνουν πάνω από 10 χρόνια.

Αυτό το οποίο κάνουν αποτελεί εγκληματική ενέργεια, κυρίως τώρα με την σταφίδα να προσπαθούν να την περάσουν από τα ΠΣΕΑ. Πρέπει να αναλάβουν να πληρωθούν οι αποζημιώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό όλες οι ζημιές. Ειδικά οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες, που επλήγησαν τον χειμώνα και το φθινόπωρο με τις φυσικές καταστροφές αν περάσουν κι αυτές μέσα από τα ΠΣΕΑ είναι έγκλημα.

Ζητάνε να πληρώσουμε με δικά μας χρήματα την κατασκευή λες και έχουμε τράπεζα να χρηματοδοτήσουμε και η κυβέρνηση απλά κοροϊδεύει τον κόσμο. Τα προγράμματα αυτά υποτίθεται ότι περνάνε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και για ζημιές του 2009 δεν έχουν περάσει καν να τις δουν. Εδώ δεν πέρασαν να δουν τη ζημιά στο θερμοκήπιο από τον Οκτώβρη. Κοροϊδεύουν τον κόσμο» είπε μεταξύ άλλων.

Κράτα το[/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1501338039827-9092daa7-41d0-9″ include=”34448,34449,34450,34451,34452,34453,34454,34455,34456,34457″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot