Στάση εργασίας για τον ξυλοδαρμό του νευροχειρούργου
Με μονόωρη στάση εργασίας αντέδρασαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Πύργου, στο πρόσφατο περιστατικό επίθεσης από συνοδούς ασθενούς σε νευροχειρουργό του νοσοκομείου, που έλαβε χώρα την περασμένη Δευτέρα. Το περιστατικό δεν ήταν το πρώτο, καθώς κατά καιρούς έχουν επαναληφθεί αρκετά με επιθέσεις, εντάσεις, εξυβρίσεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, που πασχίζουν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις και τις δυσμενείς συνθήκες.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών του ΓΝ Πύργου Νίκος Γκανταΐφης, «Ο κόσμος είναι κουρασμένος. Υπάρχει μια ένταση που αφορά γενικότερα την κοινωνικοοικονομική ζωή του τόπου. Βρίσκεται σε οικονομική ανέχεια, σε ανεργία, με αποτέλεσμα ο κόσμος που έρχεται αναζητώντας ένα καταφύγιο σε ότι αφορά την υγεία του, να ταλαιπωρείται εξαιτίας της βαριάς υποστελέχωσης που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε όλο το δημόσιο και στο ΕΣΥ και αυτό οδηγεί σε εντάσεις, οι οποίες – όσο κι αν προσπαθούμε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο – μπορούν να οδηγήσουν τους πολίτες, μέσα στην αγωνία τους, σε πράξεις βίας, οι οποίες είναι λυπηρές. Καταδικάζονται με οποιονδήποτε τρόπο και θα πρέπει να γίνουν και κάποιες κινήσεις ώστε να γίνει στελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως και κινήσεις να τακτοποιηθεί το ΤΕΠ – γίνεται προσπάθεια από τη Διοίκηση – προκειμένου να γίνουν ασφαλείς και αξιοπρεπείς οι συνθήκες εργασίας και για τους ασθενείς και για τους εργαζόμενους και να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον» εξήγησε για το περιστατικό.
Όμως επεκτάθηκε και στο θέμα τις υποστελέχωσης και τις κινητοποιήσεις στις οποίες εξωθούνται οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο. «Η κινητοποίηση της προηγούμενης εβδομάδας αφορούσε μια στάση εργασίας η οποία έγινε την Παρασκευή, με αφορμή ένα «εντέλεσθε» που δόθηκε από τη Διοίκηση σε μια συνάδελφο από την Παθολογική Κλινική. Είναι γνωστή η υποστελέχωση που υπάρχει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η οποία δεν αφήνει έξω και τη Ν.Μ. του Πύργου. Το ζήτημα της Παθολογικής Κλινικής έχει απασχολήσει τη Διοίκηση και την τοπική κοινωνία και την ΥΠΕ εδώ και αρκετό καιρό όπου βρέθηκε στα όρια της κατάρρευσης. Έγιναν κάποιες κινήσεις από τη Διοίκηση για την ενίσχυσή της, περιμένουν κι άλλα άτομα, αλλά αυτό δεν καταργεί τα δικαιώματα των γιατρών και εργαζομένων να εργάζονται στα πλαίσια του νόμιμου και να μην τους οδηγούν σε υπερεργασία η οποία εγκυμονεί κινδύνους τόσο γι’ αυτούς αλλά ακόμα περισσότερο, επειδή έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές και με κρίση των γιατρών απέναντι σε ασθένειες των πολιτών, μπορεί να προκύψουν και διάφορα σφάλματα που να οφείλονται στην υπερβολική κόπωση των γιατρών και στην εργασία τους εκτός ορίων» τόνισε ο κ. Γκανταΐφης.